Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Όταν επιστρέψετε από τα μπάνια σας σύντροφοι…


Του Γιάννη Παντελάκη

«Δέκα αστυνομικοί μ' έβαλαν κάτω και με χτυπούσαν με κλοτσιές και κλομπ σε όλο το σώμα», «Αστυνομικός μου έδωσε γροθιά στην αριστερή άκρη του ματιού αφού πρώτα φόρεσε στο μεσαίο δάκτυλο μεταλλικό αντικείμενο σαν δακτυλίδι», «Μου πέρασαν χειροπέδες και ένας αστυνομικός με έφτυσε στο πρόσωπο, η βια συνεχίστηκε στο τμήμα». «Έκλαιγα και τους παρακαλούσα να σταματήσουν». Μερικές μόνο από τις μαρτυρίες μεταναστών και προσφύγων για γεγονότα που συνέβησαν προχθές στη Μόρια.

Ποια τύχη θα έχουν οι μηνυτήριες αναφορές που έκαναν για όσα καταγγέλλουν τις αστυνομικές δυνάμεις; Μπορούμε εύκολα να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα κρίνοντας από την τύχη των μαζικών καταγγελιών πουν έγιναν δυο μήνες πριν για βίαιες και παράνομες απελάσεις Τούρκων αντικαθεστωτικών στον Έβρο από έλληνες αστυνομικούς. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν.Τόσκας που κλήθηκε ν' απαντήσει σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, δεν απάντησε προχθές τίποτα! Στην κυριολεξία, τίποτα.

Η επικαιρότητα τρέχει με τον Βαρουφάκη να κάνει αποκαλύψεις και αυτούς που τον επέλεξαν και συνεργάστηκαν μαζί του να τον θεωρούν τώρα γραφικό, με τον Τσίπρα να πανηγυρίζει για την έξοδο στις αγορές, μια «τεράστια επιχείρηση εξαπάτησης», όπως είχε χαρακτηρίσει πανομοιότυπη κίνηση του Σαμαρά το 2014 και την κυβέρνηση να κάνει ασκήσεις «επαναστατικής» γυμναστικής συνεχίζοντας τις επιθέσεις στην δικαιοσύνη με την οποία προηγουμένως είχε συναγελασθεί.

Μέσα σ' αυτή την επικαιρότητα, δεν βρίσκουν φιλόξενο χώρο καταγγελίες σαν κι αυτές των μεταναστών-προσφύγων για απρόκλητη σωματική βία η οποία αποδεικνύεται και από σχετικά βίντεο, δεν βρίσκουν φιλοξενία και απαντήσεις σαν κι αυτή του υπουργού Τόσκα για τις απελάσεις στην Τουρκία. Δεν είναι τόσο μακρυά ο Μάιος όταν μια σειρά από φορείς (Συνήγορος του Πολίτη, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, επίτροπος Ανθρωπίνων δικαιωμάτων Συμβουλίου της Ευρώπης κ.α.), ζήτησαν εξηγήσεις για τις συγκεκριμένες καταγγελίες που αφορούσαν σε παράνομες επαναπροωθήσεις Τούρκων αντικαθεστωτικών.

Οι καταγγελίες, είχαν όλα εκείνα τα στοιχεία ώστε να μετατραπούν ως βεβαιότητες. Ποίοι ήταν αυτοί που απελάθηκαν, που και πως έγιναν οι συλλήψεις τους από μασκοφόρους, τα στοιχεία του οχήματος της αστυνομίας που έκανε την μεταφορά τους ως τον Έβρο και πολλές ακόμα λεπτομέρειες. Κάποιοι από τους πολιτικούς πρόσφυγες μάλιστα που ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας, έχουν ήδη συλληφθεί στην Τουρκία και κατηγορούνται από το καθεστώς Erdogan για συμμετοχή σε οργάνωση που πρόσκειται στον Gullen.

Μέλη της κυβέρνησης, που αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερή και στο παρελθόν είχε αναδείξει θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως θέματα πρώτης προτεραιότητας, όλες αυτές τις καταγγελίες τις αντιμετώπισε περίπου σφυρίζοντας αδιάφορα. Δεν γίνονται τέτοια από μας, είπαν περίπου. Εικοσιπέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έδειξαν το ενδιαφέρον τους για την υπόθεση και κατέθεσαν σχετική ερώτηση στη Βουλή. Πως απαντήθηκε μόλις προχθές από τον υπουργό; «Το αστυνομικό προσωπικό που δραστηριοποιείται για την επιτήρηση και τον έλεγχο των συνόρων της χώρας μας, έχει λάβει επιμέρους εντολές-οδηγίες και ενεργεί εφαρμόζοντας τις προβλεπόμενες από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία διατάξεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του διμερούς ελληνοτουρκικού Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής». Τι σημαίνει η απάντηση αυτή; Απολύτως τίποτα. Σαν να μην υπήρξε ποτέ απάντηση.

Όσο συγκεκριμένες και με στοιχεία ήταν οι καταγγελίες, τόσο αφηρημένη και χωρίς καμία ουσιαστική απάντηση, ήταν η τοποθέτηση Τόσκα. Οι 25 βουλευτές-και ο Ν.Φίλης που είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχουν πειστικές απαντήσεις από το υπουργείο για τις επαναπροωθήσεις- δεν έχουν ακόμα επανέλθει στο θέμα, προς το παρόν τουλάχιστον. Φαντάζομαι την μη απάντηση Τόσκα, θα την έμαθαν από κάποια παραλία όπου βρίσκονται. Όταν επιστρέψετε από τα μπάνια σας σύντροφοι, μήπως θα μπορούσατε να επανέλθετε στο θέμα; Και με την ευκαιρία να διερευνήσετε γιατί οι αστυνομικοί βιαιοπραγούν με τέτοιο τρόπο, στους μετανάστες και πρόσφυγες; Αν δεν το κάνετε, θα επιβεβαιώσετε εκείνους που λένε πως η ερώτησή σας στην Βουλή είχε προσχηματικό και μόνο χαρακτήρα…




















liberal.gr


    

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *