Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Σκάνδαλο βρεφικού γάλακτος: Κρούσμα σαλμονέλας και στην Ελλάδα

Το κρούσμα εντοπίστηκε κατά τον αναδρομικό έλεγχο που γίνεται ακόμα πανευρωπαϊκά για όλα τα προϊόντα της εταιρείας που αποσύρθηκαν.


Κρούσμα σαλμονέλας υπήρξε και στην Ελλάδα από το βρεφικό γάλα Lactalis. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το βρέφος νόσησε τον Δεκέμβριο του 2017, όταν και ξέσπασε το σκάνδαλο στην γαλλική εταιρεία. Πλέον είναι καλά στην υγεία του.

Το κρούσμα εντοπίστηκε κατά τον αναδρομικό έλεγχο που γίνεται ακόμα πανευρωπαϊκά για όλα τα προϊόντα της εταιρείας που αποσύρθηκαν.

 Η Lactalis επεκτείνει την ανάκληση προϊόντων!
Νέες ανακοινώσεις φτάνουν μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου του μολυσμένου βρεφικού γάλακτος στη Γαλλία. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, η εταιρεία γαλακτοκομικών Lactalis θα διευρύνει την ανάκλησης του προϊόντος.

«Η Lactalis θα ανακαλέσει όλα τα βρεφικά προϊόντα γάλακτος που κατασκευάστηκαν στο εργοστάσιο Craon, εξαιτίας της ημερομηνίας παραγωγής τους» τόνισε ο Λεμέρ σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τη συνάντησή του με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Εμανουέλ Μπεσνιέ.

«Ο σκοπός της ριζοσπαστικής αυτής κίνησης είναι απλός: να αποφύγουμε τις καθυστερήσεις, τα προβλήματα με το ξεσκαρτάρισμα των παρτίδων και το ρίσκο του ανθρώπινου λάθους» επισήμανε συγκεκριμένα ο γάλλος ΥΠΟΙΚ.

Μέχρι στιγμής η Lactalis έχει ανακαλέσει 12 εκατομμύρια κουτιά βρεφικού γάλακτος και φαγητού.

Την έντονη ανησυχία του για το συγκεκριμένο ζήτημα είχε εκφράσει ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξη Τύπου στη Ρωμή, θέτοντας ζήτημα τιμωρίας των υπευθύνων. Κατέστησε σημαντική, ακόμη, τη διασφάλιση της προστασίας τροφίμων από μέρους της Γαλλίας.

Η Lactalis, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων διεθνώς, ανακάλεσε τον Δεκέμβριο όλα τα προϊόντα που προέρχονταν από το εργοστάσιο της βορειοδυτικής Γαλλίας, Craon, ύστερα από την ανακάλυψη σαλμονέλας.

Η ανάκληση αφορά σε ένα ευρύ φάσμα κονιοποιημένου γάλακτος που διατίθεται στο διεθνές εμπόριο υπό τις μάρκες Milumel, Picot και Celi, ενώ επηρεάζει και τα προϊόντα που αποστέλλονται εκτός Γαλλίας.

Το Carrefour δήλωσε την Τετάρτη ότι πούλησε 434 κουτιά βρεφικού γάλακτος που έπρεπε να έχουν αποσυρθεί, ενώ η Système U πούλησε 384 κουτιά.

Στην παραδοχή του γεγονότος πώλησης 984 ύποπτων προϊόντων προχώρησε και η εταιρεία Λεκλέρκ. Η Auchan έκανε λόγο για 52 αντίστοιχες πωλήσεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το φως της δημοσιότητας βλέπει υπόθεση σκανδάλου με προϊόντα που παράγονται από βιομηχανία γαλακτομικών.

Υπενθυμίζεται ότι το 2008 έξι βρέφη πέθαναν και περί τις 30.000 αρρώστησαν αφότου κινεζικά εργοστάσια προσέθεσαν μελαμίνη στα προϊόντα βρεφικού γάλακτος.

Νέα «συγγνώμη» από την εταιρεία
Ο όμιλος Lactalis ζήτησε χθες και πάλι συγγνώμη από τους γονείς και διαβεβαίωσε ότι συνεργάζεται πλήρως με το κράτος, αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο για το βρεφικό γάλα που ήταν μολυσμένο με σαλμονέλα, παρά τις επικρίσεις της κυβέρνησης.

Η εταιρεία «επαναλαμβάνει τη συγγνώμη της προς τους γονείς» που αγόρασαν ύποπτες ποσότητες γάλακτος, δήλωσε ο εκπρόσωπός της, Μισέλ Ναλέτ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Από την έναρξη της κρίσης, στις αρχές Δεκεμβρίου, «συνεργαζόμαστε πλήρως με τις υπηρεσίες του κράτους», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μπρινό Λε Μερ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της και υπενθύμισε ότι χρειάστηκε να υπογράψει ο ίδιος, στις 9 Δεκεμβρίου, μια εντολή προκειμένου να σταματήσει η πώληση του ύποπτου γάλακτος.










































thetoc.gr 

       

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *