Κυριακή 6 Αυγούστου 2017

Με κονδύλια ανέργων η επιδότηση για τα "μπλοκάκια"


Με κεφάλαια από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξάρτητα Απασχολουμένων, που συστάθηκε στον ΟΑΕΔ το 2011, θα χρηματοδοτηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες της "Καθημερινής της Κυριακής", η επιδότηση των εργοδοτών προκειμένου να μετατρέψουν τους εργαζομένους με "μπλοκάκι" σε μισθωτούς.

Το πρόγραμμα επιδότησης, που εξήγγειλε η αρμόδια υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου αλλά και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όταν επισκέφθηκε το υπουργείο, τον περασμένο Ιούλιο, ακυρώνει στην πράξη τη διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου, που προβλέπει την υποχρέωση του εργοδότη να καλύπτει τα 2/3 των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων με μπλοκάκι. Η διάταξη αυτή προκάλεσε τεράστια προβλήματα και δραματικές επιβαρύνσεις σε χιλιάδες εργαζομένους. Εχει βέβαια μεσολαβήσει σχεδόν ένας χρόνος ταλαιπωρίας αλλά και πολιτικού κόστους για την κυβέρνηση. Οπως, μάλιστα, σημειώνουν στην "Κ" στελέχη της αγοράς και ελεύθεροι επαγγελματίες, η λύση που προωθείται δημιουργεί νέα προβλήματα, καθώς το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από εισφορές που έχουν καταβάλει οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, ώστε να αποκτήσουν και αυτοί δικαίωμα λήψης επιδόματος ανεργίας.

Στην πράξη, επισημαίνουν, το υπουργείο Εργασίας επιλέγει να πάρει τα χρήματα για τους ανέργους αυτοαπασχολουμένους για να επιχορηγήσει εργοδότες που κατά κανόνα παρανομούν, καθώς καλύπτουν τις ανάγκες για μόνιμη-εξαρτημένη εργασία με "μπλοκάκια". Να σημειωθεί ότι πόρος του Λογαριασμού αυτού είναι η μηνιαία εισφορά ύψους 10 ευρώ, την οποία καταβάλλουν ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, συμβεβαιώνεται και συνεισπράττεται μαζί με τις άλλες εισφορές των Κλάδων Σύνταξης και Ασθένειας και αποδίδεται στον ΟΑΕΔ.

Το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα κόστους πάνω από 100 εκατ. ευρώ αφορά επιδότηση της εργοδοτικής εισφοράς επί 12 μήνες σε 40.000 εργοδότες που θα μετατρέψουν σε μισθωτό τον απασχολούμενο σε αυτούς με "μπλοκάκι". Στην επιδότηση συμπεριλαμβάνεται και η εργοδοτική εισφορά των δώρων και του επιδόματος αδείας, με ανώτατο όριο επιδότησης τα 350 ευρώ τον μήνα. Δικαιούχοι θα είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα που απασχολούν εργαζομένους με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών που θα έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ έως τη στιγμή της έναρξης του προγράμματος. Θα υπάρξει, δε, πρόβλεψη διατήρησης του προσωπικού για ορισμένο διάστημα πριν από την έναρξη της επιδότησης και διατήρηση των ωφελούμενων εργαζομένων με την ίδια σχέση εργασίας, κάποιο διάστημα μετά τη λήξη αυτής.


Να σημειωθεί ότι το φαινόμενο της ψευδούς αυτοαπασχόλησης έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και στηρίζεται στην παράκαμψη όλου του θεσμικού πλαισίου προστασίας της εργασίας εις βάρος του εργαζομένου, σε ό,τι αφορά ωράρια, μισθούς, επιδόματα, δώρα εορτών, άδειες κ.λπ. Αυτό ήταν βέβαια και το ουσιαστικότερο πρόβλημα στον νόμο Κατρούγκαλου: ενώ αναγνωριζόταν το πρόβλημα, δεν προβλέφθηκε η εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας αλλά μια νέα ασφαλιστική διάταξη, ώστε να καταβάλλονται εργοδοτικές εισφορές στις περιπτώσεις ύπαρξης έως δύο εργοδοτών ανά "μπλοκάκι". Προβλήματα υπήρξαν και στην υλοποίηση της διάταξης, κυρίως γιατί οι περισσότεροι εργοδότες δεν συναινούν να εφαρμόσουν τον νόμο, ενώ υπήρξε και καθυστέρηση στη δημιουργία της πλατφόρμας, με αποτέλεσμα μόλις 18.000 με 20.000 "μπλοκάκηδες" να έχουν δηλωθεί σε αυτή. Στο υπουργείο πάντως εκτιμούν ότι με το πρόγραμμα θα δοθεί πρώτη φορά ένα κίνητρο, ώστε να μετατραπεί η ψευδώς δηλωμένη αυτοαπασχόληση σε αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή μισθωτή εργασία, και έτσι θα θωρακιστεί η προστατευτική λειτουργία της εργατικής νομοθεσίας. 












capital.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *