Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Κεντροαριστερά τύπου… Survivor


γράφει η Ζέφη Δημαδάμα*




Στη δύσκολη αναμφισβήτητα συγκυρία που διανύουμε, ο χώρος της Σοσιαλδημοκρατίας, της Κεντροαριστεράς όπως θέλετε να τον ονομάσετε, δίνει τη δική του μάχη.

Παρά το γεγονός ότι οι πολίτες αναμένουν την οργάνωση του χώρου και τη σύνθεση των δυνάμεων, οι «βασικοί παίκτες» της Κεντροαριστεράς αναλώνονται σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων και αρχηγισμών.

Δυστυχώς, δεν αντιλαμβάνονται ότι όλα αυτά δεν αφορούν κανέναν άλλον παρά μόνο –ίσως- ένα μικρό κομματικό ακροατήριο. Η περιβόητη κολυμπήθρα του Σιλωάμ, παρά το ότι συνεχίζει να βαφτίζει και να ξεπλένει διαδρομές ετών, τελικά μόνο πρόσκαιρα θολώνει τα νερά, μιας και όλοι γνωρίζουν και αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα.

Αδιανόητη για τους πολίτες παραμένει η επιμονή των κινημάτων, κομμάτων, δικτύων και λοιπών σχηματισμών και μορφωμάτων, στη διαφοροποίησή τους σε τεχνικά και οργανωτικά ζητήματα, τα οποία δεν αποτελούν προφανώς προτεραιότητα.

Η συγκρότηση ενός σχεδίου το οποίο θα τολμά ριζοσπαστικές προτάσεις, με ευθύνη αλλά και έμπνευση, είναι το πρώτο βήμα για τη νέα Σοσιαλδημοκρατία που αποζητούμε.

Η συστράτευση των δυνάμεων από τους φορείς, την κοινωνία των πολιτών, των κομμάτων και η ισότιμη συμμετοχή τους σε αυτή την πορεία, είναι το κλειδί για την πολυπόθητη ανασύσταση του χώρου.

Το Συνέδριο το οποίο έχει συγκαλέσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη για το τέλος του Ιουνίου θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα ώστε να καθίσουν όλοι γύρω από ένα τραπέζι και να συνεννοηθούν, με προτάσεις, αλλαγές, διαφοροποιήσεις και διάλογο ουσίας.

Ενδεχομένως η προσπάθεια αυτή να έχει αδυναμίες, αλλά αποτελεί μια ευκαιρία να γίνει επιτέλους ένα νέο ξεκίνημα, το οποίο θα προσφέρει νέα πνοή και όραμα στους προοδευτικούς πολίτες.

Οι κομματικές καταβολές, οι διαδρομές ετών σε βουλευτικά έδρανα και υπουργικούς θώκους υπάρχουν σε κάθε κίνημα, σε κάθε δίκτυο, και αυτό αποτελεί κοινό μυστικό για τους πολίτες, χωρίς καμία αμφιβολία. Ας αφήσουμε επομένως πίσω μας τις γκρίνιες και τους εγωισμούς, και ας δούμε τη νέα πραγματικότητα, που σταδιακά διαμορφώνεται, χωρίς πλάνες.

Δεν περισσεύει κανείς, είμαστε όλοι συνοδοιπόροι στην προσπάθεια, αλλά και κανείς δεν μπορεί να επιβληθεί χωρίς συναντίληψη και συναπόφαση συστράτευσης.


Ας μην κάνουμε επομένως και αυτή την προσπάθεια, προσπάθεια τύπου Survivor, αποχωρείς εσύ, παραμένεις εσύ, εγώ είμαι ο αρχηγός, εσύ είσαι ο εύκολος στόχος, γιατί όπως γνωρίζουμε πολύ καλά, τον τελευταίο λόγο και στο παιχνίδι επιβίωσης αλλά και στις εκλογές το έχουν αποκλειστικά και μόνο οι πολίτες. 




*Η Ζέφη Δημαδάμα είναι αντιπρόεδρος γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Γραμματέας Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *