Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Τρία σενάρια στο τραπέζι του Μαξίμου για το χρόνο των εκλογών


«Κλειδί» για τις τελικές αποφάσεις θα αποτελέσει ο ερχόμενος Αύγουστος και από το πόσο «καθαρή» θα είναι η έξοδος από το πρόγραμμα.    




Σε διπλές εκλογές τον Οκτώβριο του 2019 (αυτοδιοικητικές και εθνικές ) μπορεί να προσανατολίζεται το Μαξίμου μετά και τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών που αρχίζουν να ξετυλίγουν τα κυβερνητικά σχέδια για τις κάλπες. Ωστόσο «κλειδί» για τις τελικές αποφάσεις θα αποτελέσει ο ερχόμενος Αύγουστος και από το πόσο «καθαρή» θα είναι η έξοδος από το πρόγραμμα, καθώς αν επιμείνουν οι δανειστές στην επίσπευση των περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο τότε ενδεχομένως ο πρωθυπουργός να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο του 2018.

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις προκειμένου να γίνουν οι εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019, έτσι ώστε η πρώτη κάλπη που αφορά την εκπροσώπηση της χώρας στο ευρωκοινοβούλιο να λειτουργήσεις ως βαλβίδα εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας που υπάρχει απέναντι στην κυβέρνηση. 

«Οι εθνικές εκλογές έχουν δεδομένη ημερομηνία, πρέπει να γίνουν στην ώρα τους και η ώρα τους είναι με την συμπλήρωση της τετραετίας. Αυτό συμφέρει τη χώρα και την κοινωνία. Άρα ενδεχομένως να κουμπώσει με την ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 13 Οκτωβρίου του 2019» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης αποτυπώνοντας την άποψη που επικρατεί την δεδομένη χρονική στιγμή στο Μαξίμου. Με την άποψη αυτή συμφωνούν τα περισσότερα κυβερνητικά αλλά γνωρίζουν πως η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες.

Σενάριο 1ο 

Αυτοδιοικητικές και εθνικές εκλογές 13 Οκτώβριου 2019

Στην κυβέρνηση ποντάρουν σε αυτή την ημερομηνία καθώς εκτιμούν ότι  ο πολιτικός χρόνος είναι τεράστιος προκειμένου να μπορέσουν να γυρίσουν το σε βάρος τους κλίμα και να μειώσουν την δημοσκοπική διαφορά από τη ΝΔ. Επίσης θεωρούν πως οι αυτοδιοικητικές εκλογές, με το νέο σύστημα που θα πραγματοποιηθούν, θα θολώσει την εικόνα αφού ένας δήμαρχος μπορεί να μην ελέγχει το δημοτικό συμβούλιο, ενώ οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν πως παραδοσιακά πλήττεται εσωκομματικά η ΝΔ λόγω των «ανταρτών» που υπάρχουν σε τέτοιου είδους εκλογικές αναμετρήσεις, τις οποίες θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ όπως επίσης και τις συμμαχίες που θα υπάρξουν μεταξύ ΝΔ και Κινήματος Αλλάγής. 

 Σενάριο 2ο

Εκλογές το Φθινόπωρο του 2018

Πρόκειται για ένα σενάριο που δεν βολεύει το Μαξίμου, καθώς αυτό θα σημαίνει πως οι περικοπές σε συντάξεις και οι μειώσει στο αφορολόγητο θα έρθουν το 2019 με αποτέλεσμα να αναγκαστεί ο Αλέξης Τσίπρας να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Σύμφωνα με το σχεδιασμό που υπάρχει ο πρωθυπουργός θα αναγγείλει μετά «Βαίων και κλάδων» την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα και στην συνέχεια από το βήμα της ΔΕΘ θα ανακοινώσει μια σειρά από αντίμετρα τα οποία θα περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, δεσμεύοντας με αυτό τον τρόπο την επόμενη κυβέρνηση και στην συνέχεια θα ανακοινώσει την διεξαγωγή των εκλογών.

Σενάριο 3ο

Ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές Μάϊος 2019

Μπορεί να μην συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες η συγκεκριμένη επιλογή ωστόσο είναι μια εισήγηση που έχει δεχθεί ο Αλέξης Τσίπρας από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία υποστηρίζουν ότι μετά τις ευρωεκλογές ο χρόνος που απομένει μέχρι τον Οκτώβριο είναι ελάχιστος και πολιτικά «νεκρός» από την στιγμή που μεσολαβεί το καλοκαίρι και δύσκολα – όπως λένε – θα μπορέσει να αντιστραφεί το κλίμα. Ενώ στην περίπτωση που γίνουν μαζί ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές τότε μπορεί να η λαϊκή δυσαρέσκεια να εκτονωθεί στην πρώτη κάλπη που θα αφορά την εκπροσώπηση της χώρας στο ευρωκοινοβούλιο.  Ωστόσο ο πρωθυπουργός φέρεται να μην υποστηρίζει το συγκεκριμένο σενάριο. «Το τέλος της θητείας μας, είναι το φθινόπωρο του 2019. Ούτε καν οι ευρωεκλογές του 2019, γιατί ακούω διάφορες κουβέντες, διάφορες σκέψεις. Οι εκλογές είναι το φθινόπωρο του 2019» είχε πει σε πρόσφατη ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας κόβοντας οποιαδήποτε συζήτηση για διπλές κάλπες την επόμενη Άνοιξη.

Κάλπες για δημοψήφισμα

Ωστόσο στο Μαξίμου σκέφτονται αρκετά σοβαρά το ενδεχόμενο να διενεργήσουν δημοψήφισμα για το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος. Πρόκειται για μία κίνηση χαμηλού ρίσκου σε σχέση με το δημοψήφισμα του 2015, αν και επικοινωνιακά η κυβέρνηση θα υποστεί κριτική για τα όσα είχαν γίνει πριν από τρία χρόνια και για το πως εξέλαβε το αποτέλεσμα της κάλπης. Ωστόσο συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν πως με αυτό τον τρόπο θα φέρουν σε δύσκολη θέση την αξιωματική αντιπολίτευση που δεν συναινεί την δεδομένη χρονική στιγμή με την κυβερνητική πρόταση αλλά και του Κινήματος Αλλαγής για αλλαγές στο Σύνταγμα και μεταθέτει το ζήτημα για μετά τις εθνικές εκλογές. 












































thetoc.gr

   

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *