Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση διάλεξε στρατόπεδο - έδωσε το πράσινο φως και στέλνει στρατό στο Κατάρ


Το Κατάρ, μια χώρα 2,7 εκατομμυρίων ανθρώπων ίση σε μέγεθος με το Κονέκτικατ των ΗΠΑ, είναι σημαντικός επενδυτής στην οικονομία της Τουρκίας με ποσό που φτάνει τα 857 δισεκ. δολάρια μοιρασμένο σε συμφέροντα σε εταιρείες μέσων ενημέρωσης, οικονομικές και αμυντικές επιχειρήσεις. Ο τουρκικός στρατός οικοδομεί μια βάση στο εμιράτο που θα φιλοξενήσει τελικά 10.000 στρατιώτες στο πλαίσιο ενός συμφώνου στο οποίο η Τουρκία συμφώνησε να υπερασπιστεί στρατιωτικά το Κατάρ στο μέλλον.

Και κάπως έτσι εξηγείται πολύ περιληπτικά γιατί η Τουρκία φαίνεται πως διάλεξε στρατόπεδο στο νέο διπλωματικό πόλεμο του Κόλπου και γιατί ο Ερντογάν διεκδικεί ανοιχτά σημαντικό ρόλο.   Ο πρόεδρος Ερντογάν έδειξε από χθες τις διαθέσεις του και όλοι είχαν λάβει το μήνυμα πως έμεναν λίγες ώρες για να γίνει ο νέος σύμμαχος του απομονωμένου από τους γείτονες Κατάρ.

Την Τετάρτη το βράδυ, η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε το νομοσχέδιο που δίνει το πράσινο φως στα τουρκικά στρατεύματα να αναπτυχθούν στην τουρκική στρατιωτική βάση στο Κατάρ, μεσούσης της πρωτοφανούς διπλωματικής και εμπορικής κρίσης που ξέσπασε το Σαββατοκύριακο και συνεχίζει να εξελίσσεται. Το νομοσχέδιο, που είχε καταρτισθεί πριν από τη διένεξη, εγκρίθηκε με 240 ψήφους υπέρ, με τη στήριξη ιδίως των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και του εθνικιστικού MHP. Η Εθνοσυνέλευση δίνει το πράσινο φως στην Άγκυρα να στείλει στρατεύματα στη στρατιωτική βάση που βρίσκεται στη Ντόχα.


Όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, η ανάπτυξη των Τούρκων στρατιωτών στο Κατάρ θα γίνει βάσει της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας και της εκπαίδευσης αστυνομικών, που υπογράφηκε στα τέλη του 2014. Ο αριθμός των στρατιωτών που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στη βάση δεν διευκρινίζεται ενώ δεν ορίζεται ακριβής ημερομηνία για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας.  

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στη Ντόχα είχε επισημάνει στο Γαλλικό Πρακτορείο πριν από έναν χρόνο ότι η τουρκική στρατιωτική βάση αναμένεται να υποδεχθεί 3.000 στρατιώτες ή περισσότερους «εφόσον χρειαστεί». Από την πλευρά του ο βουλευτής του CHP Σεζγκίν Τανρικουλού επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο σήμερα ότι 80 Τούρκοι στρατιωτικοί είχαν ήδη σταλεί στη βάση προκειμένου να προετοιμάσουν την άφιξη μιας μεγαλύτερης δύναμης. Το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) υποστηρίζει ότι η χρονική στιγμή της αποστολής των στρατιωτών στέλνει λάθος μήνυμα. «Με αυτές τις συμφωνίες, η Τουρκία κάνει μια επιλογή και με το να στέκει στο πλευρό του Κατάρ έρχεται σε αντιπαράθεση με τις άλλες χώρες.

Πρόκειται για λάθος πολιτική» δήλωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CHP Οζτούρκ Γιλμάζ.«Πώς μπορείς να έχεις ρόλο διαμεσολαβητή εάν παίρνεις το μέρος κάποιου;» διερωτήθηκε ο βουλευτής.   Η ψηφοφορία στην τουρκική Εθνοσυνέλευση διεξήχθη ενώ η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος, η Υεμένη, η Μαυριτανία και η Μαλδίβες διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει την «τρομοκρατία». Η Τουρκία διατηρεί στενές σχέσεις με το Κατάρ, αλλά έχει ωστόσο καλές σχέσεις και με άλλες μοναρχίες του Κόλπου, ιδίως τη Σαουδική Αραβία. 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε από τη Δευτέρα «διπλωματικές» τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τουλάχιστον δέκα ηγέτες, μεταξύ αυτών του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας, της Ρωσίας και της Γαλλίας. Χθες Τρίτη άσκησε κριτική στην απόφαση επιβολής κυρώσεων και υπογράμμισε ότι ο ίδιος θέλει να «συνεχίσει και να αναπτύξει περαιτέρω» τις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ντόχας.  

Διεθνείς αναλυτές παρακολουθούν με ενδιαφέρον το ρόλο που προσπαθεί να διαδραματίσει ο Ερντογάν στην κρίση αυτή και σημειώνουν τη σημερινή του φράση για τις σχέσεις του Κατάρ με την τρομοκρατία : «Τους γνωρίζω καλά για 15 χρόνια. Αν υπήρχε κάτι τέτοιο θα ήμουν ο πρώτος που θα ήμουν απέναντί τους. Εδώ παίζεται ένα διαφορετικό παιχνίδι. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιοι είναι πίσω από αυτό το παιχνίδι». 




Με πληροφορίες από Bloomberg/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Reuters 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *