Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

«Προκρίνεται» το Γκόρνα Ματσεντόνια - Στα Σκόπια οι προτάσεις Κοτζιά



Λίγο πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια, η Αθήνα έστειλε τις προτάσεις της στην πΓΔΜ για την ονομασία των Σκοπίων.

Ο υπουργός Εξωτερικών επέλεξε να στείλει το πακέτο των προτάσεών του πριν από την άφιξή του, με στόχο να επισπευστούν οι διαδικασίες και να βρεθεί λύση πολύ πριν από τον Ιούνιο.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για διχογνωμία στα Σκόπια, κάτι που αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για την επίλυση του ονοματολογικού, καθώς από τη μια ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ φέρεται να δηλώνει ότι πρέπει να καταλήξουν θετικά οι συζητήσεις με την Ελλάδα και από την άλλη ο υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ δεν θεωρεί εποικοδομητικές τις ελληνικές προτάσεις.

Στις προτάσεις του, ο κ. Κοτζιάς συμπεριέλαβε πέντε ονομασίες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και φαίνεται να προκρίνει το «Νόβα Ματσεντόνια» και το «Γκόρνα Ματσεντόνια» στη σλαβική γλώσσα.
Η αλλαγή του συντάγματος των Σκοπίων είναι όρος στο πακέτο των προτάσεων για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενώ ο κ. Κοτζιάς απορρίπτει μία «ελαφριά συμφωνία» και ζητά να περιλαμβάνεται στο τελικό κείμενο η άρνηση του αλυτρωτισμού.











Αντωνόπουλος Γιώργος 


dikaiologitika.gr   

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *