Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018

Εκλεισαν τα προαπαιτούμενα, παραμένει η εποπτεία...!


Στη δημοσιότητα δόθηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης το κείμενο συμμόρφωσης (compliance report) το οποίο επιβεβαιώνει την υλοποίηση των 88 προαπαιτούμενων   Mία ημέρα πριν από το Eurogroup δόθηκε το Κείμενο Συμμόρφωσης από την Κομισιόν στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται πως οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος έχουν ολοκληρωθεί.

«Όλα τα προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί. Το πρόγραμμα του ESM είναι στη σωστή τροχιά (on track) κάτι που ανοίγει τον δρόμο για την  τελική εκταμίευση προς την Ελλάδα ενός ποσού το οποίο θα καλύψει τις δανειακές ανάγκες της χώρας. Το ποσό αυτό θα πρέπει να είναι προσαυξημένο κατά ένα κεφάλαιο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για να χτιστεί το cash buffer» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.

Πέραν από τους κινδύνους δε επισημαίνεται η δέσμευση των ελληνικών αρχών στην υλοποίηση των δημοσιονομικών πολιτικών ενώ αναφέρεται ακόμη πως οι ελληνικές αρχές έλαβαν μια σειρά μέτρων για την ολοκλήρωση των προηγούμενων ενεργειών που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας που απαιτείται για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος ΕSM.  Ειδικότερα, το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε νομοθετικές πράξεις για την υλοποίηση μέρους των δράσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του  μνημoνίου, αναφέρει

Αναφέρεται ακόμη ότι μεσω εποπτείας θα διασφαλιστεί η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.

Έτσι, στην συνεδρίαση του EWG που θα γίνει το πρωί της Πέμπτης αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως και να περάσει η σκυτάλη στο Eurogroup που είναι προγραμματισμένο για τις 4 το απόγευμα, σχετικά με την απόφαση εκταμίευσης της τελευταίας δόσης από τη 3η δανειακή σύμβαση.

Σύμφωνα με τους συντάκτες του κειμένου, υπάρχουν πλέον όλες οι προϋποθέσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, ενώ σε άλλο σημείο του κειμένου γίνεται αναφορά στην «αυξημένη εποπτεία» προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση και η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.

Η έκθεση συμμόρφωσης των θεσμών δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών υποθέσεων, ανοίγοντας το δρόμο για την έγκριση της τελευταίας δόσης του προγράμματος.

«Οι ελληνικές αρχές έλαβαν μια σειρά μέτρων για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του συμπληρωματικού μνημονίου που απαιτείται για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος» αναφέρει η έκθεση των θεσμών καταλήγοντας ότι «με βάση αυτήν την ανάλυση της συμμόρφωσης, όλες οι προηγούμενες ενέργειες που απαιτούνται για τη σύναψη της σύμβασης τέταρτη αξιολόγηση έχουν ολοκληρωθεί». «Αυτό ανοίγει το δρόμο για την τελική εκταμίευση στην Ελλάδα ποσού απαραίτητου για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους, συν ένα ποσό που θα συμβάλει στην οικοδόμηση ενός ταμειακού αποθέματος», συμπληρώνει.

Συνεχίζοντας, η έκθεση των θεσμών σημειώνει ότι όλες «οι προϋποθέσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος» εκπληρώνονται, ενώ καλεί την Ελλάδα «να στηριχθεί στην πρόοδο που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος και να ενισχύσει τις βάσεις για βιώσιμη ανάκαμψη, κυρίως με τη συνέχιση και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος και διασφαλίζοντας ότι οι στόχοι των μεταρρυθμίσεων που έχουν υιοθετηθεί θα διατηρηθούν».

Σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα, αναφέρεται ότι οι ελληνικές αρχές έχουν «δεσμευτεί πλήρως» στην εφαρμογή «συμπαγών οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών μακροπρόθεσμα» και έχουν παρουσιάσει μια στρατηγική για την ανάπτυξη στο Eurogroup.

«Η ενισχυμένη εποπτεία, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 του κανονισμού (ΕΕ) 472/2013, μπορεί να παράσχει ένα υγιές και εύρωστο πλαίσιο για τη διασφάλιση της ολοκλήρωσης, της συνέχισης και της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς πολιτικής στους οποίους αναφέρεται το πρόγραμμα», υπογραμμίζει η έκθεση των θεσμών.

Αναλυτικά η έκθεση των θεσμών αναφέρεται σε όλα τα προαπαιτούμενα που ψηφίστηκαν από τη Βουλή και στις προβλέψεις της Επιτροπής για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον, όπως αυτές έχουν δημοσιοποιηθεί στο παρελθόν. Τονίζεται, επίσης ότι η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς στόχους της τα επόμενα έτη, ενώ γίνεται αναφορά και στην εφαρμογή των μέτρων για το 2019 και το 2020 σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα αντίμετρα.

Η Επιτροπή κάνει δε σαφές ότι το πακέτο πρόσθετων μέτρων της περιόδου 2019-2020 που περιλαμβάνει περικοπή συντάξεων αξίας 1% του ΑΕΠ και αντίστοιχης αξίας περικοπές στο αφορολόγητο το 2020 θα εφαρμοστούν.

Το Κείμενο Συμμόρφωσης εδώ

Να σημειωθεί πως νωρίτερα όπως μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων η ομοσπονδιακή γερμανική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζουν σε ολοκλήρωση της βοήθειας προς την Ελλάδα το ερχόμενο καλοκαίρι.

«Είναι καιρός η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της», δήλωσε ο Επίτροπος της Ε.Ε. για δημοσιονομικά θέματα Πιερ Μοσκοβισί, από τις Βρυξέλλες. Αλλά και ο ομοσπονδιακός Υπ. Οικ. Ολαφ Σολτς ελπίζει - όπως δήλωσε εκπρόσωπός του, να έχει το «πρόγραμμα προσαρμογής» αίσιο τέλος.

Ο Σολτς και οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης σκοπεύουν την Πέμπτη να αποφασίσουν για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης από το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα που «τρέχει» από το 2015. Το πρόγραμμα εκπνέει στα μέσα Αυγούστου. Έπειτα η χώρα θα χρηματοδοτείται και πάλι από τις κεφαλαιαγορές. Εσχάτως γίνεται συζήτηση για το ύψος της τελευταίας δόσης και για πιθανές περαιτέρω ελαφρύνσεις του χρέους.

Ο Moσκοβισί δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της κι ότι εφάρμοσε εντός τριών ετών 450 μεταρρυθμιστικά βήματα. Τώρα, όπως είπε, εξαρτάται από τους εταίρους της ευρωζώνης να συμφωνήσουν στον κατάλληλο συμβιβασμό. Εκτός από μία «ουσιαστικά τελευταία εκταμίευση» χρειάζεται και μία «αξιόπιστη δέσμη προκαταρκτικών μέτρων, ώστε να ελαφρυνθεί αισθητά το βάρος του χρέους της Ελλάδας», δήλωσε ο Moσκοβισί.

Όπως επίσης είπε, κανείς δεν πρέπει να χάσει χρήματα, ενώ αναφέρθηκε στη δυνατότητα να επιμηκυνθούν οι προθεσμίες αποπληρωμής των υπαρχόντων δανείων ή να αναληφθούν ακριβά παλαιά χρέη.

Σύμφωνα με στοιχεία του Moσκοβισί, η Ελλάδα έχει λάβει από τότε που ξεκίνησε η δημοσιονομική κρίση, οικονομική βοήθεια ύψους 273,7 δισ. ευρώ. Εξ αυτών οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη διέθεσαν 241,3 δισ ευρώ. «Σ’ όλους εκείνους που θεωρούν ότι επρόκειτο για προγράμματα λιτότητας χωρίς αντάλλαγμα, αυτοί οι αριθμοί θα τους επαναφέρουν στην πραγματικότητα», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.thetoc.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου