Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Μοιράζουν και νέα επιδόματα από το "ματωμένο" υπερπλεόνασμα

«Έβρεξε» επιδόματα μέσα στο Σαββατοκύριακο. Καθώς οδεύουμε προς τη λήξη του έτους η κυβέρνηση επιχειρεί να μοιράσει και το τελευταίο ευρώ που μπορεί.     





«Έβρεξε» επιδόματα μέσα στο Σαββατοκύριακο. Καθώς οδεύουμε προς τη λήξη του έτους –πιθανότατα της τελευταίας χρονιάς κατά την οποία θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για έκτακτα μερίσματα και λοιπές παροχές καθώς μπαίνουμε στη μακρά περίοδο των πρωτογενών πλεονασμάτων μαμουθ- η κυβέρνηση επιχειρεί να μοιράσει και το τελευταίο ευρώ που μπορεί. Η συμφωνία με τους θεσμούς επιβάλλει ότι εκτός από τον μνημονιακό στόχο του 1,75% θα πρέπει να διατηρηθεί και ένα μαξιλάρι ασφαλείας της τάξεως του 0,5% του ΑΕΠ ή 900 εκατ. ευρώ προκειμένου να υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα ότι με τις τελικές ανακοινώσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα τον προσεχή Απρίλιο δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Οι καλές επιδόσεις και του Νοεμβρίου ειδικά σε επίπεδο εσόδων –η «τρύπα» στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων εκτιμάται ότι θα καλυφθεί τον Δεκέμβριο- κάνει την κυβέρνηση να πιστεύει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα κλείσει τελικώς ακόμη και πάνω από 2,4% που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2018. Αυτό το πλεόνασμα, η κυβέρνηση δεν θέλει να το εμφανίσει όπως έγινε πέρυσι –διανεμήθηκαν περίπου 600 εκατ. ευρώ στους συνταξιούχους και η χρονιά έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 3,8%- αλλά να το ξοδέψει. Έτσι, μόνο μέσα στο Σαββατοκύριακο είχαμε:

1. Την αύξηση του προϋπολογισμού του κοινωνικού μερίσματος κατά τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ. Ο νόμος του μερίσματος προέβλεπε ότι θυα διατεθούν 720 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά δεν έφτασαν καθώς ή από το πρώτο γύρο ξοδεύτηκαν 727 εκατ. ευρώ ενώ εκτιμάται ότι θα δοθούν επιπλέον 40 εκατ. ευρώ στην … παράταση.
2. Περίπου 20 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στο επίδομα των 400 ευρώ που ανακοίνωσε μέσα στο Σαββατοκύριακο η κυβέρνηση για τους ανέργους ηλικίας 18-24 ετών. Οι άνεργοι πρέπει να σπεύσουν να δηλώσουν τον λογαριασμό ώστε να πάρουν τα χρήματα έως τις 26 Δεκεμβρίου.

3. Μετά το τέλος της χρονιάς δεν μπορούν να διατεθούν χρήματα και γι’ αυτό ακόμη και η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει τη σύσταση ειδικού λογαριασμού επανασύνδεσης παροχών ηλεκτρικού ρεύματος ο οποίος θα πιστωθεί με 10 εκατ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα θα δοθούν για την επανασύνδεση του ρεύματος φτωχών νοικοκυριών ενώ τα κριτήρια θα καθοριστούν με κοινή υπουργική απόφαση.


4. Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 650 ευρώ υποσχέθηκε η Έφη Αχτσιόγλου και για όσους ανεστάλη η σύμβαση εργασίας λόγω των πρόσφατων καταστροφών στην περιοχή της Μάνδρας.    































thetoc.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *