Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Έρευνα «διαΝΕΟσις»: 3 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι τους ψεκάζουν..!



Τα συμπεράσματα της ετήσιας πανελλαδικής έρευνας «Τι Πιστεύουν Οι Έλληνες» συζήτησαν την Πέμπτη σε μια πανηγυρική εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη (της οδού Πειραιώς) ο συγγραφέας και φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Μαρία Ευθυμίου.


Σύμφωνα με την έρευνα την οποία παρουσίασε ο επικεφαλής της MRB Δημήτρης Μαύρος, αλλά αποτελεί προϊόν ευρύτερης επιστημονικής συνεργασίας, το 65% των Ελλήνων θεωρεί ότι η κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο θα βελτιώσει τις υπηρεσίες. Παράλληλα όμως το 28,7% των Ελλήνων συνεχίζει να πιστεύει ότι «μας ψεκάζουν» ενώ το 30% εκτιμά πως ο ιδανικός ηγέτης για την Ελλάδα θα ήταν ο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Σχολιάζοντας την έρευνα ο κ. Ράμφος μίλησε για το «παραδοσιοκρατικό» στοιχείο που ενδιαφέρει τους Έλληνες. Η έρευνα δείχνει ότι στην πρώτη θέση που εμπιστεύονται περισσότερο οι Έλληνες βρίσκεται με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ο θεσμός της οικογένειας, ενώ ακολουθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Δικαιοσύνη και η Εκκλησία με την πεντάδα να κλείνει η Αστυνομία.

«Δηλαδή τα πεδία, οι τόποι με τους υψηλότερους δείκτες εμπιστοσύνης» σχολίασε ο φιλόσοφος. «Το πρώτο που αναζητεί κάποιος είναι αυτό που του δίνει ασφάλεια» εξήγησε για να υποστηρίξει ότι «υπό αυτή την έννοια το οποιοδήποτε πολύ σοβαρό εκσυγχρονιστικό εγχείρημα είναι μάλλον καταδικασμένο».

«Άρα δεν μπορεί να υπάρξει εγχείρημα κυβερνητικό αν δεν ακουμπάει σε αυτές τις ψυχές» συνέχισε ο κ. Ράμφος και προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω σχολίασε: «Τα ακραία αριστερά και ακραία λαϊκιστικά κόμματα είναι απολιθώματα» υπό την έννοια πιθανόν ότι στηρίζονται σε παγιωμένες αντιλήψεις που δεν φαίνεται να αλλάζουν.

«Η έρευνα περιέχει πολλές αντιφάσεις» σχολίασε από την πλευρά της η κυρία Ευθυμίου. «Δεν έχουμε αυτοπεποίθηση πραγματική, συνήθως την αντλούμε από την αρχαιότητα» είπε η κυρία Ευθυμίου αλλά από την άλλη πλευρά παρατήρησε το εξής: «Ένα 68% θεωρεί την Ελλάδα μοντέρνα χώρα», αντίστοιχη με τις πιο προοδευμένες του εξωτερικού.

«Σαν κοινωνία έχουμε γίνει δυτικού τύπου από το 1821 και μετά» τόνισε η ίδια, «έχουμε δεθεί με τη Δυτική Ευρώπη» αλλά μέσα από δομές που εμπεριέχουν τη σχιζοφρένεια που αποτυπώνεται στη λογική του «σε θαυμάζω αλλά και σε μισώ», «με βοηθάς και γι αυτό σε μισώ», συνέχισε η ίδια, για να συμπεράνει πάντως ότι κάποια σημεία στην έρευνα δείχνουν ότι μπορεί να μειωθεί κάπως αυτή η σχιζοφρένεια.

Η μεγάλη πανελλαδική δημοσκόπηση διεξήχθη τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2018. Φέτος, η έρευνα διεξήχθη για λογαριασμό της διαΝΕΟσις από την εταιρεία MRB Hellas, με πανελλαδικό δείγμα 1.250 ατόμων για καθένα από τα δύο μέρη της (και περίπου 2.500 ατόμων για μερικές κοινές ερωτήσεις) και μεθοδολογία διεξαγωγής τις τηλεφωνικές συνεντεύξεις (CATI).

Παρόντες στην κατάμεστη αίθουσα του Μουσείου Μπενάκη ήταν ο Πρόεδρος της διαΝΕΟσις Δημήτρης Δασκαλόπουλος, τα μέλη του εποπτικού συμβουλίου (ανάμεσά τους οι Πέτρος Ευθυμίου και Πάνος Τσακλόγλου) και πλήθος προσωπικοτήτων από τους χώρους της πολιτικής, της επιστήμης, των ενόπλων δυνάμεων, της οικονομίας, της τέχνης και του πολιτισμού.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Γενικός Διευθυντής της διαΝΕΟσις Διονύσης Νικολάου ενώ παρόντα ήταν τα κεντρικά της στελέχη της, ο διευθυντής ερευνών Κυριάκος Πιερρακάκης και ο διευθυντής περιεχομένου Θοδωρής Γεωργακόπουλος.   































mononews.gr


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *