Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

O Tσίπρας, η πολιτική ευθύνη και το νέο κυβερνητικό αφήγημα


Ο πρωθυπουργός προχώρησε στην ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για την πύρινη τραγωδία.  



Σε εμφανώς διαφορετικό μήκος κύματος από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη την Πέμπτη κινήθηκε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο. Υπό το βάρος των αντιδράσεων που προκάλεσαν οι τοποθετήσεις των δύο υπουργών, στις οποίες η κυβερνητική και υπηρεσιακή διαχείριση της κρίσης εμφανίστηκε ούτε λίγο ούτε πολύ ως απολύτως άρτια, αλλά και του βαρέως κλίματος που επικρατεί σε μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε στελέχη που συνειδητοποιούν ότι οι συνέπειες της καταστροφής θα μείνουν ανεξίτηλες στην πορεία του κόμματος προς τις εκλογές, ο πρωθυπουργός προχώρησε στην ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για την πύρινη τραγωδία.

«Να αναλάβετε την πολιτική ευθύνη»

Κάλεσε δε τους υπουργούς του να κάνουν το ίδιο. «Σας κάλεσα λοιπόν σήμερα πρώτα από όλα γιατί θέλω να αναλάβω ακέραια, ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου και ενώπιον του ελληνικού λαού, την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία. Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο είναι αυτονόητο για τον πρωθυπουργό της χώρας. Και σας καλώ να την αναλάβετε κι εσείς, όσο βαρύ κι αν είναι», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, μετέθεσε την όποια πρακτική αντανάκλαση αυτής της ευθύνης σε μεταγενέστερο χρόνο, καθώς όπως υποστήριξε μια άμεση καρατόμηση θα ήταν πράξη πολιτικής δειλίας. «Αφού η μάχη αυτή τελειώσει, αφού και η τελευταία εστία κινδύνου εκλείψει, τότε θα υπάρξει η ψύχραιμη αποτίμηση, και πιθανή απόδοση ευθυνών. Διαφορετικά ξεπέφτουμε σε κυνήγι μαγισσών και προσπάθεια ανεύρεσης αποδιοπομπαίων τράγων» είπε ο πρωθυπουργός, παραπέμποντας εμμέσως τις όποιες αλλαγές σε έναν μελλοντικό ανασχηματισμό. Υποστήριξε δε ότι από πολιτική άποψη έχει σημασία μια... «έμπρακτη έκφραση αυτοκριτικής».

Το νέο κυβερνητικό αφήγημα

Όσον αφορά την ουσία, ωστόσο, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ουσιαστικά την κυβερνητικό αφήγημα που φαίνεται να οικοδομείται τις τελευταίες ημέρες, με στόχο την υποβάθμιση των επιχειρησιακών λαθών καθώς και των κυβερνητικών ευθυνών. Έτσι, έκανε λόγο για οικιστικές στρεβλώσεις δεκαετιών, με τις οποίες δεν καταπιάστηκε όσο θα έπρεπε η κυβέρνηση, αφού είχε δώσει «προτεραιότητα στη μάχη για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής που προκάλεσαν οι μνημονιακές πολιτικές». Και επανέλαβε όσα υποστήριξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη περί ενδείξεων εμπρησμού. Προχώρησε δε ένα βήμα παραπέρα, σημειώνοντας ότι σε μια κρίσιμη περίοδο όπου η χώρα ετοιμάζεται να εξέλθει από το πρόγραμμα, «έχουμε, συνεπώς, ιστορική ευθύνη, να μην επιτρέψουμε σε κανέναν, σε όποιο σκοτεινό κέντρο και αν αναφέρεται, να ανακόψει την πορεία μας, και να μας απομακρύνει από τον στόχο».

Εθνικό σχέδιο για τις οικιστικές στρεβλώσεις και Πολιτική προστασία
Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι θα προχωρήσει «στην κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου, που θα αντιμετωπίζει τις οικιστικές στρεβλώσεις δεκαετιών», ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα αναμορφώσει και θα αναβαθμίσει «με βάση τις νέες ανάγκες, τους νέους κινδύνους, και την ευρωπαϊκή εμπειρία, τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας».

ΝΔ: Πολιτική ευθύνη χωρίς παραιτήσεις δεν υπάρχει

«Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερις ολόκληρες μέρες από την εθνική τραγωδία για να συνειδητοποιήσει ο κ.Τσίπρας τις αυτονόητες πολιτικές ευθύνες που έχει ως πρωθυπουργός. Στην πολιτική, ωστόσο, οι ευθύνες, για να έχουν κάποιο νόημα, πάντα συνοδεύονται είτε με παραιτήσεις, είτε  με αποπομπές. Αλλιώς είναι ανούσια επικοινωνιακά τεχνάσματα» ανέφερε σε ανακοίνωση της η ΝΔ μετά το πέρας της ομιλίας Τσίπρα.

«Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσίπρας οφείλει να απαντήσει στα δύο αμείλικτα ερωτήματα που έχουν πια όλοι οι πολίτες: Γιατί η κυβέρνησή του δεν έλαβε κανένα μέτρο πρόληψης, ενώ όλοι γνώριζαν τις ακραίες καιρικές συνθήκες που θα επικρατούσαν στην ανατολική Αττική; Και κυρίως: Γιατί, όταν τους ξέφυγε η πυρκαγιά, δεν ενημέρωσαν αμέσως τους πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, με συνέπεια να θρηνούμε μέχρι στιγμής 86 θύματα;» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ

Κακό το κλίμα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Νωρίτερα, έντονος ήταν ο προβληματισμός σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το πολιτικό κόστος της τραγωδίας, χωρίς να λείπουν και επικρίσεις για τον επικοινωνιακό χειρισμό της υπόθεσης.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε το ρεπορτάζ του TheTOC, βουλευτές του κόμματος παραδέχονταν ότι για μια ακόμα φορά η επικοινωνιακή ασπίδα της κυβέρνησης αποδείχθηκε διάτρητη.

Δεν δίσταζαν μάλιστα να χρεώσουν το φιάσκο στην επικοινωνιακή ομάδα του Μαξίμου και κυρίως στον Δημήτρη Τζανακόπουλο για την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο θάλαμο επιχειρήσεων την περασμένη Δευτέρα. Υποστήριζαν ότι υπήρξε σπουδή, προκειμένου η κυβέρνηση να δείξει ότι είναι σε πλήρη κινητοποίηση, ενώ από το διάλογο που ακολούθησε συναγόταν το συμπέρασμα ότι είτε κανένας από τους παριστάμενους δεν γνώριζε τι έχει γίνει ή ότι το απέκρυπταν συνειδητά εκθέτοντας τον πρωθυπουργό. Ανάλογο ήταν το αποτέλεσμα, έλεγαν, και για τη συνέντευξη τύπου του Νίκου Τόσκα και των αρχηγών της Πυροσβεστικής και της ΕΛ.ΑΣ που έφτασαν στο σημείο να δηλώνουν ικανοποιημένοι από την αντιμετώπιση της φονικής πυρκαγιάς.

Μέγα σφάλμα θεώρησαν εξάλλου την «οδηγία» από το Μαξίμου να μην συμμετέχουν οι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συζητήσεις έως την ερχόμενη Δευτέρα 30 Ιουλίου. Εκτιμούσαν αντίθετα ότι θα έπρεπε να υπάρχει (οργανωμένος και επιλεκτικός) αντίλογος στα όσα καταλογίζουν στην κυβέρνηση ΜΜΕ, αντιπολίτευση αλλά και οι ίδιοι οι πληγέντες.

Από το κάδρο δεν λείπει η έντονη κριτική και κατά του Πάνου Καμμένου ο οποίος επισκέφτηκε τον τόπο του «μαρτυρίου» και χωρίς ίχνος επίγνωσης για το που βρίσκεται αλλά και σεβασμού προς τους νεκρούς και τους αγνοούμενους έδωσε συνεντεύξεις, αλλά και κούνησε το δάχτυλο επιρρίπτοντας τους την ευθύνη για την τραγωδία.





 thetoc.gr
Φωτογραφία: Ευρωκινηση

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *