Κυριακή 27 Μαΐου 2018

Λόρις Κάριους: Ο χορός του καταραμένου



Η τραγική εμφάνιση του γκολκίπερ της Λίβερπουλ στον τελικό του Champions League αποτυπώνεται στο γεγονός ότι κανένας συμπαίκτης του δεν πήγε να τον παρηγορήσει στο τέλος. Πώς μπορεί να συνέλθει ένας ποδοσφαιριστής μετά από κάτι τέτοιο;

Είναι γνωστό ότι η θέση του τερματοφύλακα είναι καταραμένη. Μπορεί να τα έχεις κάνει όλα τέλεια και ένα λάθος στο τελευταίο λεπτό να οδηγήσει στην ήττα. Δεν είναι η περίπτωση του Λόρις Κάριους, του τερματοφύλακα της Λίβερπουλ. Αυτός δεν είχε κάνει τίποτα τέλειο στον τελικό του Champions League —απλώς η εικόνα του ήταν τραγική, κατά τη διάρκεια του εφιαλτικού για αυτόν αγώνα αλλά ιδίως στο τέλος.

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την εικόνα ενός τερματοφύλακα να βρίσκεται στο τέλος ολομόναχος και απαρηγόρητος στην περιοχή του, ενώ ο διαιτητής έχει σφυρίξει τη λήξη. Οι παίκτες της Ρεάλ Μαδρίτης ήταν οι πρώτοι που έσπευσαν να τον παρηγορήσουν, έπειτα ακολούθησε ένα μέλος του προπονητικού επιτελείου της Λίβερπουλ. Ως εκεί. Οι συμπαίκτες του τον αγνόησαν.


Μπορεί να σταθεί ένας παίκτης σε μια ομάδα μετά από μια τέτοια εμφάνιση; Και εντάξει, το 1-0 με το λάθος στον Μπενζεμά, διασώθηκε, υπήρξε ισοφάριση. Το 3-1 όμως; Το να χάνεις την μπάλα μέσα από τα χέρια σου ακυρώνει την ίδια τη φύση της δουλειάς του.

Και μπορεί να σταθεί ένας παίκτης σε αποδυτήρια όπου μοιάζει να είναι ανεπιθύμητος; Ακόμα και αν μετά το ματς οι απογοητευμένοι συμπαίκτες του μάζεψαν τις σκέψεις τους και του έδωσαν μια φιλική αγκαλιά, η εικόνα της μοναξιάς του μετά το σφύριγμα της λήξης δείχνει ότι κανείς τους δεν μπόρεσε να βρει μέσα του αυτά τα αντανακλαστικά ομαδικού πνεύματος για να σπεύσει να τον παρηγορήσει.




Υπό αυτήν την έννοια, δεν είναι η θέση του τερματοφύλακα καταραμένη, είναι ο Κάριους καταραμένος…

Ακόμα όμως και αν ο προπονητής του, ο συμπατριώτης του Γιούργκεν Κλοπ, τον στηρίξει δημοσίως, όπως είναι σίγουρο ότι το έκανε στη μεταξύ τους συζήτηση στα αποδυτήρια, ο Κάριους είναι απίθανο να μείνει στο Λίβερπουλ —είναι δε πολύ δύσκολο για μια κορυφαία ομάδα να του προσφέρει δουλειά μετά από αυτό τον εφιαλτικό τελικό όπου όλος ο πλανήτης τον είδε να γελοιοποιείται και να προσφέρει στους αντιπάλους τη νίκη.




Για τη Λίβερπουλ δεν τίθεται θέμα, σημειώνει στο BBC o Μαρκ Λόρενσον, παλιά δόξα του συλλόγου. «Χρειάζεσαι έναν κορυφαίο τερματοφύλακα για να κερδίσεις τρόπαια και αυτός δεν είναι. Εχουν την πολυτέλεια να συνεχίσουν να τον έχουν, ελπίζοντας ότι θα γίνει (κορυφαίος); Οχι. Ο Κάριους φαίνεται να έχει πάντα ένα λάθος επάνω του, και αυτό τους κόστισε τραγικά το βράδυ του Σαββάτου», λέει ο σπουδαίος Σκωτσέζος.

Ο Λόρενσον παρατηρεί ότι ακόμα και αν το λάθος με τον Μπενζεμά ήταν και λίγο θέμα τύχης και απροσεξίας, το δεύτερο λάθος, στο τρίτο γκολ της Ρεάλ ύστερα από το σουτ του Γκάρεθ Μπέιλ, δεν είναι κάτι που μπορεί να συνέλθει από αυτό. Και επιμένει ότι ο Γερμανός δεν είναι καν καλός τερματοφύλακας ακόμα και όταν καταφέρνε να αποκρούσει.

«Δεν είναι μόνο θέμα στοχοπροσήλωσης, είναι και θέμα τεχνικής. Εκεί έχει έλλειμμα» τονίζει ο Λόρενσον και σημειώνει ότι ο Κάριους όταν αποκρούει συνηθίζει να στέλνει την μπάλα όχι πλάι όπως πρέπει αλλά στο ίδιο μέρος απ΄όπου η μπάλα ήρθε, με συνέπεια να προσφέρει στον επιτιθέμενο μια δεύτερη ευκαιρία. Αυτό συνέβη στην καταπληκτική απόκρουσή του στην προσπάθεια του Κριστιάνο Ρονάλντο όταν όμως έστειλε την μπάλα πίσω στον Μπενζεμά, ο οποίος ευτυχώς για τη Λίβερπουλ ήταν οφσάιντ.

Ο Κάριους μάζεψε όλο του το κουράγιο και πήγε -πάλι μόνος- προς τους οπαδούς της Λίβερπουλ στο στάδιο του Κιέβου να τους ζητήσει κλαίγοντας συγγνώμη. Εκείνοι τον χειροκρότησαν. Αλλωστε το σύνθημα του συλλόγου είναι το «You ‘ll Never Walk Alone». Στην περίπτωσή του όμως, θα γίνει μια εξαίρεση. Κανείς δεν θα μπορεί να τον δει να κάθεται κάτω από τα δοκάρια της ομάδας στην πρεμιέρα της νέας σεζόν τον Αύγουστο…   



































protagon.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *