Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Φόρο από τις Τράπεζες για όσους πληρώνουν με μετρητά στον γκισέ


Οι φορολογούμενοι που πληρώνουν με μετρητά τις οφειλές τους στο γκισέ των τραπεζών πλέον θα αντιμετωπίζουν τις χρεώσεις που μέχρι σήμερα κάλυπτε το δημόσιο.


Εξαίρεση από το νέο καθεστώς θα υπάρχει μόνο για τους φορολογούμενους άνω των 70 ετών, τους ανάπηρους, και όσους κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας όμως και σε αυτές τις κατηγορίες φορολογούμενων η εξαίρεση θα αφορά αποκλειστικά τις πληρωμές των δόσεων φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Αντίθετα και οι ειδικές αυτές κατηγορίες φορολογούμενων εφόσον επιθυμούν να πληρώσουν με μετρητά τα Τέλη Κυκλοφορίας  ή ΦΠΑ θα επιβαρύνονται οι ίδιοι με την προμήθεια της συναλλαγής η οποία θα καθορίζεται ξεχωριστά από κάθε τράπεζα.

Αυτό αναμένεται να ισχύσει, σύμφωνα με πληροφορίες, με απόφαση  του Διοικητή της ΑΑΔΕ  Γιώργου Πιτσιλή, η οποία αναμένεται να εκδοθεί εντός της εβδομάδος και θα έχει εφαρμογή εντός 5 ημερών  από την δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Δηλαδή θα ισχύει και για τις πληρωμές της α' δόσης του φόρου εισοδήματος που λήγει στο τέλος Ιουλίου.

Πάντως τα έξοδα αυτά θα είναι δωρεάν εφόσον οι υποχρεώσεις εξοφλούνται μέσω διαδικτύου (web banking) ή μέσω τραπεζικών καρτών.  Υπολογίζεται ότι για κάθε συναλλαγή το Δημόσιο χρεώνεται περίπου 25 λεπτά του ευρώ κατά μέσο όρο, με βάση τη συμφωνία που είχε συνάψει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με τις τράπεζες (αλλά δεν συνεπάγεται και ότι θα είναι ίδιο το κόστος και για τους ιδιώτες πελάτες των τραπεζών).  Συνεπώς για το 2016 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είχε χρεωθεί τουλάχιστον 18,7 εκατ. ευρώ, αναλαμβάνοντας το κόστος για πάνω από 70 εκατομμύρια συναλλαγές το χρόνο.

Με το νέο σύστημα, στην ΑΑΔΕ υπολογίζουν ότι το κόστος θα μειωθεί σε περίπου 7-8 εκατ. ευρώ ετησίως. Τα υπόλοιπα 11 εκατ. ευρώ θα επωμισθούν πλέον να τα πληρώνουν όσοι επιμένουν να πληρώνουν με φυσική παρουσία (με μετρητά ή και από λογαριασμό τους) σε τράπεζες και ΕΛΤΑ. Από την εξοικονόμηση αυτή η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων υπολογίζει ότι μπορεί να υπάρξει περιθώριο για καλύτερη αξιοποίηση των χρημάτων των φορολογουμένων, όπως ενίσχυση των ελέγχων, προμήθεια ηλεκτρονικών μηχανημάτων, αυξήσεις σε αποδοτικούς ελεγκτές κλπ.

Συναλλαγές χωρίς χρεώσεις

Πλέον οι πληρωμές φόρων από τους φορολογουμένους θα γίνονται όπως και σήμερα χωρίς έξτρα  χρεώσεις σε τράπεζες και ΕΛΤΑ, μόνον για τις εξής περιπτώσεις:

-          Όλες οι πληρωμές φόρων μέσω web banking

-          Όλες οι πληρωμές φόρων μέσω ΑΤΜ

-          Όλες οι πληρωμές που γίνονται με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες

 -          Πληρωμές Φόρου Εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ σε γκισέ τραπεζών, αν και εφόσον όμως αφορούν ηλικιωμένα άτομα (άνω των 70 ετών) ή και κατοίκους παραμεθορίων περιοχών . Παραμεθόριες περιοχές, σύμφωνα με πληροφορίες, θα θεωρούνται ολόκληροι οι νομοί Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, Λέσβου, Xίου, Σάμου, Δωδεκανήσου και ζώνη 20 χιλιομέτρων από τη μεθοριακή γραμμή των νομών Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Kαστοριάς, Φλώρινας, Πέλλας, Kιλκίς, Σερρών και Δράμας.

Αντιθέτως, θα χρεώνονται με έξοδα κάποιων λεπτών του ευρώ (που θα τα καθορίσει κάθε τράπεζα ξεχωριστά στο πλαίσιο της τιμολογιακής πολιτικής της):

 α) οι φορολογούμενοι που πηγαίνουν στην τράπεζα ή στα ΕΛΤΑ και πληρώνουν τους φόρους εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ (εκτός αν είναι 70 ετών και άνω ή κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές)


β) οι φορολογούμενοι που πηγαίνουν στην τράπεζα ή στα ΕΛΤΑ και πληρώνουν ΦΠΑ, τέλη κυκλοφορίας κλπ ανεξάρτητα αν είναι άνω των 70 ετών ή πού κατοικούν.    

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *