Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Πουλάει ακόμα Αριστερά ο ΣΥΡΙΖΑ;



Ο ΣΥΡΙΖΑ θα φτάσει στις εκλογές χωρίς σαφές ιδεολογικό στίγμα. Αυτό κοστίζει περισσότερο από όσο φαίνεται. Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ εξοργίζει τους αριστερούς και δεν πείθει τους σοσιαλδημοκράτες
  

«Νέα ψυχή που τίναξες τον τρόμο του δειλού, την απάτη και το ψέμα, τον ζωντανό αγωνίσου τον αγώνα». Στίχοι του Ρήγα Γκόλφη στο πρωτομαγιάτικο μήνυμα του Πρωθυπουργού.

Πώς και έτσι; Ποιος ξέρει; Μπορεί να του ήρθαν στα χείλη μέσα στο ελικόπτερο, στην πτήση για σύντομες οικογενειακές διακοπές στη Φοινικούντα. Μέχρι το 2014 ο Αλέξης Τσίπρας ήταν κάθε χρόνο στην πρώτη γραμμή της πορείας για την Πρωτομαγιά. Το 2015, το Μαξίμου είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής του Πρωθυπουργού -άλλωστε το μισό υπουργικό συμβούλιο ήταν στο δρόμο. Από το 2016 και μετά, το μόνο που μπορεί να κάνει ο Πρωθυπουργός την Πρωτομαγιά, είναι να μαζεύει λουλούδια, έχοντας γύρω του διμοιρίες των ΜΑΤ, να βόσκουν σαν πρόβατα. Το αυτό ισχύει και για τους υπουργούς του ή για τον πρόεδρο της Βουλής. Κάποιοι από αυτούς δεν ντράπηκαν, εξήντα χρονών άνδρες, να μας πουν ότι έθρεφαν αυταπάτες, είχαν μεθύσει από τους χυμούς του αγώνα και άλλα γραφικά.

Τρία χρόνια μετά την άνοδο στην εξουσία, η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την Αριστερά και τα σύμβολά της, περιγράφεται από τη φωτογραφία του Χρήστου Σπίρτζη κάτω από το μεταμοντέρνο κάδρο του Βελουχιώτη: αν δεν βάλεις τα γέλια, τότε σίγουρα σε ενοχλεί αισθητικά. Στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διεκδικεί τη σχέση του με την Αριστερά μόνο σε προστατευμένο και ελεγχόμενο περιβάλλον. Είναι, ας πούμε, ο Τσίπρας και κάνει δήλωση μπροστά από το τζάκι του Μαξίμου. Μπορεί να πει ό,τι θέλει, αυτοί της ΕΡΤ είναι εκπαιδευμένοι και δεν βάζουν τα γέλια. Μεγάλο βαθμό ελευθερίας έχει και σε κομματικές συγκεντρώσεις ελεγχόμενης πρόσβασης. Ας πάει, όμως, λίγο πιο έξω να μιλήσει για Αριστερά. Το αποτέλεσμα θα είναι διασκεδαστικό για μας και αμήχανο για τον ίδιο.

Θα μου πείτε ότι στη χώρα που ο Γιάνης και η Δανάη Στράτου (της γνωστής οικογενείας) κάνουν τον αστικό τους περίπατο μέσα στην πορεία της Πρωτομαγιάς, μπορεί και ο Τσίπρας να ισχυρίζεται οτιδήποτε. Ούτε ο ποιητής, ούτε οι νεκροί της Αριστεράς θα σηκωθούν να του κάνουν αγωγή. Αλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ υποτίθεται ότι μετακινείται σταδιακά προς το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Αυτό δεν είναι κακό, όπως θα έλεγε και ο Μαραντζίδης. Όμως έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με φίδι που δεν προλαβαίνει να αλλάξει δέρμα, με ηθοποιό που πάει στο λάθος καμαρίνι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα φτάσει στις εκλογές χωρίς σαφές ιδεολογικό στίγμα. Αυτό κοστίζει περισσότερο από όσο φαίνεται. Με αριστερά συνθήματα και σοσιαλδημοκρατικές κουβέντες δεν πας πουθενά. Πρέπει να αποφασίσεις σε ποια βάρκα θα βάλεις και τα δύο πόδια. Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ εξοργίζει τους αριστερούς και δεν πείθει τους σοσιαλδημοκράτες. Για αυτό και βαδίζει προς τις εκλογές δημιουργώντας μέτωπα, σκάβοντας χαρακώματα. Κάπως πρέπει να καλυφθεί και το οξύμωρο του Πρωθυπουργού που διαβάζει Γκόλφη, πηγαίνοντας διακοπές με το ελικόπτερο. Αυτός, άλλωστε, είχε υποσχεθεί ότι θα κοπούν αυτά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει σε μία αναμέτρηση ιδεολογικά αποφορτισμένη, με εξαίρεση κάποια συνθήματα για τη Δεξιά από αυτά που πουλούσε ο μακαρίτης ο Κουρής. Θα είναι μία αναμέτρηση ανάμεσα σε πρόσωπα, επιχειρηματικά γκρουπ, ανάμεσα σε οτιδήποτε, αρκεί να απομακρύνεται η συζήτηση από την ουσία της πολιτικής και από τον έλεγχο πεπραγμένων.               

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *