Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Ξεκίνησαν οι ταυτοποιήσεις των θυμάτων - Στους 83 οι νεκροί


Ξεκίνησαν οι ταυτοποιήσεις των θυμάτων των πυρκαγιών της 23ης Ιουλίου και ήδη οι πρώτοι σοροί έχουν ταυτοποιηθεί.

Την νεκροψία νεκροτομή διενεργεί η ιατροδικαστική υπηρεσία του Πανεπιστημίου Αθηνών και η ιατροδικαστική υπηρεσία του υπ. Δικαιοσύνης, ώστε να προκύψουν τα αίτια θανάτου των θυμάτων και να ληφθεί DNA για τις ταυτοποιήσεις.

Στο μεταξύ στους 83 αυξήθηκε ο αριθμός των θυμάτων από τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι, καθώς πριν από λίγο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, κατέληξε ακόμη ένας άνδρας 73 ετών, νοσηλευόμενος στη ΜΕΘ του ΚΑΤ. Σημειώνεται επίσης πως σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση στα νοσοκομεία παραμένουν για νοσηλεία 60 ενήλικες, από τους οποίους 11 σε κρίσιμη κατάσταση διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

Οι έρευνες για τους αγνοούμενους

Όσον αφορά τις έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοούμενων, όπως τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση από τις περιπολίες πεζοπόρων τμημάτων, τα οποία διεξάγουν έλεγχο σε υπαίθριους χώρους, αυτοκίνητα, αυλές οικιών, οικίες, οι οποίες έχουν καταστραφεί από την πυρκαγιά μερικώς ή ολικώς και όποιον άλλο χώρο μπορούν να ανευρεθούν τυχόν άτομα.

Πάντως, η εκπρόσωπος Τύπου διευκρίνισε, ότι στις οικίες, οι οποίες είναι κλειστές και δεν μπορούν να εισέλθουν προς το παρόν οι περιπολίες πεζοπόρων τμημάτων, δεν έχει διενεργηθεί ακόμη έλεγχος. «Συναισθανόμενοι την αγωνία των συγγενών των αγνοούμενων, σας αναφέρουμε ότι οι έρευνες για την αναζήτηση αυτών δεν θα σταματήσουν, προτού ελεγχθούν όλοι οι χώροι και τα σημεία στα οποία εξελίχθηκε η πυρκαγιά», πρόσθεσε η κ.Μαλλίρη.

Η διαδικασία της ταυτοποίησης

Oι ταυτοποιήσεις γίνονται από τη διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών και το  εργαστήριο DNA της ΕΛΑΣ, ενώ στη συνέχεια τα αποτελέσματα διαβιβάζονται στη Διεύθυνση Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος η οποία έχει αναλάβει την προανάκριση και έχει το δυσάρεστο έργο ενημέρωσης των οικογενειών.

Η Πυροσβεστική παρακαλεί τους συγγενείς των αγνοούμενων να προσέρχονται στο αμφιθέατρο του εργαστηρίου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οδό Μικράς Ασίας 75 στο Γουδί, έως και αύριο (Παρασκευή 27 Ιουλίου), από τις 08:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ, προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία.

Ιατροδικαστής: Η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη

Ο προϊστάμενος ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αθηνών, Νίκος Καρακούκης, περιέγραψε την κατάσταση με τις δεκάδες σορούς από τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική. «Είναι μια κατάσταση πρωτόγνωρη. Είναι μαζική καταστροφή» είπε μεταξύ άλλων.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι έχουν διενεργηθεί έλεγχοι σε αρκετά θύματα και φαίνεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι απανθρακώθηκαν ή πνίγηκαν στο νερό. «Έχουν προχωρήσει αρκετά οι διαδικασίες της ιατροδικαστικής έρευνας. Οι σοροί είναι γύρω στους 62. Πιστεύουμε ότι μέχρι το Σάββατο θα έχουμε τελειώσει» επισήμανε ο κ. Καρακούκης.

Επιπροσθέτως, σημείωσε, γίνεται η διαδικασία αναγνώρισης με μεθόδους μακροσκοπικής αναγνώρισης από τους ιατροδικαστές και μέσω του DNA από τα αρμόδια εργαστήρια και προχωρούν οι διαδικασίες.

Από την πλευρά του, ο ιατροδικαστής Νίκος Καλόγρηας τόνισε ότι στη διαδικασία συμμετέχει όλη η ιατροδικαστική υπηρεσία Αθηνών - Πειραιώς και το Πανεπιστήμιο Αθηνών με τη βοήθεια από άλλες ιατροδικαστικές υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Είναι μια μαζική καταστροφή με πολλές απανθρακώσεις που είναι δύσκολες και η αναγνώριση είναι ακόμη πιο δύσκολη. Αναμένουμε τις ταυτοποιήσεις μέσω DNA. Προσπαθούμε να προσδιορίσουμε τα αίτια θανάτου που τις περισσότερες φορές είναι προφανή» τόνισε ο κ.Καλόγρηας.

«Να προχωρήσουμε στις διαδικασίες ταυτοποίησης, όχι μόνο νεκροτομής. Θα είμαστε εδώ όλες τις ημέρες και όλες τις νύχτες μέχρι να τελειώσουμε. Το θέμα είναι να προχωρήσουν οι ταυτοποιήσεις και από τη μεριά της ΔΕΕ γίνεται το καλύτερο. Άμεσα θα έχουμε τις πρώτες αναγνωρίσεις, να μειωθεί κάπως ο πόνος των ανθρώπων» κατέληξε.























tvxs.gr 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *