Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Πετρόπουλος: Οι περικοπές στις συντάξεις θα εφαρμοστούν κανονικά



Το σχέδιο επανυπολογισμού των συντάξεων παρουσίασε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως είπε, οι περικοπές θα εφαρμοστούν κανονικά, αλλά θα προσπαθήσουμε να τις βελτιώσουμε. Το 25% των ασφαλισμένων θα δει αμετάβλητη σύνταξη, άλλο ένα 25% θα υποστεί μείωση από 1% έως 18%, από 1ης Ιανουαρίου 2019 και το 20% θα δει αύξηση συντάξεων σε βάθος 5ετίας.

"Οι περικοπές θα αφορούν και συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ" παραδέχθηκε ο κύριος Πετρόπουλος, και έσπευσε να σημειώσει ότι τον Οκτώβριο θα δουν πόσο θα μειωθούν και ότι θα τις βελτιώσουν. "Έχουμε μπροστά μας 7 μήνες για τις συντάξεις" είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Πετρόπουλος.

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Πετρόπουλος η κυβέρνηση μέχρι τότε έχει περιθώριο επτά μηνών για να δει τις επιδόσεις του συστήματος ασφάλισης. Όπως ανέφερε "το 1 δισ. ευρώ πλεόνασμα μας το δικαίωμα να διαπραγματευτούμε με καλύτερο τρόπο τον επανυπολογισμό των συντάξεων. Έχουμε επτά μήνες μπροστά μας για να δούμε πού και πόσες θα είναι οι μειώσεις".

Το πόσο θα κοπούν οι συντάξεις θα το δούμε τον Οκτώβριο με την κατάθεση του προϋπολογισμού, είπε ο κ. Πετρόπουλος ενώ οι ασφαλισμένοι θα ξέρουν πόσο θα είναι το "μαχαίρι" στις συντάξεις τους τον Δεκέμβριο με τα ειδοποιητήρια των συντάξεων Νοεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμείς συντάξεις, όπως είπε ο υφυπουργός, έχουν μείνει 75.000 κύριες που δεν έχουν πληρωθεί και 3.500 εκκρεμή εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων. Οι εκκρεμείς συντάξεις (κύριες κι επικουρικές) και τα εφάπαξ θα πληρωθούν μέχρι τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον υφυπουργό, πλην του ΤΣΑΥ και του ταμείου νομικών, καθώς υπάρχουν οφειλές που δεν έχουν διαπιστωθεί, λόγω έλλειψης μηχανογραφικών συστημάτων. Σε αυτά τα ταμεία θα υπάρξουν καθυστερήσεις, καθώς λείπουν απαραίτητα στοιχεία για τον υπολογισμό τους. Παράλληλα, δεν θα καταβληθεί ακόμα το εφάπαξ του ταμείου ιδιωτικών υπαλλήλων.

Ο επανυπολογισμός έχει ολοκληρωθεί, αποκάλυψε ο κ. Πετρόπουλος. Περίπου 500.000 έχουν αρνητική μεταβολή στις συντάξεις (από 5 ευρώ έως και 200 ευρώ), αλά υπάρχουν και περιθώριο αυξήσεων σε κάποιες, λόγω πλεονασμάτων και μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης.
Τα αναδρομικά του ΕΟΠΥΥ θα δοθούν, είπε ακόμη ο κ. Πετρόπουλος. Είναι μέσα στα θέματα που συζητώνται με τους δανειστές.

Σε ό,τι αφορά τις εισφορές του ΕΦΚΑ, ο υφυπουργός είπε ότι θα μειωθούν από το 2019, ενώ στις επικουρικές δεν θα υπάρξει άλλο "ψαλίδι".




















capital.gr



0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *