Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2018

Κι αν (δεν) κοπούν οι συντάξεις;Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι αβαντάρουν την κυβέρνηση Τσίπρα και εκνευρίζουν την αντιπολίτευση. Τον Οκτώβριο θα κριθεί αν θα ισχύσει ή όχι η περικοπή των συντάξεων, από την οποία θα εξαρτηθεί και ο χρόνος των εκλογών Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δύο όπλα  στην πορεία προς τις εκλογές. Το ένα αναμένεται να είναι έτοιμο για… εκπυρσοκρότηση στις 20 Αυγούστου, όταν θα λήξει τον τρίτο Μνημόνιο και θα γίνουν στην Αθήνα οι αναμενόμενες εορτές και πανηγύρεις. Το άλλο δεν είναι σίγουρο, είναι εν δυνάμει όπλο, το οποίο  θα φανεί αν μπορεί να ενταχθεί στο κυβερνητικό οπλοστάσιο στα μέσα Οκτωβρίου. Είναι οι προς περικοπήν συντάξεις, που μπορεί, όμως, να… μην περικοπούν! 

Η αντιπολίτευση έχει φροντίσει ήδη να απαξιώσει το πρώτο όπλο, χαρακτηρίζοντας την «καθαρή έξοδο» ως «τέταρτο Μνημόνιο». Δεν μπορεί, όμως, να γνωρίζει τι θα συμβεί με τις συντάξεις και αυτό είναι κάτι που της προκαλεί εκνευρισμό. Διότι αν δεν περικοπούν τελικά οι συντάξεις, θα χάσει η ίδια ένα προεκλογικό όπλο. 

Στη συζήτηση αυτή έχουν ήδη εμπλακεί και ο δανειστές. Οι οποίοι παίρνουν σαφώς το μέρος του κ. Τσίπρα. Και προς τούτο είναι απολύτως χαρακτηριστικά όσα συνέβησαν κατά την χτεσινή επίσκεψη του Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα. Την ώρα που ο επίτροπος έλεγε ρητά και κατηγορηματικά ότι «τα Μνημόνια τελείωσαν» και «η τρόικα δεν θα ξανάρθει», η αντιπολίτευση μιλούσε για «τέταρτο Μνημόνιο». 

Είναι ολοφάνερο ότι οι Ευρωπαίοι (θέλουν να) αβαντάρουν τον κ. Τσίπρα. Και αυτό φαίνεται τόσο στη συμφωνία με τα Σκόπια όσο και στο θέμα της «εξόδου από τα Μνημόνια». Και στα δύο όλοι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ενισχύουν την κυβερνητική επιχειρηματολογία. Ακόμα και τα ομόδοξα προς την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ευρωπαϊκά κόμματα δεν συμφωνούν μαζί τους, συμφωνούν με τον κ. Τσίπρα! 

Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι και στα δύο θέματα η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί πιστά την ευρωπαϊκή πολιτική. Η συμφωνία με τα Σκόπια είναι επιδίωξη όλων των ευρωπαϊκών δυνάμεων. Στην «καθαρή έξοδο» από τα Μνημόνια δεν θα μπορούσαν παρά να είναι με την κυβέρνηση, διότι θέλουν να την εμφανίσουν και ως δική τους «ιστορία επιτυχίας». Αν έλεγαν οτιδήποτε άλλο, θα ήταν σαν να παραδέχονταν και τη δική τους αποτυχία. Γι’ αυτό και  δεν ενδιαφέρονται για την εσωτερική πολιτική αντιδικία. 

Τι απομένει; Το θέμα των συντάξεων. Το οποίο, όμως, δεν θα ξεκαθαριστεί, πριν από τον Οκτώβριο. Τα μισόλογα των αξιωματούχων αφήνουν να αιωρείται η υποψία ότι έχει ήδη επέλθει κάποια άτυπη συμφωνία με την κυβέρνηση, ώστε το μέτρο να μην ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2019. Χαρακτηριστικές είναι οι αμφίσημες δηλώσεις του Μοσκοβισί. Ο οποίος είπε μεν «pacta sunt servanda» (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται), αλλά πρόσθεσε ότι οι συμφωνίες «δεν είναι άκαμπτες». Αυτό σημαίνει ότι, αν τον Οκτώβριο έχουμε υπερπλεόνασμα, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. 

Αυτό το γνωρίζουν (ή το υποψιάζονται) στη ΝΔ, γι’ αυτό και ο  αντιπρόεδρος Κωστής  Χατζηδάκης, φανερά εκνευρισμένος και σε επιθετικό τόνο,  ζήτησε από το Επίτροπο να ξεκαθαρίσει το θέμα. Ματαίως. Το θέμα παραμένει ανοικτό. Είναι φανερό ότι  αντιπολίτευση έχει επενδύσει πολιτικά στην περικοπή των συντάξεων, διότι αυτή θα αποτελέσει την χαριστική (εκλογική) βολή για τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά τα γνωρίζουν και οι ίδιοι. Γι’ αυτό και θεωρείται βέβαιο ότι δεν πρόκειται να πάνε σε εκλογές με τις συντάξεις κομμένες. 

Aν δεν πάρουν την αναστολή ή ματαίωση του μέτρου, οι εκλογές θα γίνουν περί τα τέλη του έτους. Κι έτσι θα γίνει πράξη η «απειλή» του Πάνου Καμμένου, για την οποία γράψαμε χτες. Οσοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο Καμμένος θα ρίξει μονομερώς την κυβέρνηση διεκδικούν  βραβείο αφέλειας (εδώ η νέα εκδοχή της «απειλής»).  

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου