Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Στην ενεργοποίηση του άρθρου 155 προχωρά ο Μ. Ραχόι


Στην ενεργοποίηση του άρθρου 155, που προβλέπει την ανάληψη του ελέγχου της Καταλονίας από την κεντρική κυβέρνηση, προχωρά ο Μ. Ραχόι, μετά τη νέα άρνηση του Πουτζδεμόν να κάνει πίσω στο θέμα της ανεξαρτησίας.

Η Μαδρίτη προχωρά σε άρση αυτονομίας της Καταλονίας

Η ισπανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη διαδικασία, ώστε να πάρει τον άμεσο έλεγχο της Καταλονίας, μετά την άρνηση του Κάρλες Πουτζδεμόν να αποκηρύξει την ανεξαρτησία της περιοχής.

«Η κυβέρνηση θα προχωρήσει με τις διαδικασίες που ορίζει το άρθρο 155 του Συντάγματος, για να αποκαταστήσει τη νομιμότητα της αυτονομίας στην Καταλονία», δήλωσε η Μαδρίτη.

Νωρίτερα έληξε το τελεσίγραφο που είχε δώσει η Ισπανία στην Καταλονία, ωστόσο ο ηγέτης της περιοχής δεν έδωσε και πάλι ξεκάθαρη απάντηση για το αν κήρυξε ή όχι ανεξαρτησία. Ο ίδιος, σε απάντησή του, αναφέρει πως η αναστολή της κήρυξης ανεξαρτησίας της Καταλονίας παραμένει σε ισχύ και το καταλανικό κοινοβούλιο θα μπορούσε να ψηφίσει υπέρ μιας επίσημης κήρυξης ανεξαρτησίας, αν δεν υπάρξουν συζητήσεις με την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας θα συνεδριάσει το Σάββατο και θα ενεργοποιήσει το άρθρο 155 για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας.

Τι προβλέπει το άρθρο 155
Η διάταξη επιτρέπει «την ανάληψη του ελέγχου των πολιτικών και διοικητικών οργάνων της Αυτόνομης Κοινότητας» του αυτόνομου πανεπιστημίου της Βαρκελώνης. Αυτό σημαίνει την προσωρινή «ανάκληση» του καθεστώτος αυτονομίας της περιοχής, σύμφωνα με τον Χοσέ Κάρλος Κάνο Μοντεχάνο, του πανεπιστημίου Computense de Madrid.

Δημόσιοι λειτουργοί και αιρετοί μπορούν να τεθούν σε διαθεσιμότητα και να αντικατασταθούν. Στην περίπτωση αυτή, ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν μπορεί να αντικατασταθεί από τον περιφερειάρχη της Καταλονίας, κύριο εκπρόσωπο του κεντρικού κράτους στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, η κεντρική κυβέρνηση μπορεί να αναλάβει τις αρμοδιότητες που έχουν παραχωρηθεί στη Βαρκελόνη, σε τομείς όπως η δημόσια τάξη και οι δημόσιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τον Χαβιέρ Πέρεθ Ρόγιο, του πανεπιστημίου της Σεβίλης, τα μέτρα του άρθρου 155 μπορεί να φθάσουν μέχρι «τη διαθεσιμότητα της αυτονομιστικής κυβέρνησης, την υπαγωγή της καταλανικής αστυνομίας Mossos d' Esquadra υπό τις διαταγές του υπουργείου Εσωτερικών της Ισπανίας και το κλείσιμο του καταλανικού κοινοβουλίου».

Σύμφωνα με τον Κάνο Μοντεχάνο, δίνεται η δυνατότητα «ενδεχόμενης» προκήρυξης τοπικών εκλογών.

Πώς ενεργοποιείται το άρθρο 155
Ο πρωθυπουργός της χώρας δεν μπορεί μονομερώς να ενεργοποιήσει το άρθρο 155. Θα πρέπει πρώτα να προειδοποιήσει τον πρόεδρο της περιοχής να επανέλθει στη συνταγματική τάξη και στη συνέχεια να του δώσει χρονικό περιθώριο για να συμμορφωθεί.

Σε περίπτωση αποτυχίας, ο πρωθυπουργός, ο Μαριάνο Ραχόι εν προκειμένω, υποβάλλει το θέμα στη Γερουσία, όπου το Λαϊκό Κόμμα έχει την πλειοψηφία, και γνωστοποιεί τα έκτακτα μέτρα που προτίθεται να εφαρμόσει.

Επί της αρχής, συνέρχεται μία επιτροπή της Γερουσίας και στη συνέχεια η ολομέλεια του σώματος. Εάν εγκρίνουν τις προτάσεις του προέδρου της κυβέρνησης με απόλυτη πλειοψηφία, ο πρωθυπουργός έχει ελεύθερα τα χέρια για να προχωρήσει στην εφαρμογή τους.


Ομως η διαδικασία μπορεί να πάρει χρόνο. «Ακόμη και επιταχύνοντας τη διαδικασία, θα μπορούσε να χρειαστεί μία εβδομάδα», σύμφωνα με έναν Ισπανό γερουσιαστή, ή 8 έως 10 ημέρες, σύμφωνα με τον Πέρεθ Ρόγιο. 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *