Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου 2017

Λευκός καπνός με το Brexit, κατέληξαν σε συμφωνία

Από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι επεσήμανε ότι αναμένει συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα.


Σε συμφωνία κατέληξαν Ευρωπαϊκή Ένωση και Βρετανία, ολοκληρώνοντας την πρώτη φάση των συζητήσεων για το Brexit.

Σε δηλώσεις του το πρωί της Παρασκευής από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ έκανε λόγο για ικανοποιητική πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το «διαζύγιο» και για την επόμενη φάση των συζητήσεων για τη μελλοντική εμπορική σχέση των δύο πλευρών.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι κατά την άποψή του έχει επιτευχθεί η πρόοδος που ήταν απαραίτητη στις συνομιλίες για το Brexit, τονίζοντας ότι η συμφωνία με την Βρετανία, αποτελεί έναν συμβιβασμό.

Ο ίδιος, τόνισε ότι ήταν μία δύσκολη διαπραγμάτευση τόσο για την ΕΕ, όσο και για την Βρετανία, ενώ έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος για το τελικό διαζύγιο. Ο Γιούνκερ, είπε επίσης, ότι οι συνομιλίες θα εισέλθουν στην δεύτερη φάση, εκφράζοντας την βεβαιότητά του ότι οι 27 χώρες-μέλη της ΕΕ θα την ενεργοποιήσουν.

Μέι: Την ερχόμενη εβδομάδα Σύνοδος Κορυφής

Από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι επεσήμανε ότι αναμένει συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα και πρόσθεσε ότι η χώρα της εγκαταλείπει την ΕΕ. Συμφωνία υπάρχει και για τα σύνορα με την Ιρλανδία και τα δικαιώματα των ευρωπαίων κατοίκων στη χώρα.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι επιθυμεί μία βαθιά και ειδική σχέση με την ΕΕ, τονίζοντας επίσης, ότι τα βρετανικά δικαστήρια θα ενισχύσουν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η οικονομική ρύθμιση για το Brexit, είναι δίκαιη για τον Βρετανό φορολογούμενο. Η ίδια, εγγυήθηκε επίσης, ότι δεν θα υπάρξει ένα “σκληρό σύνορο” με την Ιρλανδία, ενώ έχει διαφυλαχθεί η οικονομική και συνταγματική ακεραιότητα της Βρετανίας.

Η Μέι και ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις ταξίδεψαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες όπου είχαν συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.

FT: 60 δισ. ο λογαριασμός

Οι Financial Times σημειώνουν πως στη συνάντηση ανάμεσα σε Μέι και Γιούνκερ υπάρχει «λευκός καπνός» με το κόστος του διαζυγίου να φτάνει τα 60 δισ. ευρώ.

Οι Financial Times αναφέρουν πως έχουν ήδη μπει οι υπογραφές και από τις δύο πλευρές στο 15 σελίδων κείμενο και είναι πλέον βέβαιο πως θα δοθεί το πράσινο φως από την Ευρώπη για την έναρξη του δεύτερου κύκλου των συνομιλιών.

Μέι και Φόστερ διαπραγματεύονταν μέχρι το πρωί

Η Αρλίν Φόστερ, η ηγέτιδα του βορειοϊρλανδικού ενωτικού κόμματος που υποστηρίζει την κυβέρνηση των Συντηρητικών υπό τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, διαπραγματευόταν ως τις πρώτες πρωινές ώρες σχετικά με το ζήτημα των συνόρων με την Ιρλανδία, δήλωσε πηγή προσκείμενη στο Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (Democratic Unionist Party, DUP).

Η Αρλίν Φόστερ πρόκειται να κάνει μια ανακοίνωση για το ζήτημα εντός της ημέρας, πρόσθεσε η ίδια πηγή.thetoc.gr 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου