Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Κοινή διακήρυξη ειρήνης από τους δημάρχους βορείου Αιγαίου και τουρκικών παραλίων



Με την εμπειρία των άριστων σχέσεων γειτονίας επί δεκαετίες, οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης στις δύο πλευρές επιθυμούν να δηλώσουν ότι το Αιγαίο είναι μια θάλασσα ειρήνης ασφάλειας και συνεργασίας

Στην συνυπογραφή κοινής διακήρυξης ειρήνης προχωρούν οι δήμαρχοι των νησιών του βορείου Αιγαίου με τους ομολόγους τους των απέναντι τουρκικών παραλίων, επιβεβαιώνοντας την άριστη σχέση γειτονίας και συνεργασίας που έχουν καταφέρει να οικοδομήσουν τις τελευταίες δεκαετίες.

Η κοινή διακήρυξη που αποτελεί πρωτοβουλία του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, έχει ήδη εγκριθεί από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Βορείου Αιγαίου και παράλληλα υπεβλήθη  στην ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, ενώ εστάλη προς υπογραφή και στους δημάρχους των απέναντι τουρκικών πόλεων.

Οι κάτοικοι των δυο πλευρών του Αιγαίου όχι  μόνο δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν, αλλά αντίθετα έχουν πολλά να τους ενώνουν, δήλωσε ο δήμαρχος Λέσβου, αναφερόμενος στις επιχειρηματικές και τουριστικές συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και αυτό, τονίζει, είναι το μήνυμα που επιθυμεί να εκπέμψει με τη πρότασή του για την κοινή διακήρυξη, η επίσημη υπογραφή της οποίας αναμένεται να γίνει σε ειδική εκδήλωση στη Μυτιλήνη.

Αναλυτικά το κείμενο της διακήρυξης, όπως δημοσιεύθηκε την Παρασκευή από την ημερήσια εφημερίδα «Νέα της Λέσβου», έχει ως εξής:

«Οι δήμαρχοι των Ελληνικών νησιών και οι δήμαρχοι των τουρκικών πόλεων που βρέχονται από τα νερά του Αιγαίου, έχουμε εδώ και χρόνια οικοδομήσει σχέσεις συνεργασίας σε οικονομικό, πολιτιστικό και κοινωνικό επίπεδο. Σχέσεις που βασίζονται σε αμοιβαίο σεβασμό και εκτίμηση, οι οποίες χτίστηκαν με αργά και σταθερά βήματα και έχουν διαχυθεί στις τοπικές μας κοινωνίες. Τιμώντας το παρελθόν και έχοντας το βλέμμα στο μέλλον φέραμε τις κοινότητές μας πιο κοντά με αμοιβαία οφέλη και για τις δύο πλευρές ακολουθώντας τη βασική αρχή ότι το Αιγαίο θα πρέπει να είναι πρωτίστως μια θάλασσα ειρήνης, ασφάλειας και συνεργασίας.

Θεωρούμε ότι οι δήμαρχοι μαζί με τις τοπικές κοινωνίες έχουν αποδείξει στην πράξη ότι μέσα από τις παραπάνω αρχές είναι δυνατό να υπάρξει αμοιβαία επωφελή προσέγγιση που έχει ξεπεράσει τις καιρούς εντάσεις. Πιστεύουμε ότι οι όποιες διαφορές θα πρέπει να επιλύονται σύμφωνα με την αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών βάσει του Διεθνούς Δικαίου και σε κλίμα εμπεδωμένης ασφάλειας που επιθυμούν οι τοπικές μας κοινωνίες και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου. Η καλή σχέση που έχει οικοδομηθεί σε όλα τα επίπεδα ανάμεσα μας μπορεί να αποτελέσει τη βάση προσέγγισης και καλής γειτονίας των εθνών μας.

Εμείς οι δήμαρχοι των ελληνικών νησιών και των πόλεων των τουρκικών παραλίων διακηρύσσουμε ότι :

– Το Αιγαίο είναι μια θάλασσα ειρήνης ασφάλειας και συνεργασίας. Οι διεθνείς συμφωνίες και το διεθνές δίκαιο είναι το στέρεο έδαφος για την ειρηνική συνύπαρξη και τη φιλία των λαών μας.

– Οι τοπικές μας κοινωνίες επιθυμούν την ειρηνική συμβίωση και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας.

– Αντιμετωπίζοντας ίδιες προκλήσεις αλλά και προβλήματα επιδιώκουμε κοινές δράσεις που ωφελούν τους συμπολίτες μας.

– Θα συνεχίσουμε να αναζητούμε την αμοιβαία επωφελή συνεργασία σε πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο».  

















































protagon.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *