Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

H Ε.Ε. ενέκρινε την εξαγορά Monsanto από Bayer .!



Την υπό όρους έγκρισή της έδωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να προχωρήσει η σχεδιαζόμενη εξαγορά της Monsanto από τον φαρμακευτικό όμιλο Bayer, ύψους 62,5 δισ. δολαρίων. Δίνοντας το «πράσινο φως» η Ε.Ε., η εξαγορά αυτή αποτελεί την τρίτη και τελευταία μεγάλη συγχώνευση, η οποία αναμένεται να αλλάξει το τοπίο στη βιομηχανία των αγροχημικών προϊόντων. Η Bayer έχει δεσμευθεί από τον περασμένο Οκτώβριο να λάβει διορθωτικά μέτρα μέσω της εκχώρησης περιουσιακών στοιχείων 5,9 δισ. ευρώ στη βιομηχανία αγροχημικών BASF. Ωστόσο, οφείλει να προβεί σε περισσότερες υποχωρήσεις για να κατευνάσει τις ανησυχίες της Κομισιόν. «H έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί σημαντικό ορόσημο για μας», δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού φαρμακευτικού ομίλου, Βέρνερ Μπάουμαν. Ο ίδιος, μάλιστα, προσέθεσε ότι «μαζί με τη Μonsanto θέλουμε να βοηθήσουμε τους παραγωγούς σε όλο τον κόσμο να μπορούν να παράγουν τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας, με πιο βιώσιμο τρόπο, που θα ωφελήσει τόσο τους καταναλωτές όσο και το περιβάλλον».

Από την άλλη, η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ ανέφερε ότι «η απόφασή μας διασφαλίζει ότι θα υπάρξει αποτελεσματικός ανταγωνισμός και καινοτομία στους τομείς των σπόρων, των φυτοφαρμάκων και της ψηφιακής γεωργίας και μετά τη συγχώνευση». Σύμφωνα με την κ. Βεστάγκερ, «διασφαλίζουμε ότι ο αριθμός των παγκόσμιων παικτών που ανταγωνίζονται ενεργά σε αυτές τις αγορές παραμένει ο ίδιος». Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πραγματοποιήσει από τον περασμένο Αύγουστο μία εις βάθος έρευνα για τη συγκεκριμένη εξαγορά, καθώς αρκετοί εντόπιζαν στο εν λόγω deal μονοπωλιακές πρακτικές. Ειδικότερα, αρκετές περιβαλλοντικές ομάδες έχουν αντιταχθεί στις τρεις μεγάλες εξαγορές (Dow - Dupont, ChemChina - Syngenta), διότι ανησυχούν, μεταξύ άλλων, για τα πλεονεκτήματα που έχουν αποκτήσει στα ψηφιακά γεωργικά δεδομένα, τα οποία λένε στους αγρότες πώς και πότε να οργώνουν, να καλλιεργούν και να ψεκάζουν κ.λπ. Στο πλαίσιο, λοιπόν, της έρευνας, η Επιτροπή συμπέρανε ότι η συναλλαγή θα οδηγούσε σε μείωση του ανταγωνισμού σε επίπεδο τιμών και καινοτομίας σε αγορές της Ευρώπης αλλά και του υπόλοιπου κόσμου.

Οι όροι υπό τους οποίους η Κομισιόν ενέκρινε την εξαγορά αφορούν την εκποίηση ορισμένων επιχειρήσεων από τον γερμανικό όμιλο Bayer. Επιπλέον, πρέπει να εκποιηθεί η παγκόσμια επιχειρηματική δραστηριότητα της Μonsanto που αφορά την επεξεργασία νηματωδών. Εντός των όρων προβλέπεται, επίσης, η μεταφορά τριών ερευνητικών έργων της Bayer στον τομέα των μη επιλεκτικών ζιζανιοκτόνων και η χορήγηση άδειας στο χαρτοφυλάκιο της ψηφιακής γεωργίας της Bayer. Ο υποψήφιος αγοραστής των παραπάνω περιουσιακών στοιχείων είναι η βιομηχανία BASF. Σημειώνεται, επίσης, ότι η εξαγορά μπορεί να πραγματοποιηθεί όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση του συγκεκριμένου αγοραστή. Η Bayer έχει λάβει εγκρίσεις για τη συναλλαγή από περισσότερες από τις μισές 30 ρυθμιστικές αρχές, ενώ μαζί με τη Monsanto συνεργάζεται στενά με το υπουργείο Δικαιοσύνης στις ΗΠΑ για να ολοκληρωθεί η συμφωνία εντός του δευτέρου τριμήνου του 2018.

    

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *