Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Προς εκλογές με fake πραγματικότητα...


Του Γιάννη Παντελάκη

Ελληνική πλευρά θα ξαναθέσει το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων (Πάνος Σκουρλέτης). Η κυβέρνηση έχει ήδη διαμορφώσει ένα ιδιαίτερα αυστηρό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας (Γιώργος Σταθάκης). Η αξιολόγηση έκλεισε ανέλπιστα καλά παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε (Θεανώ Φωτίου). Ανοικτό το ενδεχόμενο να μην κοπούν οι συντάξεις το 2019 (δημοσιεύματα φιλικών στην κυβέρνηση ΜΜΕ). Είναι φανερό πως η κυβέρνηση όχι απλά ετοιμάζεται για εκλογές, αλλά κυρίως ότι είναι ικανή να συνεχίσει να δημιουργεί μια fake πραγματικότητα ως τότε.

Ο υπουργός Σκουρλέτης, δεν ειναι αφελής, το αντίθετο, γνωρίζει πολύ καλά πως το θέμα των υπερβολικών πρωτογενών πλεονασμάτων που έχει υπογράψει η κυβέρνηση και έχει ψηφίσει και ο ίδιος (3,5% έως το 2022 και 2% έως το 2060) δεν ειναι ένα θέμα προς διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Έχει δυστυχώς,  κλείσει οριστικά, ωστόσο δεν έχει να χάσει κάτι δημιουργώντας εντυπώσεις και ελπίδες. Ζύμωση να γίνεται για «γενναίους» αγώνες που πρόκειται να δώσουν.

Ο Σταθάκης, που επίσης δεν στερείται αντίληψης, ξέρει πως το νομικό πλαίσιο για την προστασία πρώτης κατοικίας είναι μετέωρο και όλα στηρίζονται σε μια άτυπη συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζών να μην προχωρήσουν οι τελευταίες σε πλειστηριασμούς σπιτιών που έχουν αποκτηθεί με στεγαστικά δάνεια φυσικών προσώπων αξίας έως 300 χιλ. ευρώ έως το τέλος του 2017. Τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς το όριο θα πέσει στις 200.000 ευρώ για δυο μήνες και μετά δεν θα υπάρχει. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ν. Φίλης ζητά να νομοθετήσει η κυβέρνηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ο Σταθάκης, γνωρίζει την αβασιμότητα των ισχυρισμών του, αλλά δεν έχει να χάσει – εκτός από την αξιοπιστία του – κάτι λέγοντας τους.

Η κ. Φωτίου, θεωρεί ανέλπιστα καλή εξέλιξη το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης η οποία έφερε – αυτό δεν το λέει η υπουργός, αλλά η πραγματικότητα-κατάργηση σε πολλά επιδόματα, όπως παιδιών, αναπηρίας, απόλυτης ενδείας κ.α. όπως και μείωση άλλων όπως το επίδομα θέρμανσης κ.ο.κ. Και πανηγυρίζει γι αυτές τις επιτυχίες, γιατί όχι, αφού υπάρχουν πρόθυμα αυτιά να την ακούσουν.

Τις τελευταίες ημέρες, κυβερνητικά στελέχη διακινούν – χωρίς ακόμα να τολμούν να το αναφέρουν δημόσια – πληροφορίες ότι οι περικοπές των συντάξεων από το 2019 (μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς), είναι κάτι διαπραγματεύσιμο με τους δανειστές. Και αυτό, παρ ότι πέντε ημέρες πριν, ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. ξεκαθάρισε πως ακόμα και αν δεν είναι το ΔΝΤ μέρος του προγράμματος, οι συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν «Το προνομοθετημένο πακέτο δεν υπάρχει μόνο στο πρόγραμμα του ΔΝΤ, υπάρχει και στο πρόγραμμα του ESM», είπε όσο πιο ξεκάθαρα ήταν δυνατόν.


Η κυβέρνηση, σκοπεύει την καθαρή έξοδο στις αγορές (την οποία αμφισβητούν οι δανειστές), να την επενδύσει με προσδοκίες οι οποίες ωστόσο βασίζονται σε αναληθή δεδομένα. Άλλωστε, στόχος της δεν είναι οι αλήθειες, αλλά οι εντυπώσεις εκείνες που θα δημιουργηθούν ως το επόμενο φθινόπωρο που κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές...      





















 liberal.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *