Σάββατο 26 Μαΐου 2018

SPIEGEL : «Αν η Ελλάδα ήταν ο εκρηκτικός μηχανισμός, η Ιταλία είναι η πυρηνική βόμβα»



«Στην πραγματικότητα η επίθεση από τη Ρώμη είναι θρασύτερη και πιο επικίνδυνη (ενν. από εκείνη της Ελλάδας). Είναι πιο επικίνδυνη, γιατί η Ιταλία, σε αντίθεση με την πολύ μικρότερη Ελλάδα, θα μπορούσε να στηριχθεί το πολύ για ένα-δύο χρόνια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Διάσωσης.

Στη συνέχεια το ευρώ θα κυλούσε αναπόφευκτα σε μία κρίση, η οποία θα απειλούσε την ίδια την ύπαρξή του, συμπαρασύροντας στην άβυσσο τράπεζες και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς σε όλον τον κόσμο. Αν η Ελλάδα ήταν ο εκρηκτικός μηχανισμός, η Ιταλία είναι η πυρηνική βόμβα», γράφει το περιοδικό SPIEGEL κάνοντας τη σύγκριση μεταξύ Ελλάδα και Ιταλίας.

«Επιπλέον», συνεχίζει το γερμανικό περιοδικό, «η καμπάνια της Ρώμης διακρίνεται από ιδιαίτερη θρασύτητα. Η Ελλάδα ήταν μια φτωχή χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, η οποία παρακάλεσε για βοήθεια σε ώρα ανάγκης.

Αντιθέτως οι Ιταλοί διαθέτουν κατά μέσο όρο περισσότερα περιουσιακά στοιχεία από τους Γερμανούς και είναι πολύ πλουσιότεροι από τους πολίτες της Λετονίας ή της Σλοβακίας- οι οποίοι όμως καλούνται να επωμισθούν το βάρος μιας φορολογικής μεταρρύθμισης, που θα ωφελούσε κυρίως τους πλουσιότερους Ιταλούς.

Εάν τελικά η νέα κυβέρνηση (της Ρώμης) περάσει αυτό που θέλει, θα καθιερώσει μια εξαιρετικά ύπουλη μορφή μεταφοράς πόρων στην Ευρώπη, από τους πιο φτωχούς στους πιο πλούσιους».

Aπειλές από Moody's
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's απείλησε χθες να υποβαθμίσει την αξιολόγηση του αξιόχρεου της Ιταλίας λόγω των φόβων που υπάρχουν ότι η νέα κυβέρνηση θα αποδυναμώσει τα δημοσιονομικά της και θα καθυστερήσει στις μεταρρυθμίσεις.

Το Κίνημα των 5 Αστέρων και η Λέγκα επιδιώκουν τον σχηματισμό κυβέρνησης για να αρθεί το αδιέξοδο που ακολούθησε των εκλογών της 4ης Μαρτίου στις οποίες δεν υπήρξε σαφές αποτέλεσμα.

Τα δύο κόμματα συμφώνησαν σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που συνδυάζει τη μείωση των φόρων και την αύξηση των δαπανών, την ώρα που το ύψους 2,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ χρέος της Ιταλίας, που είναι το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο, καθιστά την χώρα αυτή ευάλωτη.

Ο Moody's επιβεβαίωσε τον Οκτώβριο την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ιταλίας στo Baa2 με αρνητική προοπτική και σημείωσε ότι θα εξετάσει την σταθεροποίησή της στην βαθμίδα αυτή μόνον αν πιστέψει ότι η Ρώμη μπορεί να μειώσει το δημόσιο χρέος της σε βάθος χρόνου. Αντιθέτως μια αποτυχία να θέσει το χρέος της σε καθοδική πορεία θα πυροδοτήσει μια υποβάθμιση.

Βασικός λόγος της απόφασής του οίκου να θέσει την αξιολόγηση της Ιταλίας σε επανεξέταση ήταν η ανησυχία ότι τα δημοσιονομικά σχέδια της νέας κυβέρνησης δεν θα μειώσουν το χρέος, αναφέρει ο Moody's σε ανακοίνωσή του.

"Ενώ κάθε άλλο παρά προσφέρει την προοπτική περαιτέρω δημοσιονομικής σταθεροποίησης, το 'συμβόλαιο' για την κυβέρνηση που υπεγράφη από τα δύο κόμματα περιλαμβάνει δυνάμει πολυέξοδα φορολογικά μέτρα και μέτρα δαπανών, χωρίς σαφείς προτάσεις για το πως θα χρηματοδοτηθούν αυτά", σημειώνει.

Η διαδικασία αυτή επανεξέτασης της αξιολόγησης της Ιταλίας θα επιτρέψει στον οίκο Moody's, όπως επισημαίνει ο ίδιος, να αναζητήσει μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τα σχέδια της νέας κυβέρνησης, ιδιαίτερα όσον αφορά τις δεσμεύσεις της για το φορολογικό και τις δαπάνες και για το πως θα χρηματοδοτηθούν αυτά.

















 Deutsche Welle / ΑΠΕ – ΜΠΕ

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *