Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

Άρον-άρον αποχώρησε ο Τραμπ από τη διάσκεψη των G7



Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από τη διάσκεψη της ομάδας των πιο αναπτυγμένων οικονομικά χωρών G7, πριν από τη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή και την προστασία των ωκεανών.

H κίνηση αυτή του προέδρου των ΗΠΑ, υπογραμμίζει τις «ρωγμές» που υπάρχουν στο πλαίσιο της G7 που έγιναν ακόμη πιο βαθιές, από την επιβολή των δασμών για τις εισαγωγές προϊόντων στην αμερικανική αγορά.


Το Μέγαρο των Ηλυσίων γνωστοποίησε πως οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στην Ομάδα των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών «βρίσκονται σε καλό δρόμο» προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα τελικό ανακοινωθέν, κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής που διεξάγεται στον Καναδά.

Υπάρχει «ισχυρή πιθανότητα» οι επτά να υπογράψουν ένα κοινό ανακοινωθέν, σύμφωνα με το Παρίσι.

Όμως το κείμενο δεν θα περιλαμβάνει ομοφωνία των μερών στον τομέα του κλίματος, του περιβάλλοντος και της μόλυνσης των ωκεανών από πλαστικό: οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν μοναχικό δρόμο στα θέματα αυτά, σε ένα σχήμα «6+1» όπως στη σύνοδο της G7 το 2017 στην Ιταλία για το θέμα της συμφωνίας του Παρισιού, από την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ.





Για το εμπόριο, οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται για μια συμβιβαστική διατύπωση που θα καλεί για τον εκσυγχρονισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, προκειμένου να ικανοποιηθεί η αμερικανική αντιπροσωπεία, που αρνείται «οποιαδήποτε διατύπωση η οποία μπορεί να αφήνει να εννοηθεί μια ενίσχυση του πολυμερούς συστήματος και του ΠΟΕ».

Σύμφωνα με τη γαλλική αντιπροσωπεία, στο κείμενο μπορεί να αναγνωρίζεται πως «ένα διεθνές πλαίσιο στη βάση κοινών κανόνων είναι επωφελές για όλους, παρά ένα μονομερές διάβημα το οποίο δεν δημιουργεί καταστάσεις όπου όλοι κερδίζουν».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε πως οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν σε μια κοινή θέση για το εμπόριο, αν και οι διαφορές παραμένουν.
«Ξεκινώ από την αρχή ότι θα έχουμε ένα κοινό κείμενο για το εμπόριο», ανακοίνωσε η καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου στη Λα Μαλμπέ. «Όμως αυτό δεν λύνει τα προβλήματα στη λεπτομέρεια. Έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως δεν θα επιλυθούν με ένα ανακοινωθέν. Δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του τελικού ανακοινωθέντος, όμως είπε ότι θα υπάρξει πράγματι μια κοινή δήλωση.



Κι όμως… Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η διάσκεψη της ομάδας των χωρών G7 στον Καναδά, ήταν πολύ επιτυχής και ότι το εμπόριο ήταν στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών σε συνέντευξη Τύπου λίγο πριν φύγει από τη σύνοδο κορυφής της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) που διεξάγεται στη Λα Μαλμπέ του Καναδά.




Υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ αποτέλεσαν αντικείμενο εκμετάλλευσης για δεκαετίες από τις άλλες χώρες, ενώ κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί.

Παράλληλα, τόνισε ότι δήλωσε στις χώρες της ομάδας G7 πως απαιτεί δίκαιη και αμοιβαία πρόσβαση στις αγορές, αλλά και τερματισμό της άδικης πρακτικής στο εμπόριο.

«Είχαμε εξαιρετικά παραγωγικές συναντήσεις αναφορικά με την ανάγκη μας για δίκαιες συναλλαγές», είπε, καλώντας τους εταίρους του της G7 να εξετάσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας ζώνης ελεύθερων συναλλαγών, παρότι είναι εκείνος που μόλις επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

«Κατάργηση των τελωνειακών δασμών, κατάργηση των μη δασμολογικών φραγμών, κατάργηση των επιδοτήσεων» αυτή θα είναι η «τελευταία» απόφαση, διακήρυξε ο Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου» και πρόσθεσε: «Δεν ξέρω αν αυτό θα προχωρήσει, αλλά το πρότεινα».

Σε ένα εντελώς άλλο θέμα, ο 71χρονος δισεκατομμυριούχος επέμεινε σε μια πρόταση-πρόκληση που έκανε κατά την άφιξή του στον Καναδά την Παρασκευή: να διευρυνθεί και πάλι η G7 περιλαμβάνοντας τη Ρωσία, την οποία απέβαλε το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. «Η επανένταξη της Ρωσίας θα ήταν ένα θετικό πράγμα», δήλωσε.

Οι Ευρωπαίοι έσπευσαν να απορρίψουν αυτή την ιδέα και η ίδια η Ρωσία αρνήθηκε την πρόσκληση του Αμερικανού προέδρου. Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος μιλούσε στη ρωσική τηλεόραση, η Μόσχα «δεν ζήτησε ποτέ να επανέλθει» στην G8 και θεωρεί σε κάθε περίπτωση πως η G20, ένα διευρυμένο φόρουμ των αναδυομένων χωρών, είναι «το πλέον υποσχόμενο σχήμα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης ότι στην διάσκεψη της ομάδας χωρών G7 συζητήθηκε η απειλή από το Ιράν, όπως επίσης κι ο εξτρεμισμός.

Αναφέρθηκε επίσης στη σύνοδο κορυφής με τον Κιμ Γιονγκ Ουν που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη, δηλώνοντας ότι είναι μια «μοναδική ευκαιρία» να επιτευχθεί μια συμφωνία για τα πυρηνικά με τη Βόρεια Κορέα, οι διπλωμάτες της οποίας, όπως είπε, συνεργάζονται «πολύ καλά» με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, προσπάθησε να μετριάσει τις προσδοκίες.

«Ποιος ξέρει; Μπορεί να μην προχωρήσει. Υπάρχει μια ισχυρή πιθανότητα να μην προχωρήσει. Και μια πιο ισχυρή πιθανότητα να πάρει κάποιο χρόνο. Θα είναι μια διαδικασία», είπε.
































tvxs.gr


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *