Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Η ΕΡΤ επιστρέφει... στο κακό παρελθόν της;



Δεν έχει σταματημό ο κατήφορος που έχει πάρει η διοίκηση της ΕΡΤ, συμπλέουσα με τη χειρότερη μορφή παλαιοσυνδικαλισμού, όπως καταγγέλλουν στελέχη και εργαζόμενοι της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, το τελευταίο διάστημα.

Δίχως να προσφέρει σχέδιο για ένα νέο πρόγραμμα, μια διαφορετική φιλοσοφία, με προγράμματα ΕΣΠΑ και προμήθειες... κολλημένες, οδηγείται σε αποφάσεις για Οργανόγραμμα και Γενικό Κανονισμό Προσωπικού, που βρίσκουν αντίθετες δημοσιογραφικές Ενώσεις, σημαντικά στελέχη της, αλλά και μερίδα εργαζομένων της.

Με τον... γνωστό τρόπο, περιλαμβάνοντας δηλαδή και σωστές διατάξεις, όπως η αναγνώριση προϋπηρεσίας όσων προσλήφθηκαν με το Προεδρικό Διάταγμα «Παυλόπουλου», κάτι που έχει συμβεί για όλους όσοι εργάζονταν στο Δημόσιο εκτός εκείνων της ΕΡΤ, στον ΓΚΠ περιλαμβάνεται και μια σειρά από... προκλητικές διατάξεις, ορισμένες εκ των οποίων είναι και αντίθετες με τη νομοθεσία.

«Νομίζουν ότι τους χάρισαν κάποιο φέουδο...»

Πριν από λίγες μέρες η... αποψίλωση της ΕΡΤ από ικανά στελέχη συνεχίστηκε, καθώς δεν ανανεώθηκε η σύμβαση του συντονιστή του Τρίτου Προγράμματος, Διονύση Μαλλούχου. Μάλιστα, ο Γιώργος Θαλασσινός, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος με εκτελεστικές αρμοδιότητες για όλα τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ, δεν ρωτήθηκε καν.

Ο ίδιος είχε πει στην «Εφ.Συν.» και στο «e-tetradio»: «Ούτε γνώριζα, ούτε ρωτήθηκα, ούτε εγκρίνω τις παρεμβάσεις που γίνονται στα ραδιόφωνα της ΕΡΤ». Ο Νίκος Μιχαλίτσης, γενικός διευθυντής Τεχνολογίας της ΕΡΤ, εκφράζοντας τη διαφωνία του με όσα συμβαίνουν, είχε σημειώσει: «Αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις, νομίζουν ότι τους χάρισαν κάποιο φέουδο για να παίζουν...».

Η κατάσταση, όμως, πλέον δείχνει να ξεφεύγει, καθώς, μετά το Οργανόγραμμα για το οποίο επίσης υπήρχαν έντονες αντιδράσεις και πέρασε οριακά (3-2 ψήφοι), σήμερα αναμένεται να συζητηθεί και να εγκριθεί ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού της ΕΡΤ, που βρίσκει αντίθετες όχι μόνο τις δημοσιογραφικές Ενώσεις, αλλά και σημαντικά στελέχη της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και εργαζομένους. Διαφωνίες υπάρχουν και στο δ.σ. της ΕΡΤ, με την κατάσταση να είναι και πάλι οριακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι δημοσιογραφικών Ενώσεων θα βρεθούν στην ΕΡΤ σήμερα, για να διαμαρτυρηθούν, καθώς στον ΓΚΠ δεν αναφέρεται ούτε ότι οι όροι αμοιβής και εργασίας των δημοσιογράφων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης θα ρυθμίζονται από συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ της ΕΡΤ και της ΕΣΗΕΑ. «Δεν μπορούμε άλλωστε να φανταστούμε», τονίζουν σε κοινή ανακοίνωση οι δημοσιογραφικές Ενώσεις, «ότι άλλη συνδικαλιστική οργάνωση, έστω και δευτεροβάθμια, θα μπορούσε να διαπραγματευτεί και να συνομολογήσει τους όρους αμοιβής και εργασίας» των δημοσιογράφων.

«Προκαλούν την κοινωνία»
«Δικαιούσαι να προκαλείς την κοινωνία που σε ευεργέτησε;», αναρωτιέται ο Ν. Μιχαλίτσης στην προσωπική του σελίδα στο facebook. «Δεν είναι μόνον η “ημέρα εορτασμού”, οι (παρά τον νόμο) πρόσθετες αργίες και ημιαργίες που προκαλούν την κοινωνία στο νέο πόνημα Καλφαγιάννη - Κωστόπουλου (σ.σ.: πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ ο πρώτος, διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ ο δεύτερος), τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού της ΕΡΤ (...), καθιερώνονται και πρόσθετες αμοιβές “ημετέρων” με το τέχνασμα των υπεύθυνων Διοίκησης έργου, δηλαδή των πολυάριθμων επιτροπών που έχει δημιουργήσει ο Κωστόπουλος... Μόνον στην ΕΡΤ αυτά! Πουθενά αλλού στο Δημόσιο! Τη Δευτέρα, εισάγεται για ψήφιση στο δ.σ. της ΕΡΤ αυτή η πρόκληση προς την κοινωνία που στήριξε την ΕΡΤ. Αν περάσει, θα είναι η χαριστική βολή!»

Εξαιρώντας κανείς τα περί εορτασμού επαναλειτουργίας της ΕΡΤ και τις πρόσθετες αργίες και ημιαργίες που έχουν καταργηθεί πλέον στο Δημόσιο, αυτό που προκαλεί είναι ότι στον ΓΚΠ, το οκτάωρο γίνεται 7,5 ώρες, προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από την εργασία τους για πέντε μέλη του δ.σ. της ΠΟΣΠΕΡΤ, ενώ η νομοθεσία κάνει λόγο μόνο για έναν (!), αλλά το ίδιο προβλέπεται και για άλλους τρεις αποσπασμένους. Για προέδρους, αντιπροέδρους και γραμματείς, μόνο σωματείων που είναι μέλη της ΠΟΣΠΕΡΤ, προβλέπονται τρεις έως πέντε μέρες άδεια το μήνα (!) επιπλέον της κανονικής τους και βέβαια πρόσθετη άδεια οποιαδήποτε μέρα συμμετέχουν σε επιτροπές, διοικητικά συμβούλια και πάει λέγοντας και κλαίγοντας...

Καταγγέλλουν εξυπηρέτηση «ημετέρων»
Στελέχη της ΕΡΤ κάνουν λόγο και για καθαρά φωτογραφικές διατάξεις, που παραβιάζουν τη νομοθεσία προς εξυπηρέτηση «ημετέρων». Επιστροφή δηλαδή στις χειρότερες μέρες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Για παράδειγμα, ενώ στη νομοθεσία οι θέσεις γενικών διευθυντών απαιτούν πανεπιστημιακή εκπαίδευση στον ΓΚΠ έχει προστεθεί «ή τεχνολογική»! Αλλά και για τους διευθυντές, ενώ ο νόμος απαιτεί οι υποψήφιοι να έχουν διατελέσει διευθυντές στον ΓΚΠ, έχει προστεθεί «ή να έχουν 15ετή εμπειρία».

Αν αυτά δεν είναι φωτογραφικές διατάξεις, τι ακριβώς είναι; Παράλληλα, καθιερώνονται και αμοιβές για τους υπεύθυνους των επιτροπών, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ να έχει φτιάξει αρκετές. Στον ΓΚΠ, λοιπόν, προβλέπεται ότι οι υπεύθυνοι έργου, των επιτροπών δηλαδή, θα παίρνουν επίδομα προϊσταμένου τμήματος και οι συντονιστές επίδομα υποδιευθυντή! Εχουν άδικο, λοιπόν, όσοι κάνουν λόγο για πρόκληση;

Ορισμένοι επισημαίνουν ότι γι’ αυτό και δεν υπογράφονται Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Οπως διευκρινίζουν, οι ΣΣΕ πλέον πρέπει να περνάνε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, που ελέγχει ότι δεν υπάρχουν έμμεσες αυξήσεις. Επειδή, λοιπόν, ως τέτοιες θεωρούνται και τα επιδόματα, οι μέρες άδειας, απαλλαγής, οι αργίες κ.ά., θα είναι δύσκολο να εγκριθούν.

Στην κοινή επιστολή τους προς τον Β. Κωστόπουλο (διευθύνων σύμβουλος ΕΡΤ) που κοινοποιήθηκε στους Νίκο Παππά (υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής), Λευτέρη Κρέτσο (γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας) και τα μέλη του δ.σ. της ΕΡΤ, οι δημοσιογραφικές Ενώσεις καταλήγουν τονίζοντας: «Θεωρούμε πιο παραγωγικό, αντί να εκπονείτε διάφορα πονήματα, να επανέλθετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, διότι, όπως γνωρίζετε, εκκρεμεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το δημοσιογραφικό προσωπικό σας».

























efsyn.gr
  


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *