Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Χωρίζουν οι δρόμοι Σταύρου – Φώφης



Στα πρόθυρα διαζυγίου βρίσκονται στο Κίνημα Αλλαγής, καθώς έχει επέλθει σημαντική ρήξη ανάμεσα στους δύο βασικούς εταίρους της παράταξης, την Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται από ώρα σε ώρα ανακοίνωση της Φώφης Γεννηματα, η οποία θα επισημοποιεί την διαφοροποίηση και την ξεχωριστή πορεία.

Οι διαφορετικές απόψεις φάνηκαν στην τοποθέτηση για το Μακεδονικό, όπου ο Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα της  Βουλής τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ, χαρακτηρίζοντας την ως «ένα πρώτο αναγκαίο βήμα που πρέπει να γίνει», αλλά αναγνωρίζοντας ότι έχει αδυναμίες που πρέπει να συζητηθούν.

Αντιθέτως η Φώφη Γεννηματά, επίσης από το βήμα της Βουλής,  εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για τη συμφωνία, τονίζοντας ότι μπορεί να έχουν γίνει θετικά βήματα, όμως τα αρνητικά σημεία είναι σημαντικά. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής παρατήρησε επίσης ότι αποτελεί ένα βήμα, αλλά όχι ολοκληρωμένη λύση και επισήμανε ότι περιέχει αρνητικά σημεία που απομακρύνουν από τη προοπτική μιας βιώσιμης λύσης.

Πως σχολιάζει το Ποτάμι
Εντωμεταξύ πηγές από το Ποτάμι σχολίασαν διαρροές για τη χθεσινοβραδινή, άκαρπη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, η οποία είχε αντικείμενο τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για το ονοματολογικό, τονίζοντας ότι «στο πολιτικό συμβούλιο, πέντε από τα έξι μέλη του, υποστήριξαν την ίδια άποψη για τη συμφωνία, ενώ η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είχε διαφορετική άποψη. Και σήμερα, καλούνται οι πέντε να ακολουθήσουν τη γραμμή του ενός!».

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι όταν αποφασίστηκε η συγκρότηση ενός νέου κινήματος, «δεν είχαμε κατά νου ότι θα επανασυστήσουμε ένα παρωχημένο μονοκρατορικό μοντέλο», ενώ για την πρόταση μομφής σημείωσαν ότι οι αντιθέσεις με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι τόσο ξεκάθαρες που επιβάλλουν να μην δώσει το Ποτάμι ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή τους.

Το παρασκήνιο της ρήξης
Η οριστική ρήξη επήλθε σύμφωνα με πληροφορίες το βράδυ της Τετάρτης, στην μαραθώνια συνεδρίαση για την στάση που θα κρατούσε το Κίνημα Αλλαγής στην συμφωνία με τα Σκόπια. Εκεί η Φώφη Γεννηματά ήταν η μοναδική που τάχθηκε κατά της συμφωνίας και έθεσε ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, έπεσε ωστόσο πάνω στην αντίδραση του Σταύρου Θεοδωράκη και του Γιώργου Παπανδρέου.

«Να μην παριστάνουμε τους δεξιούς», φέρεται να είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου έθεσε θέμα στην κ. Γεννηματά λέγοντας: «πώς μπορείς να ζητάς από τον Σταύρο Θεοδωράκη να εκφράσει τη δική σου άποψη;». Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κ. Γεννηματά αντέδρασε λέγοντας: «Υπάρχει εκλεγμένος αρχηγός. Δεν θα ανεχθώ οποιαδήποτε διαφοροποίηση».

Η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ολοκληρώθηκε στις 2 το πρωί, σε πολύ κακό κλίμα και η κ. Γεννηματά μετά την αδυναμία της να επιβάλει την θέση της φέρεται να δήλωσε: «Δεν έχω σκοπό να ακολουθήσω προτάσεις που θα διαλύσουν την παράταξη. Ο καθένας ας πάρει τον δρόμο του».

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι διάφορες πτέρυγες του Κινήματος Αλλαγής προσπάθησαν ώστε να εκδοθεί μια κοινή ανακοίνωση, η κ. Γεννηματά ωστόσο δεν δέχτηκε τις παρατηρήσεις στο κοινό κείμενο και επέμεινε στην άποψή της, η οποία ήταν ένα κατηγορηματικό «όχι» στην συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ. Για τον λόγο αυτό μόνο κατά τις 10:00 το πρωί δημοσιοποιήθηκε τελικά η προσωπική δήλωση της Φώφης Γεννηματά ως επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.

Ο Σταύρος και οι «κατσαρίδες» της πολιτικής
«Δεν θα γίνω κατσαρίδα της πολιτικής και να θυσιάσω τις αρχές και τα πιστεύω μου», ανέφερε στην Βουλή ο Σταύρος Θεοδωράκης, εξηγώντας τη στάση του απέναντι στη συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση.

«Αν πούμε είμαστε υπέρ της λύσης του Μακεδονικού θα πούνε είμαστε υπέρ του Τσίπρα. Αν πούμε καταψηφίζουμε τα προαπαιτούμενα, θα πουν στηρίζετε τον Μητσοτάκη. Προσωπικά δεν καθοδηγούμαι από το ένστικτο της πολιτικής επιβίωσης. Δεν θα γίνω κατσαρίδα της πολιτικής και να θυσιάσω τα πιστεύω μου μόνο και μόνο για να παραμείνω στη θέση μου. Δεν με ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος. Γιατί τα προβλήματα δημιουργούνται από αυτούς που έχουν στο μυαλό τους το πολιτικό κόστος. Στη μια άκρη ο λαϊκισμός στην άλλη ο συντηρητισμός», υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης.

Πρόσθεσε επίσης ότι «το Ποτάμι ήταν υπέρ της λύσης του Μακεδονικού από τη γέννηση του. Και δεν θα πω ότι όλες οι χώρες του πλανήτη και σύμμαχοι μας τους λένε Μακεδόνες. Μας επείγει μια καλή συμφωνία με τους γείτονες μας, να μην τους δώσουμε πακέτο στους Τούρκους».
























slpress.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *