Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

JP Morgan: Πού θα κριθεί η «καθαρή έξοδος» της Ελλάδας

Τα τρία σενάρια για την επόμενη ημέρα μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου και οι πιθανότητες πραγματοποίησής τους. Ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης τον Ιανουάριο βλέπει ο οίκος και «διαγράφει» την πιθανότητα Grexit.


Τρία σενάρια για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος καταγράφει έκθεση της JP Morgan.

Το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 20 Αυγούστου του 2018, σημειώνει ο οίκος και παρατηρεί ότι η ροή των ειδήσεων ήταν ασυνήθιστα αραιή μετά το Eurogroup στις 15 Ιουνίου και την «επί της αρχής» έγκριση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για εκταμίευση δόσης.

Αναμένουμε ότι η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, τονίζει, αλλά όχι έγκαιρα για τη συνάντηση του Eurogroup στις 4 Δεκεμβρίου, όπως ανέμενε η κυβέρνηση. Εκτιμά ωστόσο ότι
ακόμα και μια καθυστέρηση μέχρι τον Ιανουάριο δεν θα είναι πρόβλημα, δεδομένου ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση δεν θα έχει σχηματιστεί πριν τα μέσα Δεκεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 2% το πρώτο εξάμηνο του 2017 και οι δείκτες υψηλής συχνότητας έχουν ανέλθει σε επίπεδα που τελευταία φορά καταγράφηκαν πριν την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Αν δεν υπάρχει κάποιο πολιτικό ρίσκο στον ορίζοντα, αναμένουμε πως η ομαλοποίηση της καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης θα επιτρέψουν να συνεχιστεί ανεμπόδιστη η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, φτάνοντας ως το 3%, επισημαίνουν οι αναλυτές της JP Morgan.

Μια ισχυρή μακροοικονομική επίδοση είναι σημαντική για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος. Κατά τη γνώμη μας, σημειώνουν οι ίδιοι, η Ελλάδα ετοιμάζεται να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ το 2017 και θα πλησιάσει κοντά στο 3,5% το 2018.

Ο οίκος περιγράφει τρία σενάρια για το πώς θα λυθεί το ελληνικό θέμα. Το καλό, το «οk» και το κακό.
Την υψηλότερη πιθανότητα έχει το «ok» σενάριο, με βάση το οποίο η έξοδος από το πρόγραμμα δεν θα είναι «καθαρή» (για παράδειγμα θα υπάρξει στήριξη από μια προληπτική πιστωτική γραμμή και σημαντικό έλεγχο από τους δανειστές στις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης μεσοπρόθεσμα).

Ένα ισχυρότερο από το αναμενόμενο όμως μακροοικονομικό, πολιτικό και δημοσιονομικό περιβάλλον μπορεί να οδηγήσει σε «καθαρή έξοδο», κάτι στο οποίο η JP Morgan δίνει 30% πιθανότητα.

Το αποτέλεσμα των μελλοντικών αξιολογήσεων του προγράμματος (τις οποίες ο οίκος δηλώνει ότι θα παρακολουθεί στενά) θα γείρει την πλάστιγγα μεταξύ των δύο σεναρίων.

Τέλος, ο οίκος μιλά και για ένα τρίτο σενάριο, με 10% πιθανότητες. Είναι το «κακό» και περιλαμβάνει υψηλότερη πολιτική αβεβαιότητα και διαφωνίες μεταξύ των παικτών, με αποκορύφωμα την αποτυχία να υπάρξει μια ουσιαστική συμφωνία για το χρέος και εξελίξεις που οδηγούν σε μια τέταρτη διάσωση.
Σε κάθε περίπτωση, η JP Morgan ξεκαθαρίζει ότι δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει Grexit, ακόμα και στο χειρότερο σενάριο.



     
























euro2day.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *