Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

Πάνω από 1.000 κατασχέσεις τη μέρα κάνουν οι εφορίες


Λε-η-λα-σι-α! Δύο κατασχέσεις το λεπτό, στο οκτάωρο λειτουργίας τους, έκαναν οι εφορίες  της χώρας τον μήνα Οκτώβριο!  Σχεδόν 1.000 κατασχέσεις γίνονται τη μέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Σε 1.014.295 φορολογούμενους έγιναν κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων. Στα 4.170.753 ανέρχεται ο αριθμός των πολιτών – οφειλετών που  απειλούνται με αναγκαστικά μέτρα.

Στις 22 εργάσιμες ημέρες που είχε ο μήνας Οκτώβριο επιβλήθηκαν 22.903 μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, κυρίως κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών (εις χείρας τρίτων). Καθημερινά οι εφορίες έκαναν 1.041 κατασχέσεις και δεσμεύσεις σε οφειλέτες εντός του οκταώρου λειτουργίας τους. Δηλαδή γίνονταν 130 κατασχέσεις κάθε μία ώρα  ή 2,2 κατασχέσεις κάθε λεπτό!

Ο μισός πληθυσμός της χώρας – αν εξαιρέσουμε τους ανήλικους – έχει ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία.  Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι οφειλές των 4.170.753 φορολογούμενων, αντιστοιχούν στους μισούς ενεργούς ΑΦΜ της χώρας. Δύο στους τρεις οφειλέτες ( 59,03%) βρίσκονται ήδη υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Στους 1.014.295 έχουν ήδη επιβληθεί, άλλοι 1.718.371 βρίσκονται στον προθάλαμο και απειλούνται με κατασχέσεις, ενώ σειρά αναμένεται να πάρουν και οι υπόλοιποι…

Χαράτσια, ΕΝΦΙΑ, υπέρογκοι φόροι έχουν μετατρέψει τον ελληνικό λαό σε μόνιμο οφειλέτη. Ο εκρηκτικός ρυθμός των κατασχέσεων «πιστοποιείται» και από τα σχετικά έσοδα του προϋπολογισμού. Το κράτος έχει εισπράξει 4 δισ. ευρώ από τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, τις κατασχέσεις και τις δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων. Ειδικότερα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ μέχρι και τον Οκτώβρη από τα κρατικά ταμεία εισπράχθηκαν 1,7 δισ. ευρώ από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του 2017 και 2,3 δισ. ευρώ από τις οφειλές των προηγούμενων ετών.

Παρά τη φορολεηλασία, τα χρέη αυξάνονται, αφού τον Οκτώβρη οι ληξιπρόθεσμες οφειλές για το 2017 έφτασαν τα 10,4 δισ. ευρώ από 9,2 δισ. ευρώ το Σεπτέμβρη καταγράφοντας αύξηση 1,2 δισ. ευρώ μέσα σε ένα μόνο μήνα! Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές  προς το δημόσιο ανέρχονται πλέον στο αστρονομικό ποσό των 99,7 δισ. ευρώ. Τον Οκτώβριο η ΑΑΔΕ κατέγραψε 89,307 δισ. ευρώ «παλαιά» ληξιπρόθεσμα χρέη (προ του 2017) ενώ τα φετινά ληξιπρόθεσμα είχαν φτάσει στα 10,444 δισ. ευρώ.

Η υπερχρεωμένη ελληνική κοινωνία βρίσκεται πλέον αντιμέτωποι με τις κατασχέσεις και τις δεσμεύσεις.  Το επόμενο διάστημα φτωχά νοικοκυριά θα κινδυνεύουν να χάσουν μέσω κατασχέσεων και ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, τα σπίτια τους για χρέη στην εφορία.

Ήδη τα «ραβασάκια» φτάνουν καθημερινά από τις εφορίες σε φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Με δεδομένο ότι με τον ισχύοντα Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί ακινήτων επιτρέπεται να επιβάλλονται για ποσά ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 500 ευρώ, σε συνδυασμό ότι ο ΚΕΔΕ δεν εξαιρεί την πρώτη κατοικία του οφειλέτη από την κατάσχεση και τον πλειστηριασμό, ο κίνδυνος απώλειας κατοικιών για χρέη στα δημόσια ταμεία, βρίσκεται προ των πυλών. Μέσω μάλιστα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών – εξπρές που νομοθέτησε η κυβέρνηση, οι διαδικασίες απλοποιούνται, σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών.


Βέβαια, ο Τσίπρας, από τη Θεσσαλονίκη την Τρίτη,  …δεσμεύτηκε ότι «δεν θα υπάρξει λαϊκή κατοικία που θα βγει στο σφυρί». Όμως πρόκειται για το ίδιο πολιτικό πρόσωπο που είχε υποσχεθεί κατάργηση του ΕΝΦΙΑ που διατήρησε. Μείωση των φόρων που αύξησε. Απαγόρευση των πλειστηριασμών που τους έκανε ηλεκτρονικούς και εξπρές… Τον πιστεύεις; 

































imerodromos.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *