Σάββατο, 14 Ιουλίου 2018

Παραβιάζοντας το κόκκινοΑλιεύουμε δυο ειδήσεις από την εφημερίδα «rodiaki.gr» σχετικές με ατυχήματα στο δρόμο και θύματα ανυποψίαστους πεζούς.Γράφει η Λώρη Κέζα

14 Ιουλίου: μια οικογένεια τουριστών προσπάθησε να διασχίσει τον δρόμο, αλλά δυστυχώς το 10χρονο παιδί τους δεν τα κατάφερε, αφού παρασύρθηκε από διερχόμενη μηχανή.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ακρωτηριαστεί επιτόπου. Το ατύχημα συνέβη πάνω σε διάβαση πεζών που βρίσκεται επί της Ρόδου – Καμείρου, στο ύψος της Ιξιάς.

4 Ιουλίου: τροχαίο ατύχημα στην περιοχή της Ιξιάς σημειώθηκε προχθές το βράδυ όταν οδηγός Ι.Χ. παρέσυρε πεζό και μάλιστα πάνω σε διάβαση. Το φαινόμενο αυτό δυστυχώς είναι σύνηθες στη Ρόδο καθώς οι οδηγοί τρέχουν ανεξέλεγκτα, ενώ προχθές κόντεψε να στοιχίσει τη ζωή σε έναν άτυχο τουρίστα ο οποίος τελικά έσπασε τον αυχένα του και επιστρέφει εσπευσμένα στη χώρα του. 


Τι κοινό έχουν οι παραπάνω ειδήσεις και θα έπρεπε να το απομονώσουμε; Σίγουρα όχι το νησί. Το «σε διάβαση» είναι ο κοινός τόπος. Εκεί όπου ο πεζός έχει προτεραιότητα. Εκεί όπου ο τουρίστας περπατά με τη βεβαιότητα ότι ο οδηγός να σταματήσει. Βασική αγωγή κυκλοφορίας, κάτι που όλοι διδάσκονται, υποτίθεται, ώστε να αποκτήσουν την άδεια οδήγησης.

Τα δυο αναφερθέντα περιστατικά είναι ενδεικτικά. Αποτελεί παράδοση, είναι μέρος της κουλτούρας μερίδας οδηγών να περνούν τις διαβάσεις πεζών χωρίς να σταματούν. Κατόπιν παραβιάζουν και τον κόκκινο σηματοδότη. Ορισμένοι τολμούν να καθυβρίσουν τους πεζούς που διαμαρτύρονται. Ποιοι είναι οι αριθμοί των παραβιάσεων; Δεν το ξέρουμε. Είχε όμως ενδιαφέρον η καταγραφή από αλλοδαπό δημοσιογράφο, προ εικοσαετίας, για την αγγλόφωνη εφημερίδα Athens News. Έκπληκτος από την κυκλοφοριακή αγωγή στην πόλη, στάθηκε σε ένα φανάρι, γωνία Σταδίου με Χρήστου Λαδά, και μετρούσε τα αυτοκίνητα που περνούν με κόκκινο. Μέτρησε περίπου ένα όχημα το λεπτό.

Πόσες παραβιάσεις σηματοδοτών γίνονται, πόσες επιταχύνσεις στις διαβάσεις; Γνωρίζουμε μόνο όσες καταγράφονται και όχι το σύνολο που μπορούμε να υποθέσουμε. Tο πρώτο εξάμηνο του 2017 καταλογίστηκαν 7.809 παραβιάσεις κόκκινου. Άλλο ένα στοιχείο: το 2017 παρασύρθηκαν και σκοτώθηκαν στο δρόμο 117 πεζοί. Το δεκάχρονο παιδάκι της παραπάνω είδησης, αυτό που θα ζήσει χωρίς πόδι επειδή ένας μοτοσικλετιστής ήταν επιπόλαιος, δεν καταγράφεται στα θύματα, δεν σκοτώθηκε. Το δεκάχρονο παιδάκι της παραπάνω είδησης μάλλον δεν ενδιαφέρεται για στατιστικές.

Ποια θα είναι η τιμωρία των οδηγών; Κάτι που θα περιέχει αναστολή και εντέλει ελευθερία. Ποια είναι η τιμωρία όσων γκαζώνουν στη διάβαση και ρίχνουν μια μούντζα στον πεζό; Τίποτα, το πολύ πολύ να ανταμειφθούν με γελάκια από τους συνεπιβάτες τους, οι οποίοι είναι ίδιας νοοτροπίας. Το παιδί με αναπηρία, ο ενήλικας με τον τραυματισμένο αυχένα, ο νεκρός στα καλά καθούμενα, η μάνα που θρηνεί το παιδί της, η χήρα, το ορφανό, όλοι αυτοί λογίζονται ως παράπλευρη απώλεια μιας επιπολαιότητας που είναι ανεκτή, νομικά και ηθικά. Επιπολαιότητα και ατιμωρησία.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου