Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

Το δίκιο του Τσίπρα


Του Γιάννη Παντελάκη

Σε συνέντευξή του που δόθηκε σε φιλικό περιβάλλον (ΕΡΤ), ο πρωθυπουργός είπε πως «εκλέχτηκε για να προστατεύσει τους αδύναμους και όχι τους ισχυρούς». Η αλήθεια είναι πως και γι αυτό εκλέχτηκε, δεν λέει ψέμματα. Πολλοί νόμισαν πως πρόκειται για ένα πολιτικό με αριστερό πρόσημο που θα  στηρίξει τους οικονομικά αδύναμους. Η πραγματικότητα ωστόσο, άλλα λέει. Στα τρία τελευταία χρόνια οι αδύναμοι μετατράπηκαν σε πιο αδύναμους.

Και οι οικονομικά ισχυροί, δεν ανησύχησαν καθόλου.

Αυτά τουλάχιστον επιβεβαιώνουν όλα τα επίσημα στοιχεία, η φτώχεια έχει διευρυνθεί σε μεγαλύτερες αριθμητικά ομάδες, η ψαλίδα των ανισοτήτων έχει ανοίξει περισσότερο, τα εισοδήματα μειώνονται σχεδόν στο σύνολο του πληθυσμού και τα επιδόματα ανεργίας αντικαθίστανται με χαμηλότερους μισθούς των 300 και 400 ευρώ. Αυτοί που ψήφισαν τον Τσίπρα για να προστατεύσει τους αδύναμους, δεν χρειάζονται στοιχεία για να κατανοήσουν ότι διαψεύστηκαν, το βιώνουν. Ωστόσο μερικά ενδεικτικά από αυτά τα στοιχεία ίσως είναι αναγκαία.

Οι συνταξιούχοι-με χαμηλές αποδοχές στη μεγάλη πλειονότητά τους- είδαν στα χρόνια του Τσίπρα μια σειρά από περικοπές που ήρθαν να προστεθούν σ' εκείνες των προηγούμενων χρόνων. Οι περικοπές δεν αφορούν μόνο στις νέες-μετά το 2016- συντάξεις που εκδίδονται, αλλά και εκείνες που είχαν εκδοθεί παλαιότερα.Με νόμους της σημερινής κυβέρνησης, μειώθηκαν οι συντάξεις, καταργήθηκαν όσες δινόντουσαν σε ανασφάλιστους υπερήλικες, εξανεμίστηκαν οι επικουρικές, ενώ με άλλους νόμους με χρόνο εφαρμογής το 2019 θα έρθουν νέες περικοπές που θ' αγγίξουν και το 30%.

H Eλληνική Στατιστική Αρχή, δημοσιοποίησε πριν λίγους μήνες στοιχεία βάσει των οποίων το 35,6% του πληθυσμού, που ισοδυναμεί με 3.789.300 άτομα βρίσκονται αντιμέτωπα με τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό. Τα στοιχεία αυτά, αφορούν σε χρόνο διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και αν θέλει ο πρωθυπουργός να καυχιέται, μπορεί να επισημάνει ότι το 35,6% την προηγούμενη χρονιά ήταν 35,7% δηλαδή το μείωσε κατά 0,1%.

Ένα δεύτερο στοιχείο που δείχνει την δραματική μείωση των εισοδημάτων μισθωτών, συνταξιούχων και ελεύθερων επαγγελματιών είναι αυτό που προκύπτει από τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος για το 2016. Σύμφωνα με αυτές, τη χρονιά εκείνη τα εισοδήματα συρρικνώθηκαν συνολικά κατά 2.5 δισ. ευρώ, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο. Και το οποίο αφορά ολες τις κατηγορίες εργαζομένων αλλά και τους συνταξιούχους. Τα ίδια στοιχεία δείχνουν μείωση του αριθμού των ελεύθερων επαγγελματιών το 2016 κατά 58.000 άτομα.

Πριν λίγες ημέρες, το ανεξάρτητο ερευνητικό ινστιτούτο Bertelsmann της Γερμανίας έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση για την κοινωνική δικαιοσύνη στην Ευρώπη. Η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ του συνόλου των χωρών της Ε.Ε.Με τον όρο «κοινωνική δικαιοσύνη», το ινστιτούτο εννοεί ότι εξετάζει έξι βασικούς τομείς που είναι η αποφυγή φτώχειας,η απασχόληση, η παιδεία, η υγεία, η αποφυγή διακρίσεων και η δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών. Χώρες όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Μάλτα, βρίσκονται σε πιο ψηλές θέσεις.


Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά και σ αυτά μπορούν να προστεθούν δεκάδες ακόμα, ικανά να δείξουν πως την διεύρυνση της φτωχοποίησης σε ολοένα και μεγαλύτερες ομάδες της κοινωνίας και το θεαματικό άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλούσιων και φτωχών. Οι ανισότητες έχουν διευρυνθεί στα τρία χρόνια διακυβέρνησης και κανένα στοιχείο δεν υπάρχει που να δείχνει ότι οι οικονομικά ισχυροί έχουν πληγεί από την οικονομική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση. Συμπερασματικά, έχει δίκιο ο Τσίπρας όταν δηλώνει ότι τον εξέλεξαν για να προστατεύσει τους αδύναμους, ωστόσο μόνο αυτό δεν έκανε… 
































liberal.gr       

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *