Σάββατο 5 Μαΐου 2018

Ο Καραμανλής στη Θράκη, ο Μητσοτάκης στην πρίζα



Όταν ο, κατ’ επιλογή και επί οκταετία σιωπηλός, Κώστας Καραμανλής αποφασίζει να κάνει ανοιχτή περιοδεία στη Θράκη – έστω και με τον τυπικό χαρακτηρισμό της επίσκεψης ως «ιδιωτικής» - δεν πρόκειται για τυχαίο πολιτικό γεγονός.

Ο πρώην πρωθυπουργός, σε μια κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά θέματα, βρίσκεται από χθες στη Θράκη, περιόδευσε ήδη στον Εβρο, έκανε μια επίσκεψη εμφανούς συμβολισμού στην σιδηροδρομική γέφυρα Πυθίου που συνδέει την Ελλάδα με την Τουρκία, πήγε στον Διδυμότειχο μαζί με τον βουλευτή της ΝΔ Αναστάσιο Δημοσχάκη και συναντήθηκε με τον δήμαρχο της πόλης Παρασκευά Πατσουρίδη, και σήμερα πηγαίνει στη Ροδόπη. Εκεί θα τον φιλοξενήσει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ενώ αύριο, στην Ξάνθη, θα φιλοξενηθεί από τον Αλέξανδρο Κοντό.


Αμφότεροι είχαν διατελέσει υπουργοί της κυβέρνησης Καραμανλή και διατηρούν στενή πολιτική σχέση με τον πρώην πρωθυπουργό. Οι δε δημόσιες δραστηριότητες που οργανώνουν επ’ ευκαιρία της παρουσίας του παραπέμπουν πολύ λιγότερο σε μια «ιδιωτική επίσκεψη» και πολύ περισσότερο σε μια εμφάνιση με έντονο πολιτικό χαρακτήρα και προεκτάσεις.

Το πολιτικό στίγμα της περιοδείας

Τι πολιτικές αυτές προεκτάσεις αναγνώρισαν, άλλωστε, και πηγές κοντά στον πρώην πρωθυπουργό, επισημαίνοντας τρία στοιχεία: Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που είχε ο Κώστας Καραμανλής για την Θράκη επί πρωθυπουργίας του, την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε στα εθνικά θέματα, αλλά και την ανάγκη στήριξης και ενίσχυσης της ΝΔ στην συγκεκριμένη περιφέρεια όπου στις τελευταίες εκλογές δεν κατάφερε να βγάλει βουλευτή σε δύο από τους τρεις νομούς.

Περιέργως (;) ωστόσο και τα τρία αυτά μηνύματα δεν φαίνονται να χαροποιούν ιδιαιτέρως την ηγεσία της ΝΔ. Αντιθέτως, το κλίμα που μεταδίδεται από την Πειραιάς φέρει το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη προβληματισμένο, εάν όχι δυσαρεστημένο, γι αυτήν την – πρώτη, μετά από πολύν καιρό – δημόσια πολιτική παρουσία του Κώστα Καραμανλή.


Το ειρωνικό σχόλιο του «Βηματοδότη»

Η εν λόγω δυσφορία δε, κατά ορισμένες πλευρές, μάλλον αποτυπώνεται και στο άκρως καυστικό, έως και ειρωνικό, σχόλιο που επέλεξε o «Βηματοδότης», η παραπολιτική στήλη του “Bήματος» - ιδιοκτησίας Βαγγέλη Μαρινάκη – για να αναφερθεί στην περιοδεία Καραμανλή:
«Μπορεί να είναι η είδηση της χρονιάς», έγραψε ο «Βηματοδότης», προσθέτοντας: «Ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής μπορεί να μην κάνει δηλώσεις, να μην απαντά στις προκλήσεις για το τι έγινε και φτάσαμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά διοργανώνει περιοδείες. Ναι, δεν διαβάσατε λάθος. Θα πραγματοποιήσει μια περιοδεία που έχει άμεση σχέση με τα εθνικά μας θέματα. Και μάλιστα, αυτό που μαθαίνω είναι ότι θα κάνει και δηλώσεις. Τώρα θα πείτε τι είδους εθνικά θέματα; Και ελληνοτουρκικά και ελληνοσκοπιανά. Οχι παίζουμε...»

Κατά τους καραμανλικούς της ΝΔ, το εν λόγω σχόλιο δεν απέχει πολύ από τις απόψεις που διακινούν περί της πενταετίας Καραμανλή κορυφαία στελέχη της παράταξης. Στέκονται ιδιαιτέρως, δε, στην φράση ότι ο Κώστας Καραμανλής «δεν απαντά στις προκλήσεις για το τι έγινε και φτάσαμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», για να σημειώσουν ότι ανάλογες αιχμές – περί ευθυνών της κυβέρνησης Καραμανλή – έχει αφήσει δημοσίως και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης, με πλέον χαρακτηριστική πρόσφατη ανάρτησή του στην οποία έλεγε ότι το «πάρτι» στο χώρο της Υγείας γινόταν έως το 2010.

Το σχέδιο «αποκαραμανλοποίησης» της ΝΔ

Εν ολίγοις, οι καραμανλικοί θεωρούν ότι κάποιοι εντός του σκληρού ηγετικού πυρήνα της ΝΔ – κι ενδεχομένως κι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης – έχουν θέσει σε εφαρμογή οργανωμένο σχέδιο αποδόμησης και υπονόμευσης της πενταετούς κυβερνητικής θητείας Καραμανλή με απώτερο και στρατηγικό στόχο την «αποκαραμανλοποίηση» της παράταξης. Και η περιοδεία του πρώην πρωθυπουργού στην Θράκη, με όλα τα μηνύματα που εμπεριέχει, δεν αποτελεί παρά την, έμμεση μεν, ευθεία δε, απάντηση στο σχέδιο αυτό.

Ο Κώστας Καραμανλής από τη Θράκη στέλνει το μήνυμα ότι είναι – και θα παραμείνει – πολιτικά παρών και, εάν και όταν το θελήσει, μπορεί να επηρεάσει και να δρομολογήσει εξελίξεις στην ΝΔ. Το ίδιο έπραξε και με την παρουσία του πριν από λίγες ημέρες στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης, τον οποίον ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να θέλει να «κόψει» από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ, όπως και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Το γεγονός ότι στην ίδια εκδήλωση ήταν παρούσα και η – «κομμένη» από το μελλοντικό υπουργικό συμβούλιο του αδελφού της – Ντόρα Μπακογιάννη, μάλλον είναι ενδεικτικό των συμμαχιών και στρατοπέδων που διαμορφώνονται πλέον εντός ΝΔ. Υπό την εμφανή «αιγίδα» και πολιτική ομπρέλα του Κώστα Καραμανλή…  

















 tvxs.gr



0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *