Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Κάτι αλλάζει στις σχέσεις Τσίπρα-Καραμανλή...


Του Θάνου Οικονομόπουλου


Πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, μια ειδοποιός μεταστροφή στις παραδοσιακά καλές, εκλεκτικές σχέσεις μεταξύ του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ και του πρώην πρωθυπουργού (και του πολιτικού του περιβάλλοντος...) Κώστα Καραμανλή.

Έχει σχολιασθεί δια μακρών η τουλάχιστον περίεργη στάση της κυβέρνησης των Συριζανέλιων, αλλά και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα, να αφήνει... εκκωφαντικά στο απυρόβλητο τα έργα και τις ημέρες της διακυβέρνησης Καραμανλή. Για τα γενεσιουργά αίτια της κρίσης που οδήγησαν στα μνημόνια, κατά την ανάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, ευθύνονται... γενικώς και αορίστως “οι κυβερνήσεις του δικομματισμού”. Οσάκις, δε, οι ευθύνες έχουν προσωποποιηθεί, αφορούν πάντα είτε την διακυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου, είτε την οικουμενική κυβέρνηση Παπαδήμου, κατά κύριο λόγο, όμως, την διετία των “Σαμαροβενιζέλων”...

Ο Καραμανλής παρέδωσε ένα “διαχειρίσιμο” έλλειμμα, της τάξεως του 6,5%, σύμφωνα με την... δημιουργική λογιστική των τότε κυβερνώντων. Και η αποκάλυψη, με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οποία αποδέχθηκε και η ΕΕ αλλά και οι δανειστές, το 2010, ότι το πραγματικό έλλειμμα που άφησε η καραμανλική διακυβέρνηση, αποδόθηκε από την (αντιπολιτευόμενη τότε...)ΝΔ, αλλά ΚΑΙ τον επίσης αντιπολιτευόμενο ΣΥΡΙΖΑ, σε αλχημείες της “κομματικής” ηγεσίας της ΕΛΣΤΑΤ. Γι' αυτό και... εφτά χρόνια μετά και παρά τις αλλεπάλληλες αθωώσεις του, εξακολουθεί και σήμερα να διώκεται ο τότε επικεφαλής της υπηρεσίας κ. Α. Γεωργίου. Κάτι, που έχει εξοργίσει τους δανειστές, οι οποίοι απαιτούν ( ως προαπαιτούμενο του 4ου αριστερού μνημονίου...) όχι μόνο την πλήρη, επιτέλους, απαλλαγή του, αλλά και την καταβολή των δικαστικών εξόδων του από το κράτος. Και η κυβέρνηση μόλις προχθές, δείχνει να συμμορφώνεται, με σχετική τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο-σκούπα.

Γιατί αυτή η εκλεκτική μεταχείριση του Κώστα Καραμανλή από τον “ ικανό μικρό”, όπως αποκαλούσε μέχρι πρόσφατα τον κ. Τσίπρα ο πρώην πρωθυπουργός; Γιατί όλες  οι εξεταστικές που έχουν συσταθεί με κυβερνητική πρωτοβουλία αφορούν τις κυβερνήσεις από το...2010 και μετά, και πάντα μέχρι το τέλος του 2014; Γιατί ο κ. Τσίπρας δέχεται την εξεταστική για το πως φθάσαμε στην οικονομική κρίση που έχει προτείνει ο κ. Μητσοτάκης, υπό τον όριο να φορά ΜΟΝΟ το διάστημα 2010-2014; Όλες οι εκδοχές και οι... καχυποψίες, έχουν βάση αληθείας και είναι ευπρόσδεκτες. Ίσως, ο κ. Τσίπρας να ξεπληρώνει την “χάρη” που του προσέφερε ο Κώστας Καραμανλής... παραχωρώντας τον “Πάκη” του ως υποψήφιο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από την διαδικασία εκλογής του οποίου ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να γίνουν πρόωρες εκλογές το 2015...Ίσως, πάλι, έχοντας από ... μέσα καλή πληροφόρηση για τα ενδοκομματικά τεκταινόμενα στην ΝΔ (την οποία ο πρώην Πρόεδρος θεωρεί κληρονομικό βιλαέτι του, και έχει λόγω στις εσωκομματικές διεργασίες), ο κ. Τσίπρας να θέλησε να χρησιμοποιήσει τον Καραμανλή, ως μοχλό εσωκομματικών αντιηγετικών εξελίξεων. Ξέρει ο πρωθυπουργός, ότι ο κίνδυνος για την παραμονή του στην εξουσία, τούτη την ώρα προσωποποιείται στον Κυριάκο. Άρα, κάθε κίνηση αποδυνάμωσης του, θεωρείται χρήσιμη...

Έτσι είχε το πολιτικό σκηνικό, σ' ότι αφορά τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-Καραμανλή, μέχρι πριν λίγες μέρες. Μέχρι να βγει ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε ομιλία του στην επαρχία και να πεί για πρώτη φορά ότι το δημόσιο έλλειμμα που άφησε η διακυβέρνηση Καραμανλή, ήταν όντως στο 15%! Λάθη στις διατυπώσεις του, κάνει ενίοτε ο κ. Τσίπρας. Αλλά τέτοιο λάθος, δεν θα το έκανε ποτέ! Κι' αν, ας πούμε, ήταν λάθος, δεν θα το επαναλάμβανε μια μέρα μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Τζανακόπουλος. Βάλτε στην ζυγαριά και την “προθυμία” της κυβέρνησης να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των δανειστών, σ' ότι αφορά την περίπτωση του κ. Γεωργίου ( έγκληση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου ν' ασκηθεί εκ νέου δίωξη στον κ. Γεωργίου, ίσως να εκτιμηθεί από το γκουβέρνο ως ακόμη ένα... “θεσμικό εμπόδιο”!) και είναι εύλογο να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα, πως μάλλον οι “μέρες κρασιού και λουλουδιών” Τσίπρα-Καραμανλή ανήκουν στο παρελθόν.

Αν, όντως, έτσι έχει η κατάσταση, ο ανήσυχος παρατηρητής των εξελίξεων θ' αναρωτηθεί τι συνέβη και σημειώνεται αυτή η μεταστροφή. Μια, αν όχι η πιθανότερη, εξήγηση, ίσως να είναι ότι οι εσωκομματικές ισορροπίες στην ΝΔ  έχουν αλλάξει, και τα παιγνίδια “εισοδισμού” του ΣΥΡΙΖΑ με την βοήθεια της “καραμανλικής συνιστώσας” του, να μην βρίσκουν την αναμενόμενη επιρροή τους.  

Μπορεί να θεωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι τα παλιά  δεξιά “κάστρα”  ξεθωριάζουν στον χρόνο και στις εξελίξεις, η απήχηση των “χρησμών” που βγαίνουν από τα υπόγειά τους  έχει εκμηδενισθεί. Έστω και για λόγους... αυτοσυντήρησης και... ανασύνταξης: εν όψει μια πιθανής εντυπωσιακής εκλογικής νίκης του Κυριάκου Μητσοτάκη, καμιά “συνιστώσα” της ΝΔ δεν επιθυμεί να μείνει εκτός μετεκλογικού κάδρου. Ούτε η... ομοφοβική, ούτε η υπέρμαχος του “Τάματος του Έθνους”, ούτε αυτή  που καλύπτει τους “τζάμπα μάγκες”...

Ο κ. Μητσοτάκης, ίσως κρίνει ότι για λόγους τακτικής και προεκλογικής συσπείρωσης, δεν είναι σκόπιμο από τώρα να ξεκαθαρίσει, ως εξουσία αύριο, “με ποιους θα πάει και ποιους θ' αφήσει...”. Αρκεί μόνο να το έχει αποφασίσει!








iefimerida.gr  

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *