Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

Πλαφόν με point system στις τιμές των καυσίμων


Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εισηγείται στα υπουργεία Ανάπτυξης και Ενέργειας την εφαρμογή μηχανισμού επιβολής εύλογων τιμών καυσίμων ανά νομό. Αυτές θα επιβάλλονται ως ανώτατες όταν τις ξεπερνά το 70% των βενζινοπωλών.   




Την εφαρμογή μηχανισμού αυτόματης ενεργοποίησης πλαφόν στις τιμές των υγρών καυσίμων σε όλη τη χώρα, ανά νομό, φέρεται να εισηγείται στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, άμεσα η ΡΑΕ θα αποστείλει τη σχετική πρόταση της. Πρόκειται για μεθοδολογία που προβλέπει, όπως αναφέρουν πηγές, ως τιμή βάσης σε όλη τη χώρα τη μέση τιμή των υγρών καυσίμων του νομού Αττικής. Από κει και πέρα ανά νομό και με βάση τις ιδιαιτερότητες της κάθε αγορά θα έχει οριστεί ένα εύλογο περιθώριο διαμόρφωσης της τιμής με βάση το μεταβλητό κόστος, το κόστος προμήθειας πετρελαιοειδών και τα μικτά κέρδη εμπορίας πρατηριούχων.

Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει νοητά ανά νομό μία ξεχωριστή τιμή. Αν αυτήν την υπερβαίνει το 70% των βενζινοπωλών τότε αυτή θα λειτουργεί ως πλαφόν. Όπως αναφέρουν πηγές, η ΡΑΕ εισηγείται το μέτρο να έχει ισχύ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και ανά εβδομάδα θα αναπροσαρμόζονται οι τιμές σε κάθε νομό.

Με τη μεθοδολογία αυτή, που για πρώτη φορά προτείνεται, δίνεται αφενός περιθώριο στη λειτουργία του ανταγωνισμού και αφετέρου λειτουργεί ως «δαμόκλειος σπάθη» η επιβολή του πλαφόν για όσους επιδιώξουν να αισχροκερδήσουν.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τα συναρμόδια υπουργεία.










0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *