Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

ΔΝΤ: Καλή η συμφωνία του Eurogroup αλλά όχι άριστη


Η αξιολόγηση μπορεί να έκλεισε, αλλά η Ελλάδα βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο της ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τον Τζέρι Ράις, εκπρόσωπο του ΔΝΤ.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Ράις χρησιμοποίησε τη φράση της Κριστίν Λαγκάρντ, πως δηλαδή η συμφωνία του Eurogroup ήταν καλή, αλλά όχι άριστη.



«Έγινε ένα σημαντικό βήμα για να επιστρέψει η Ελλάδα στη σταθερότητα και σε βιώσιμη ανάπτυξη», σημείωσε ο Τζέρι Ράις, ο οποίος, όμως, εξέφρασε τις διαφωνίες του Ταμείου σχετικά με τα πλεονάσματα.



Ο εκπρόσωπος του IMF ξεκαθάρισε ότι οι «σημαντικές» μεταρρυθμίσεις που πέρασε η Βουλή για τη δεύτερη αξιολόγηση μπορούν μεν να διασφαλίσουν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, όμως στη συνέχεια ο στόχος πρέπει να «ψαλιδισθεί» στο 1,5%.



Το ΔΝΤ εκτιμά δηλαδή πως ο στόχος των πλεονασμάτων 2% του ΑΕΠ ή και λίγο υψηλότερο από το 2023 έως το 2060, δεν είναι εφικτός.



Η μείωση του στόχου είναι απαραίτητη, σημείωσε ο κ. Ράις, προκειμένου να δοθεί στην Ελλάδα επαρκής δημοσιονομικός χώρος για ανάπτυξη, επενδύσεις, μείωση φορολογικών συντελεστών, αλλά και για τη θέσπιση κοινωνικής προστασίας για τους πλέον αδύναμους.



Αναμονή για το χρέος



Ο Τζέρι Ράις τόνισε ακόμα πως το ΔΝΤ επιμένει στη θέση του για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και σημείωσε πως περιμένει οι σχετικές δεσμεύσεις των Ευρωπαίων να γίνουν πράξη.



Ο κ. Ράις σημείωσε μάλιστα πως το Ταμείο προσδοκά η διαπραγμάτευση για το χρέος να «έχει γρήγορη κατάληξη», τονίζοντας ότι το Ταμείο δεν θα επέλεγε καν τη λύση της επί της αρχής ένταξης στο πρόγραμμα «εάν πίστευε πως δεν υπάρχει καλή πιθανότητα» για συμφωνία.




Το Ταμείο έχει άλλωστε ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να βάλει λεφτά στο πρόγραμμα, αν δεν λυθεί το ζήτημα του χρέους. 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *