Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

Τραμπ και Κιμ τραβάνε το σχοινί -Ψυχραιμία ζητούν Γερμανία και Ρωσία

Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν επιμένουν να κλιμακώνουν την ένταση που έχει προκληθεί μεταξύ των χωρών τους, ηγέτες άλλων χωρών επιχείρησαν την Παρασκευή να καθησυχάσουν τους πολίτες, αλλά και τις αγορές, στις οποίες προκλήθηκαν «τριγμοί» εξαιτίας των «πολεμικών» δηλώσεων.
«Είμαι πεπεισμένη ότι η ρητορική κλιμάκωση δεν θα συμβάλει στην επίλυση της σύγκρουσης», προειδοποίησε η Ανγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο. «Επίσης, δεν βλέπει στρατιωτική επίλυση της σύγκρουσης», συμπλήρωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος.
Στις δηλώσεις της, η Μέρκελ τόνισε ότι η διπλωματία είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση. Αν και δεν επέκρινε τον Τραμπ, με τον οποίο έχει μία «παγωμένη» σχέση», ξεκαθάρισε ότι η ρητορική του δεν βοηθά. «Η Γερμανία θα εμπλακεί εντατικά σε οποιαδήποτε πιθανή μη στρατιωτική λύση. Αλλά πιστεύω ότι μία κλιμάκωση της ρητορικής είναι η λάθος απάντηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παρά τις εκκλήσεις για ψυχραιμία όμως, ο Τραμπ δεν αλλάζει στάση. Σε νέες δηλώσεις του το βράδυ της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας), ο Αμερικανός απείλησε ξανά τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας. 
«Αυτός ο άνδρας δεν θα ξεφύγει με αυτό που κάνει, πιστέψτε με», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος στον Κιμ Γιονγκ Ουν. «Αν εκστομίσει μία απειλή, κάτι που κάνει εδώ και χρόνια, ή αν επιτεθεί στο Γκουάμ, σε άλλη αμερικανική περιοχή ή σε σύμμαχό μας, θα το μετανιώσει πραγματικά. Και θα το μετανιώσει γρήγορα», τόνισε ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Απαντώντας σε όσους αποδοκίμασαν τις δηλώσεις του, σχολίασε ότι επέκριναν τα λεγόμενά του μόνο και μόνο επειδή βγήκαν από το δικό του στόμα. «Αν κάποιος άλλος ξεστόμιζε ακριβώς τις ίδιες λέξεις, θα έλεγαν τι υπέροχη δήλωση. Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε αυτή τη χώρα χαίρονται με αυτά που λέω, γιατί έχουν επιτέλους έναν πρόεδρο που ορθώνει ανάστημα για το έθνος, τους φίλους και τους συμμάχους μας», συμπλήρωσε ο Τραμπ.
Οι απειλές του Τραμπ
Την Παρασκευή, ο Τραμπ εκτόξευσε νέες απειλές εναντίον της Βόρειας Κορέας. «Οι στρατιωτικές επιλογές βρίσκονται σε ετοιμότητα, κλειδωμένες και οπλισμένες, εάν η Βόρεια Κορέα ενεργήσει με ασύνετο τρόπο. Ελπίζω ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα βρει κάποιον άλλο δρόμο!», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Μία ημέρα νωρίτερα, σε δηλώσεις του από το Νιου Τζέρσεϊ, όπου κάνει διακοπές, ο Τραμπ δεν είχε αποκλείσει την πιθανότητα ενός προληπτικού «χτυπήματος» των ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα, όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους. «Δεν μιλάω για αυτό. Ποτέ δεν το κάνω. Δεν είμαι σαν την προηγούμενη διοίκηση που έλεγε ''θα μπούμε στη Μουσούλη σε τέσσερις μήνες''. Θα δούμε τι θα γίνει», απάντησε στο σχετικό ερώτημα. Παράλληλα, φρόντισε να διαμηνύσει στην Πιονγιανγκ ότι αν σκεφτεί να κάνει επίθεση στις ΗΠΑ ή σε συμμάχους της, τότε «θα της συμβούν πράγματα που δεν μπορεί να αντιληφθεί», όπως και ότι αν δεν συμμορφωθεί η Βόρεια Κορέα τότε θα «μπει σε μπελάδες που λίγες χώρες στον κόσμο έχουν αντιμετωπίσει».
Μόσχα: Οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν το πρώτο βήμα
Αυτή η επιθετική ρητορική προκαλεί νευρικότητα. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ παραδέχθηκε ότι η Μόσχα είναι πολύ ανήσυχη εξαιτίας της συζήτησης περί ανάληψης προληπτικής στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ. «Δυστυχώς, η ρητορική στην Ουάσινγκτον και την Πιονγιάνγκ αρχίζει να ξεφεύγει. Ελπίζουμε ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.  
Ο Λαβρόφ σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ, ως πιο ισχυρή χώρα, θα πρέπει να κάνουν το πρώτο βήμα. «Σε έναν καβγά, ο πιο ισχυρός και έξυπνος θα πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα απομάκρυνσης από την επικίνδυνη γραμμή», είπε. «Μαζί με την Κίνα, η Ρωσία προσφέρει ένα πολύ λογικό σχέδιο ''διπλού παγώματος''. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα ''παγώσει'' τις όποιες πυρηνικές και βαλλιστικές δοκιμές, ενώ οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα θα ''παγώσουν'' τις στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης έκτασης, που χρησιμοποιούνται διαρκώς από τη Βόρεια Κορέα ως δικαιολογία για να γίνονται οι δοκιμές», συμπλήρωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Αλλες ευρωπαϊκές χώρες, αν και αποδοκίμασαν την «πολεμική» ρητορική, σημείωσαν ότι ορθώς οι ΗΠΑ καταδικάζουν το οπλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.
«Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να επιτρέψει στη Βόρεια Κορέα να αναπτύξει περαιτέρω το πρόγραμμα για πυρηνικά και βαλλιστικούς πυραύλους», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, Αντερς Σάμουελσεν, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα επέτρεπε στην Πιονγιάνγκ να τρομοκρατήσει την περιοχή, και όχι μόνο. «Αυτή τη στιγμή βλέπουμε μία κλιμάκωση της ρητορικής για τη Βόρεια Κορέα. Κάποιος θα μπορούσε να διαφωνήσει με την επιλογή των λέξεων, αλλά το σημαντικό είναι να αποδεχθεί η Βόρεια Κορέα ότι η διεθνής κοινότητα πατάει πόδι», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας, Τζέρι Μπράουνλι, τόνισε την ανάγκη για διπλωματική λύση, τονίζοντας ότι η όποια προληπτική ενέργεια θα ήταν λανθασμένη.
Η ανησυχία για το προληπτικό χτύπημα
Ρώσοι αναλυτές ανησυχούν ότι αν και είναι απίθανο να κάνουν οι ΗΠΑ ολοκληρωτική στρατιωτική επίθεση στη Βόρεια Κορέα, θα μπορούσαν να επιχειρήσουν ένα περιορισμένο χτύπημα. Αυτό, θα διέλυε το ενιαίο μέτωπο που επέδειξαν οι Ρωσία-Κίνα-ΗΠΑ στην επιβολή των κυρώσεων στα Ηνωμένα Εθνη, σημειώνει ο Βλαντιμίρ Μπάτιουκ, του Ινστιτούτου Αμερικανικών και Καναδικών Σπουδών στη Μόσχα.
«Αν οι Αμερικανοί εφαρμόσουν στρατιωτική δύναμη στη Βόρεια Κορέα, τότε θα χάσουν ξεκάθαρα την όποια πολιτική στήριξη έχει παράσχει η Μόσχα και το Πεκίνο έως τώρα, στην αμερικανική πολιτική έναντι στην Πιονγιάνγκ», είπε ο ίδιος, μιλώντας στη ρωσική εφημερίδα Kommersant.
Ανεπίσημες προσπάθειες για διπλωματία
Στο μεταξύ, το Associated Press μετέδωσε ότι η διπλωματία των ΗΠΑ διεξάγει ανεπίσημα, τους τελευταίους μήνες, προσπάθειες για να υπάρξει διάλογος με τη Βόρεια Κορέα.
Στις επαφές, σύμφωνα με το δημοσίευμα, συμμετέχουν ο Τζόζεφ Γιουν, ο επιτετραμμένος των ΗΠΑ για την πολιτική έναντι της Βόρειας Κορέας, και ο Πακ Σονγκ Ιλ, ένας ανώτερος Βορειοκορεάτης διπλωμάτης στα Ηνωμένα Έθνη.








iefimerida.gr  


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *