Κυριακή, 25 Ιουνίου 2017

Έρχεται «κούρεμα» έως 95% σε «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια και κάρτες


Μια τελευταία ευκαιρία να διευθετήσουν τα χρέη τους με δραστικό «κούρεμα» θα δώσουν (προτού πουλήσουν τα δάνεια σε ξένα funds) οι τράπεζες σε δανειολήπτες με οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες οι οποίοι «αγνοούνται»,όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής».

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα, την αρχή θα κάνει η Eurobank την ερχόμενη εβδομάδα, αποστέλλοντας επιστολές σε 110.000 πελάτες που χρωστούν περίπου 1,5 δισ. ευρώ συνολικά, προτείνοντάς τους να καταβάλουν ένα μικρό ποσό, το οποίο θα μπορεί να φτάσει και το 5% των οφειλομένων- με το «κούρεμα» επί του κεφαλαίου και των τόκων, συμβατικών και υπερημερίας, να μπορεί – ανάλογα με την περίπτωση- να φτάσει και το 95%.

Οι εν λόγω οφειλέτες έχουν ελάχιστα ή μηδενικά εισοδήματα και κανένα περιουσιακό στοιχείο στο όνομά τους, ή μόνο την πρώτη κατοικία. «Οι τράπεζες έχουν ήδη σχηματίσει προβλέψεις για το μεγαλύτερο μέρος αυτών των οφειλών, που μπορεί να προσεγγίζουν ακόμη και το 100% επί των ανεξόφλητων υπολοίπων» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Σημειώνεται πως το τίμημα που προσφέρουν τα funds στις τράπεζες για τα συγκεκριμένα δάνεια είναι πολύ χαμηλό, κινούμενο σε ποσοστά της τάξης του 5% και χαμηλότερα επί της ονομαστικής αξίας- ως εκ τούτου, ό,τι εισπράξουν οι τράπεζες είναι κέρδος (ή έστω όχι επιπλέον ζημιές)- και για αυτόν τον λόγο θα γίνει μια τελευταία κρούση στους πελάτες.

Όπως αναφέρει το «Βήμα», σχετικά έγγραφα υποδεικνύουν πως οι οφειλέτες θα έχουν χρονικό περιθώριο 15 ημερών για να απαντήσουν στην πρόταση της τράπεζας. Οι προσφερόμενες εναλλακτικές θα είναι τρεις:

α) Να αποδεχτούν την προτεινόμενη ρύθμιση καταβάλλοντας σε 6 άτοκες δόσεις ένα μέρος του χρέους, με ταυτόχρονη διαγραφή του συνόλου των τόκων και του εναπομείναντος κεφαλαίου.
β) Να υποβάλουν συγκεκριμένη έγγραφη αντιπρόταση, καταθέτοντας παράλληλα ακριβή και επικαιροποιημένα στοιχεία της οικονομικής τους κατάστασης.
γ) Να καταθέσουν έγγραφη δήλωση πως αρνούνται να συναινέσουν σε οποιαδήποτε πρόταση της τράπεζας.
Στην τελευταία περίπτωση, ή εάν ο δανειολήπτης δεν εμφανιστεί εντός δύο εβδομάδων, θα χαρακτηριστεί «μη συνεργάσιμος» και θα αποκλειστεί από τις διατάξεις του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ενώ η τράπεζα θα κινήσει νομικές διαδικασίες. Στις ίδιες ενέργειες μπορεί να προβεί και το fund στο οποίο είναι πιθανό να μεταβιβαστεί η απαίτηση.
0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου