Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

«Καίει» το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά


Με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο συναντήθηκαν, όπως ανακοίνωσαν από κοινού οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Γιώργος Πάλλης, Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης, Σάμου Δημήτρης Σεβαστάκης και Δωδεκανήσου Ηλίας Καματερός.

Στη συνάντηση, με θέμα το ζήτημα της διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά οι τέσσερις βουλευτές, «αναγνωρίζοντας ότι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ αποτελεί δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης έναντι των δανειστών και μνημονιακή υποχρέωση, υπογράμμισαν την κεφαλαιώδη σημασία που έχει για τους νησιώτες η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ, τόσο για τη βιωσιμότητα της οικονομικής και κοινωνικής τους δραστηριότητας, όσο και ως αποτέλεσμα πετυχημένων κοινωνικών διεκδικήσεων».

Παράλληλα, εξέθεσαν στον υπουργό τις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένα νησιά όπου το καθεστώς αυτό διατηρείται ακόμα και του μετέφεραν την ομόθυμη απαίτηση των τοπικών κοινωνιών για την παράτασή του.

Από την πλευρά του, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός τους ενημέρωσε για τις κινήσεις που έχει κάνει ως τώρα ο ίδιος, η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός. Επίσης, δείχνοντας ότι κατανοεί πλήρως το ειδικό βάρος που έχει το ζήτημα αυτό, διαβεβαίωσε για τη στήριξη τού αιτήματος που του μετέφεραν, αλλά επισήμανε και την αναγκαιότητα παράλληλων πολιτικών για τη στήριξη των νησιωτών και σε άλλους τομείς εκτός της φορολογικής πολιτικής.

Όπως σημειώνουν οι τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια που καταβάλλεται και σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο κατά τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Έρχονται στην Αθήνα

Την πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος της Αθήνας στις 3.00 μ.μ. της 18ης Δεκεμβρίου με θέμα τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου ανακοίνωσε σήμερα η Συντονιστική Επιτροπή των φορέων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται πως «η "νησιωτικότητα"δεν είναι για την Ελλάδαένας απλός προσδιορισμός με γεωγραφική και μόνο έννοια. Είναι το κυρίαρχο στοιχείο της ταυτότητας και του χαρακτήρα της, με όρους ιστορικούς, πολιτισμικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς που συνοδεύεται με προβλήματα που γεννάει η απόσταση, η απομόνωσηκαι η δυσκολία των συγκοινωνιών».

Όπως τονίζεται «η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την καθημερινή ζωή στα νησιά μας. Θα πλήξει την τοπική οικονομία και προσθετικά, θα αποτελέσει ένα μεγάλο εμπόδιο για τον τουρισμό μας. Συνολικά θα αποτελέσει καθοριστικής σημασίας επιβαρυντικό παράγοντα στην προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάκτησης της ανταγωνιστικότητάς μας».

Η Συντονιστική Επιτροπή ζητά:

«Από την Κυβέρνηση τη διατήρηση των μειωμένωνσυντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας.
Από τα πολιτικά κόμματα συνάντηση με την Συντονιστική Επιτροπή για να στηρίξουν έμπρακτα το δίκαιο αίτημα μας. Από τους βουλευτές που εκλέγονται στο Αιγαίο να καταψηφίσουν τον Προϋπολογισμό του 2018 στην περίπτωση κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά».










in.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *