Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Πρόσφυγας από την αλήθεια



Μέχρι να γίνει Πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας, συνήθιζε να προσβάλλει βάναυσα την έννοια της ανθρωπιστικής κρίσης, χρησιμοποιώντας τη πληθωριστικά. Αν όμως θέλει να έχει αληθινές παραστάσεις, ας πάει μία καθημερινή στη Μόρια να δει συνθήκες για τις οποίες ευθύνεται η κυβέρνησή του


Αν έχεις χιούμορ ή καλή διάθεση, έχει ανεκτίμητη αξία να ακούς τον Αλέξη Τσίπρα να υπερασπίζεται την πραγματικότητα απέναντι στα fake news και στην προπαγάνδα.

Όμως αν ζεις στη Λέσβο, μπορεί και να θυμώσεις όταν ακούς τον Πρωθυπουργό να απευθύνει έκκληση στο αίσθημα ανθρώπινης αλληλεγγύης προς τους μετανάστες. Διότι θα ήταν καλό να ξεκινήσει από τον εαυτό του και την κυβέρνηση που διευθύνει.


Μέχρι να γίνει Πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας, συνήθιζε να προσβάλλει την έννοια της ανθρωπιστικής κρίσης. Όπως θα θυμάστε, ανθρωπιστική κρίση δεν είχαν μόνο σε χώρες της Κεντρικής Αφρικής, είχαν και στη Β’ Αθηνών. Ωστόσο αν ο Πρωθυπουργός θέλει, επιτέλους, αληθινές παραστάσεις από ανθρωπιστική κρίση, ας πάει μία καθημερινή στη Μόρια. Και αφού, ως Αριστερός, διατηρεί ιδιαίτερη ευαισθησία για τους πρόσφυγες, ας πιέσει με το κύρος του για να πληροφορηθούμε όλοι για ποιο λόγο πριν από δεκαπέντε μήνες πέθαναν τρεις άνδρες στη Μόρια. Το πόρισμα κάπου έχει παραπέσει.

Από το αίσχος της Ειδομένης μέχρι τη ντροπή στη Μόρια, μεσολαβεί μία θάλασσα και ένα ποτάμι από ευρώ. Ακόμα και σήμερα, κανένας δεν έχει πλήρη εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιήθηκαν τα διεθνή κονδύλια. Και κανένας δεν μπορεί να εξηγήσει πώς γίνεται να έχουν έρθει τόσα χρήματα στη χώρα, αλλά οι συνθήκες στη Μόρια να είναι τριτοκοσμικές, δολοφονικές για τους ανθρώπους, προσβλητικές για τον δυτικό πολιτισμό.

Η κυβέρνηση υστέρησε στις υποδομές: όχι μόνο δεν βελτίωσε ως όφειλε τις υπάρχουσες, αλλά δεν δημιούργησε και καινούργιες, προκειμένου να μην προκαλέσει όχληση σε άλλες περιοχές, εισπράττοντας πολιτικό κόστος. Επίσης ελέγχεται για αδυναμία απορρόφησης ακόμα περισσότερων κονδυλίων από διαθέσιμους πόρους. Και διαχειρίζεται τα υφιστάμενα σε συνθήκες αδιαφάνειας, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο. Μόνο που εδώ, βρίσκει και τα κάνει. Το ενδιαφέρον της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το Προσφυγικό, εξαντλείται κυρίως στον έλεγχο των ροών. Δεν σκίζει δα και τα ρούχα της για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε και για την ακροδεξιά σπέκουλα. Ναι, φυσικά και είναι μία κατάσταση που θα την εκμεταλλευθεί η Ακροδεξιά. Πρόκειται για αυτοματισμό. Αν σκορπίσεις κάπου τυρί θα μαζευτούν ποντίκια. Και η κυβέρνηση του δεν σκούπισε τα προβλήματα. Τα έσπρωξε όλα κάτω από το χαλάκι.











0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *