Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017

Το έλλειμμα, το έγκλημα, τα πανηγύρια…


Μια καλή είδηση που αποτελεί αφορμή για αναστοχασμό. Πώς το υπερβολικό έλλειμμα, από το οποίο βγήκαμε την Τετάρτη, οδήγησε το 2009 τη χώρα στη χρεοκοπία. Ποιοι το δημιούργησαν και γιατί τους καλύπτουν...

Του Γιώργου Καρελιά

Πρώτα η είδηση, που είναι καλή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα βγαίνει, έπειτα από οκτώ χρόνια, από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (εδώ). Αυτό σημαίνει ότι, για πρώτη φορά, έχει έλλειμμα κάτω από το όριο του 3%. Η προηγούμενη φορά που επετεύχθη αυτό ήταν το 1999 πριν από την ένταξη στο ευρώ.

Το επίτευγμα οφείλεται σε όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις (Παπανδρέου, Σαμαρά, Τσίπρα) και πληρώθηκε με πολλές θυσίες από τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών.

Μετά, τα (κυβερνητικά) πανηγύρια. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το γεγονός ως επιτυχία της δικής του κυβέρνησης. Αυτό είναι θεμιτό, αλλά εν μέρει μόνο είναι αλήθεια. Οφείλεται και στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Δεν είναι θεμιτή η απόπειρα να εμφανιστεί το γεγονός αυτό περίπου ως «έξοδος από την κρίση». Ουδέν ψευδέστερον. Εχουμε Γολγοθά μπροστά μας.

Τρίτον, η αντιπολιτευτική μεμψιμοιρία. Η ΝΔ σωστά μεν επισημαίνει ότι η μείωση του ελλείμματος δεν θα φέρει ελάφρυνση στους Ελληνες, αλλά είναι απορίας άξιον πώς ένα κόμμα που έχει κυβερνήσει και, επομένως, γνωρίζει ότι το έλλειμμα ήταν η αφορμή για όσα ζούμε από το 2009 και μετά, να υποβαθμίζει έτσι την εντυπωσιακή μείωσή του.

Και τώρα κάτι το «περίεργο». Τόσο ο Τσίπρας όσο και η ανακοίνωση της ΝΔ αποφεύγουν να πουν πώς, πότε και επί ποίων συνετελέσθη το έγκλημα με το έλλειμμα. Ο Πρωθυπουργός είπε αορίστως «το 2009». Και η ανακοίνωση της ΝΔ αναφέρει «στην αρχή της κρίσης στην Ευρώπη». Να που, επιτέλους, η σημερινή κυβέρνηση και η ΝΔ συμπίπτουν σε κάτι. Ενώ σκοτώνονται σε όλα, αποφεύγουν να πουν πώς άρχισε η κρίση, δηλαδή πώς και πότε το έλλειμμα του ελληνικού  Προϋπολογισμού έφτασε σε δυσθεώρητα ύψη και απέκλεισε τη χώρα από τις διεθνείς αγορές, δηλαδή ουσιαστικά την έφερε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Ποια είναι η αλήθεια, που και οι δύο -ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ- αποκρύπτουν; Ότι το 2009 η τότε κυβέρνηση έκρυβε το έλλειμμα. Στην αρχή το εμφάνισε στο 3% , μετά το πήγε στο 6% (εδώ) και στο τέλος κατέληξε στο 15% και ανάγκασε ακόμα και συντηρητικούς Ευρωπαίους αξιωματούχους να ομολογήσουν αγανακτισμένοι την αλήθεια (εδώ).

Η κυβέρνηση Καραμανλή ευθύνεται για το έγκλημα του ελλειμματος, που οδήγησε στην μετέπειτα κατρακύλα. Η ΝΔ δεν μπορεί να το πει, ευλόγως. Η καραμανλική συνιστώσα μπορεί να μην τραβάει τον Κυριάκο Μητσοτάκη από το μανίκι, αλλά παραμένει ισχυρή. Το περίεργο είναι ότι ούτε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος πανηγυρίζει για τη μείωση του ελλείμματος, δεν λέει ποιοι ευθύνονται για την εκτόξευσή του. Εχει και ο ΣΥΡΙΖΑ την… καραμανλική συνιστώσα του!  Και δεν εννοούμε μόνο τον συνεταίρο του Πάνο Καμμένο, ο οποίος ομνύει στον (νεο)καραμανλισμό.

Κάπως έτσι η καλή είδηση για την έξοδο από το υπερβολικό έλλειμμα (πρέπει να) είναι αφορμή για αναστοχασμό. Η χώρα ζει οκτώ χρόνια τώρα την τραγωδία της χρεοκοπίας, επειδή στη διετία 2008-2009 κάποιοι τίναξαν τη μπάνκα στον αέρα. Και ορισμένοι από αυτούς σήμερα πρωταγωνιστούν στο δημόσιο βίο, εξαγνισμένοι δια χειρός της (πρώτης φοράς) Αριστεράς.

Και αυτό «είναι κάτι περισσότερο από έγκλημα, είναι λάθος», σύμφωνα με την αποδιδόμενη στον Μέτερνιχ ρήση.  protagon.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου