Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Spiegel: Οργή στην Αθήνα εναντίον της Bosch - Οι Γερμανοί μας εξαπάτησαν

Για περισσότερα από 150 χρόνια ο κατασκευαστής οικιακών ηλεκτρικών συσκευών αποτελούσε τη ναυαρχίδα της ελληνικής βιομηχανίας
Γενιές των Ελλήνων μεγάλωσαν με ηλεκτρικές συσκευές Pitsos.
Για περισσότερα από 150 χρόνια ο κατασκευαστής οικιακών ηλεκτρικών συσκευών αποτελούσε τη ναυαρχίδα της ελληνικής βιομηχανίας.


Η οργή των Ελλήνων απέναντι στο γερμανικό όμιλο Bosch είναι ακόμη πιο σημαντική καθώς η θυγατρική της BSH θέλει να κλείσει το ιστορικό εργοστάσιο της Pitsos στην Αθήνα, αναφέρει σε δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

H απόφαση αυτή φέρνει τους εργαζόμενους σε απόγνωση αλλά και την ελληνική κυβέρνηση σε δύσκολη θέση.

Σύμφωνα με τν συνδικαλιστική οργάνωση, παραβιάζει προηγούμενη συμφωνία μεταξύ του ελληνικού κράτους και του ομίλου Siemens, ο οποίος ήταν μακροχρόνιος συνεργάτης της BSH - και είχε έρθει σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση να προσχωρήσει σε επενδύσεις, ως αντιστάθμισμα του σκανδάλου δωροδοκίας.

Η μάρκα Pitsos είναι πιθανό να παραμείνει σε παραγωγή παρά το προγραμματισμένο κλείσιμο του εργοστασίου, με την παραγωγή να μετατοπίζεται στην Τουρκία και σε άλλα σύγχρονα εργοστάσια της BSH που υπόσχονται μεγαλύτερα κέρδη.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, εδώ και καιρό είχε γνωστοποιηθεί η ολοκλήρωση του παραγωγικού κύκλου του εργοστασίου της BSH στην Αθήνα στις 31 Δεκεμβρίου 2017, η οποία ήταν αντικειμενικά επιβεβλημένη, ιδίως μετά από τη μακρά και παρατεταμένη οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία επτά σχεδόν χρόνια.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται, ότι παρά τις δυσμενείς συνθήκες ωστόσο, η εταιρεία αποφάσισε τη συνέχιση της λειτουργίας της παραγωγικής μονάδας για διάστημα ενός επιπλέον έτους.

Μεταφέροντας στο εργοστάσιο της Αθήνας παραγωγή μικρότερου εύρους, που είχε αρχικά προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί σε άλλη χώρα, η εταιρεία επιχειρεί να μετριάσει τις συνέπειες για το προσωπικό από την ολοκλήρωση του παραγωγικού κύκλου του εργοστασίου της Αθήνας.

Πρώτιστο μέλημα της εταιρείας είναι, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η φροντίδα και η στήριξη των εργαζομένων της.

Για το λόγο αυτό, η προσαρμογή του μοντέλου λειτουργίας του εργοστασίου της BSH στην Αθήνα στις νέες ανάγκες, θα υλοποιηθεί μέσω ενός ευνοϊκού προγράμματος εθελούσιας εξόδου, που σχεδιάστηκε με γνώμονα τη μέγιστη δυνατή αποζημίωση και ενίσχυση των εργαζομένων.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα της εθελούσιας εξόδου ξεκίνησε στις 2 Οκτωβρίου 2017 και θα ολοκληρωθεί στις 10 Νοεμβρίου 2017.

Ο Χρήστος Κουμπούλας είναι εργαζόμενος στην Pitsos για 38 χρόνια.
Η φωνή του "σπάει" όταν ο 58χρονος σκέφτεται ένα μέλλον χωρίς την Pitsos.
"Μπορώ να δω στον ύπνο μου τον πατέρα μου, ο οποίος εργάστηκε επίσης στο εργοστάσιο και πέθανε σε νεαρή ηλικία".

Ο Κούμπουλας είναι ένας από τους 250 εργαζόμενους που θα χάσουν τη δουλειά τους και έχουν ελάχιστες προοπτικές για να βρει μια νέα δουλειά.
Η BSH θέλει να μετριάσει τις αντιδράσεις με ένα γενναιόδωρο πακέτο αποχώρησης.

Λόγω των σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών του στην εταιρεία, ο Κούμπουλας θα μπορούσε τώρα αποχωρήσει με μια μικρή περιουσία, αλλά δεν το θέλει.
"Θέλουν να αγοράσουν τη σιωπή μας, αλλά δεν θα πάρω τα χρήματα και θα μείνω ήσυχος".

"Οι Γερμανοί μας έχουν εξαπατήσει", παραπονείται ο Κούμπουλας.
Είχαν υποσχεθεί νέες επενδύσεις, υποσχόμενες νέες θέσεις εργασίας.
Έχουμε επίσης εξαπατηθεί από τους πολιτικούς που δεν τολμούν να αντιταχθούν σε ισχυρές εταιρείες όπως η Siemens και η Bosch".

Μια πολιτική σύγκρουση εξαπλώνεται

Το κλείσιμο του εργοστασίου επηρεάζει επίσης την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Είχε υποσχεθεί ξένες επενδύσεις και περισσότερες θέσεις εργασίας.
Τώρα γίνεται το αντίθετο.

Τα σχέδια της Bosch περιέχουν και πολιτικές προεκτάσεις.
Τον Ιούνιο του 2012, τρία χρόνια πριν η Siemens πούλησε το μερίδιο της BSH στη Bosch, η τότε ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε μια αμφιλεγόμενη συμφωνία με τον όμιλο της Siemens που συμμετείχε σε σκάνδαλο δωροδοκίας.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Ελλάδα θα απέσυρε όλα τα πρόστιμα εναντίον της εταιρείας και η Siemens θα έπρεπε να επεκτείνει την παρουσία της στην Ελλάδα και να προβεί σε νέες επενδύσεις.

Μια τέτοια επένδυση θα έπρεπε να είναι η κατασκευή ενός νέου εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα προκειμένου να γίνει μετεγκατάσταση του εργοστασίου της Pitsos.
Η αξία της επένδυσης θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ και να απασχολεί 700 άτομα.
Η BSH παρουσίασε ακόμη και μακέτα της νέας μονάδας.
Αλλά έκτοτε η εταιρεία επεσήμανε καθυστερήσεις στη χορήγηση αδειών καθώς και την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα - αφήνοντας το σχέδιο στο συρτάρι.
Το παλιό εργοστάσιο της Pitsos παρέμεινε σε λειτουργία, αλλά χωρίς νέες επενδύσεις έγινε ολοένα και πιο ασήμαντο για την BSH.
Ο αριθμός των εργαζομένων και της παραγωγής συρρικνώθηκε.
Η BSH απέρριψε τα σχόλια σχετικά με τις συμφωνίες, καθώς η εταιρεία δεν μπορεί να μιλήσει για τη Siemens.
Η BSH, κατόπιν αιτήματος, δήλωσε: "Κάθε μονάδα παραγωγής έχει συγκεκριμένες παραγωγικές ικανότητες. Όταν τα προϊόντα τερματίζουν τον κύκλο τους, μια μονάδα μπορεί να μην είναι σε θέση να διατηρήσει νέες γραμμές παραγωγής".
Η ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται να επέμεινε στην τήρηση της συμφωνίας.
Τον Ιανουάριο του 2015, όταν η Pitsos γιόρτασε την 150η επέτειό του, η Siemens πώλησε το μερίδιο της BSH στη Bosch.
Τον ίδιο μήνα, o Τσίπρας ανέλαβε την πρωθυπουργία.
Στην αντιπολίτευση, ο Τσίπρας καταδίκασε τη συμφωνία με τους προκάτοχούς του με τη Siemens, καταγγέλλοντας τη ως συγκάλυψη και υποσχέθηκε να την τερματίσει.
Μόλις πήρε την εξουσία, δεν έκανε κάτι τέτοιο.
Αντιθέτως, η κυβέρνηση Τσίπρα υποστήριξε ότι η Siemens είχε συμμορφωθεί με τη συμφωνία.
Ακόμη και όταν ανακοινώθηκαν τα σχέδια κατασκευής, η κυβέρνηση σταμάτησε.
"Σε τρεις μήνες η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του κράτους και της Siemens θα είναι πενταετούς διάρκειας και θα λήξει ο κανόνας των περιορισμών", ανέφερε κυβερνητική επιστολή  που έχει στην κατοχή του το Spiegel.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να σχολιάσει το θέμα.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Πρόεδρος του Εργατικού Συνδικάτου Χρήστος Αθανασιάδης συναντήθηκε με τη διοίκηση της BSH στη Γερμανία.
Ήταν ίσως η τελευταία, απελπισμένη προσπάθεια να αποθαρρυνθεί η εταιρεία από το σχέδιό της ή τουλάχιστον να κερδίσει περισσότερο χρόνο για το έργο.
Δεν έλαβα τίποτα περισσότερο από "ασαφείς υποσχέσεις, ότι η BSH θα κάνει το καλύτερό για τους εργαζόμενους", λέει ο Αθανασιάδης.
"Ήταν αποφασισμένοι να κλείσουν τη μονάδα όπως είχε προγραμματιστεί".
 Η BSH τονίζει ότι κατάφερε να διατηρήσει το εργοστάσιο ανοιχτό για ένα ακόμη έτος, παρά το γεγονός ότι ο κύκλος ζωής του εργοστασίου λήγει στα τέλη του 2017.
"Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι οι υπάλληλοί μας", ανέφερε η εταιρεία.
Οι εργαζόμενοι με τη σειρά τους βλέπουν μόνο έναν τρόπο.
Θέλουν να αναγκάσουν την κυβέρνηση να παρέμβει.
Ελπίζουν για μια πολιτική λύση.
"Πάνω απ 'οτιδήποτε, το νιώθω σαν ντροπή" λέει ο Κούμπουλας, εργαζόμενος στην Pitsos.
"Δεν μπορώ να δεχτώ ότι το εργοστάσιο θα κλείσει".






















 bankingnews.gr      

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *