Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Η Ιταλία άσκησε βέτο για το προσφυγικό στη Σύνοδο Κορυφής



Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε άσκησε βέτο, μπλοκάροντας το σύνολο των συμπερασμάτων της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, όπως ακριβώς είχε απειλήσει ότι θα πράξει εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Ιταλίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «ένα κράτος-μέλος διατύπωσε επιφυλάξεις για το σύνολο των συμπερασμάτων και προς στιγμήν δε συμφωνήθηκαν συμπεράσματα».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ακύρωσαν την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου που επρόκειτο να παραχωρήσουν απόψε στις Βρυξέλλες, μετά το βέτο που άσκησε ο Τζουζέπε Κόντε, η οποία πλέον θα πραγματοποιηθεί μετά το τέλος της συνόδου, την Παρασκευή.

Με το βέτο της Ιταλίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν να υιοθετήσουν τα τελικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για θέματα όμως η άμυνα και το εμπόριο, καθώς η Ιταλία ζήτησε πρώτα να ολοκληρωθεί η συζήτηση για το προσφυγικό και μετά να δώσει το «πράσινο φως» στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων.

Τα δύο στρατόπεδα

Δύο είναι οι προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι: Από τη μία πλευρά είναι η γαλλο-ισπανική πρόταση για δημιουργία hotspots, όπως στην Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και από την άλλη πλευρά, είναι η ιταλο-αυστριακή πρόταση, σύμφωνα με την οποία οι πρόσφυγες πρέπει να επιστρέφονται στην Αφρική στη βάση συμφωνιών με την Τυνησία και τη Λιβύη.

Το σχέδιο που στηρίζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής των προσφύγων και των μεταναστών σε χώρες της Βόρειας Αφρικής, αλλά και στα Βαλκάνια, φαίνεται ωστόσο, να προσκρούει στις αντιδράσεις των εν λόγω χωρών. Οι αρχές του Μαρόκου ανακοίνωσαν ότι δεν θα δημιουργήσουν τέτοια κέντρα. Κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι «το βασίλειο δεν θα χρησιμεύσει ως η αστυνομία της Ευρώπης». Ωστόσο άλλη πηγή επεσήμανε ότι «το Μαρόκο θα υπογράψει μια συμφωνία προς αυτή την κατεύθυνση υπό ορισμένους όρους».

Διμερείς συμφωνίες θέλει το Βερολίνο

Η Άνγκελα Μέρκελ έχει καταστήσει σαφές ότι προσβλέπει σε διμερείς, ακόμη και τριμερείς συμφωνίες. Όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της κυβέρνησης Όρμπαν, η Ουγγαρία είναι «ανοιχτή» σε διαπραγματεύσεις με τη Γερμανία για μια διμερή συμφωνία. «Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, η Γερμανία προσέγγισε την ουγγρική κυβέρνηση για τη διεξαγωγή διμερών διαπραγματεύσεων», είπε ο εκπρόσωπος. «Η θέση της Ουγγαρίας για το μεταναστευτικό είναι σαφής, όμως είμαστε πάντα ανοιχτοί στον διάλογο, αυτή είναι η φύση της Ευρώπης», πρόσθεσε. Θεωρείται απίθανο να δεχτεί η Βουδαπέστη όλα τα αιτήματα της Γερμανίας, καθώς ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν αρνείται κατηγορηματικά να δεχτεί στη χώρα του πρόσφυγες ή άτομα που έχουν ζητήσει άσυλο σε άλλες χώρες.  
























tvxs.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *