Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Εξουσία είστε, σοβαρευθείτε…


Δεν μπορείς να είσαι υπουργός και να παριστάνεις τον αντιεξουσιαστή. Διότι δεν μπορείς να εξηγήσεις πειστικά ότι ένα δικαστήριο επιβάλλει μια ποινή χωρίς να ρωτήσει την κυβέρνηση. Οσοι το ακούνε δεν σε πιστεύουν, διότι άλλα τους έλεγες παλιότερα

Του Γιώργου Καρελιά

Ένα δικαστήριο καταδίκασε πρόσφατα σε πολυετή φυλάκιση μια νέα γυναίκα με την κατηγορία ότι ήταν μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης. Την Παρασκευή το απόγευμα οργανώθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος. Δύο πρώην υπουργοί πήγαν να συμπαρασταθούν, αλλά έφυγαν κακήν κακώς, αφού τους έλουσαν με νερό και καφέδες.

Το γεγονός πήρε διαστάσεις και τα σχόλια κινήθηκαν σε δυο επίπεδα:

-Το σοβαρό, στο οποίο περίσσεψε η κακεντρέχεια, με μοτίβο «καλά να πάθουν, τώρα θα καταλάβουν αυτά που έκαναν πριν από μερικά χρόνια στους πολιτικούς αντιπάλους τους». Κάπως έτσι ξαναήρθε στην επικαιρότητα το «κάνα γιαουρτάκι, σιγά τη μεγάλη βία», που είχε εκστομίσει ο Αλέξης Τσίπρας (εδώ), τότε που σιγοντάριζε χωρίς καμιά αναστολή κάθε μέθοδο διαμαρτυρίας, για να ανέλθει στην εξουσία.

-Το χιουμοριστικό, που είχε ως κορωνίδα την «εξήγηση» ότι αυτοί  που «έλουσαν» Φίλη και  Ξυδάκη ήταν… αδιόριστοι (πρώην)  σύντροφοί τους και την προτροπή «διορίστε τους»!

Πέρα από αυτά, το περιστατικό του Συντάγματος αναδεικνύει δύο άλλες πλευρές του ίδιου προβλήματος:

Πρώτον, όσοι προπηλάκισαν τους δύο υπουργούς προφανώς θεωρούν την κυβέρνηση υπεύθυνη για την καταδίκη της Ηριάννας, αφού επί των δικών της ημερών επιβλήθηκε. Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι ένα δικαστήριο μπορεί να επιβάλει μια ποινή χωρίς να ρωτήσει κανέναν υπουργό και το συγκεκριμένο προφανώς δεν ρώτησε τον Φίλη και τον Ξυδάκη, ούτε καν τον επί της Δικαιοσύνης Κοντονή.

Δεύτερον, δεν μπορείς να είσαι υπουργός και να παριστάνεις τον αντιεξουσιαστή, όπως έκαναν οι του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν (μόνο) βουλευτές της αντιπολίτευσης και ενθάρρυναν κάθε «αντισυμβατική»  διαμαρτυρία, από το «Δεν Πληρώνω» μέχρι τον προπηλακισμό του Πάγκαλου στην ταβέρνα  ή του Νταλάρα στη συναυλία. Τώρα οι του ΣΥΡΙΖΑ είναι εξουσία και δεν μπορούν να πείσουν για τις αγαθές προθέσεις τους. Διότι από τη μια τις έχουν ακυρώσει οι παλιότερες συμπεριφορές τους και από την άλλη διότι η κυβερνητική εξουσία (τους) δεν μπορεί να κάνει τα πάντα. Το είχαν υποσχεθεί, σήμερα δεν μπορούν να το τηρήσουν και το αποτέλεσμα (ανώδυνο σχετικά…) είναι οι καφέδες και τα νερά.

Είναι καιρός να σταματήσουν τα παιδιαρίσματα. Δεν μπορούν να παριστάνουν τους αντιεξουσιαστές, είναι εξουσία. Καιρός να σοβαρευθούν και  να αποφεύγουν τις κακοτοπιές. Μπορεί τώρα να έχουν καταλάβει τα λάθη συμπεριφοράς που έχουν κάνει, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι  το «στερνή μου γνώση…» μπορεί να τους σώσει.







protagon.gr 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *