Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Αθήνα - Σκόπια και NATO uber alles




Την άνοιξη του 2016, σε σύνοδο υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια, αρκετοί ήταν αυτοί που έπεσαν από τα σύννεφα βλέποντας (σε βίντεο) και ακούγοντας τον Νίκο Κοτζιά, υπουργό Εξωτερικών της «πρώτη φορά» αριστερής κυβέρνησης, να τραγουδάει χωρίς να κρύβει την έξαψη και το κέφι του με τους υπόλοιπους υπουργούς της Συμμαχίας το τραγούδι «We are the world». Δεν είναι μυστικό ότι οι αξιωματούχοι (πολιτικοί και στρατιωτικοί, ειδικά οι Αμερικανοί) του πυρήνα του ΝΑΤΟ πράγματι πιστεύουν ότι η Συμμαχία είναι ο κόσμος. Αυτό που μέχρι τότε ήταν... μυστικό είναι ότι κάτι τέτοιο πιστεύει και ο υπουργός Εξωτερικών της αριστερής ελληνικής κυβέρνησης.

Η ελληνική (αριστερή) κυβέρνηση δεν έμεινε στα λόγια και στα τραγούδια του υπουργού Εξωτερικών της. Απέδειξε στην πράξη ότι πράγματι πιστεύει στο ΝΑΤΟ ως παγκόσμιο ειρηνοποιό παράγοντα, που προφανώς σταθεροποιεί και το βαλκανικό υποσύνολο. Γι’ αυτό καταβάλλει ανελλιπώς πάνω από το 2% του ΑΕΠ της χρεοκοπημένης χώρας. Παράλληλα η κυβέρνηση φροντίζει και σε διμερές (ελληνοαμερικανικό) επίπεδο τη ΝΑΤΟϊκή συμμαχία προσφέροντας στις ΗΠΑ νέες βάσεις (Αλεξανδρούπολη), νέες εγκαταστάσεις (Λάρισα για drone), νέες δυνατότητες (Νεώριο Σύρου).

Η μεγαλύτερη ωστόσο έμπρακτη απόδειξη πίστης της ελληνικής κυβέρνησης στην αμερικανοΝΑΤΟϊκή συμμαχία είναι η δυνατότητα ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Κάτι ανάλογο είναι διατεθειμένη η ελληνική κυβέρνηση να πράξει και για την Αλβανία, παρά την ημιεπίσημη αλβανική προπαγάνδα για το θέμα των Τσάμηδων.

Με τον τρόπο αυτόν οικοδομείται η τάξη της αυτοκρατορίας και στα Δυτικά Βαλκάνια ολοκληρώνοντας τον ιστό των αμερικανικών βάσεων που ήδη υπάρχουν (Βουλγαρία - Ρουμανία - Κόσοβο) και αυτών που θα δημιουργηθούν (Αλβανία - Β. Μακεδονία - Μαυροβούνιο και, γιατί όχι, κάποια στιγμή στη Σερβία). Ως έδαφος του ΝΑΤΟ, τα Δυτικά Βαλκάνια θα κρατήσουν – και αυτός είναι ο στόχος της ένταξής τους στη συμμαχία – δεσμευμένους τους Ευρωπαίους συμμάχους των Αμερικανών στο παιχνίδι που παίζουν εναντίον των Ρώσων στην περιοχή.

Από τη στιγμή που η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή μας αναζητούνται από την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο που προσφέρει το ΝΑΤΟ, είναι προφανές ότι προβλήματα όπως αυτό της ΠΓΔΜ αντιμετωπίζονται ως ελάχιστης σημασίας...

     

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *