Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Κατολίσθηση στο Ναυάγιο: Όλοι γνώριζαν, κανείς δεν πήρε μέτρα



Η πρόσφατη κατολίσθηση στην αριστερή πλευρά της παραλίας “Ναυάγιο” στη Ζάκυνθο λίγο έλειψε να στοιχίσει ζωές. Πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο για το οποίο οι αρμόδιες αρχές είχαν προειδοποιηθεί και γνώριζαν τους κινδύνους, συγκεκριμένα σε αυτήν την παραλία, ωστόσο κανένας από τους αρμόδιους δεν έλαβε μέτρα και επιπλέον φαίνεται πως ειναι καθημερινότητα η παραβίαση απόφασης του λιμενάρχη για την προστασία των λουόμενων στην περιοχή.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από δηλώσεις τοπικών παραγόντων αλλά και από την απόφαση του λιμενάρχη της Ζακύνθου το 2016, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα Real News στην υπ. Αριθμόν 2131.13/1189/16, με την οποία ρυθμίζεται η αγκυροβολία Ε/Γ-Τ/Ρ σκαφών στον όρμο Ναυάγιο αναφέρεται ρητά: “Στην αριστερή των εισερχομένων σκαφών από τα βράχια του όρμου Ναυάγιο πλευρά και για σαράντα μέτρα περίπου θα απαγορεύεται η αποβίβαση και επιβίβαση λουόμενων αλλά και η αγκυροβολία σκαφών λόγω κινδύνου κατολισθήσεων”

Όπως τονίζεται η απόφαςη αυτή του λιμενάρχη λαμβάνει υπόψη το γεγονός πως “στον όρμο Ναυάγιο καταπλέει καθημερινά κατά τη θερινή περίοδο μεγάλος αριθμός επαγγελματικών τουριστικών πλοίων ή πλοιαρίων καθώς και σκαφών αναψυχής μεταφέροντας και αποβιβάζοντας στην ακτή μεγάλο αριθμό επισκεπτών για κολύμβηση”.

Στην απόφαση ρυθμίζονται και οι κανόνες για την παραμονή και πρόσδεση των πλοίων στον όρμο. Σε αυτό επισημαίνεται εκ νέου πως τα πλοία που μεταφέρουν πάνω από εκατό επιβάτες θα προσδένουν στην αριστερή περιοχή, τριάντα μέτρα μακρύτερα, από τα ήδη σαράντα μέτρα, που απαγορεύεται. Στη δεξιά πλευρά θα δένουν μόνο δύο σκάφη που μεταφέρουν λιγότερους από εκατό επιβάτες και συνολικά στην περιοχή απαγορεύεται η ταυτόχρονη παραμονή άνω των πέντε σκαφών και για περισσότερο από μία ώρα.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν τοπικοί παράγοντες στην εφημερίδα, αυτοί οι κανονισμοί δεν εφαρμόζονται στην πράξη. “Το καλοκαίρι γίνεται ο κακός χαμός”, δηλώνει ο Νίκος Ακτύπης, δημοτικός σύμβουλος και πρώην δήμαρχος Ελατίων, της περιοχής στην οποία ανήκει η παραλία Ναυάγιο. Όπως λέει ο ίδιος είχε επανειλημμένως προειδοποιήσει για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι λουόμενοι. “Πριν από 8 χρόνια είχαμε ζητήσει να απαγορευτεί η προσέγγιση των τουριστών κάτω από τον γκρεμό, να μην υπάρχει τόσο μεγάλη προσέλευση σκαφών, που σήμερα αγκυροβολούν κατά δεκάδες και να μην δένουν, όπως συμβαίνει καθημερινά, τα μεγάλα σκάφη με κάβους και δέστρες μέσα στην παραλία. Δεν είναι μόνο ο κίνδυνος των κατολισθήσεων. Αν κοπεί ένας κάβος θα σκοτώσει δέκα. Είναι πράγματα που είχαμε καταγγείλει”, αναφέρει ο κ. Ακτύπης, υπογραμμίζοντας πως ο ίδιος έχει προτείνει την μόνιμη παραμονή λιμενικού σκάφους στην παραλία , ώστε να ρυθμίζει την κίνηση και την εφαρμογή των κανόνων ασφαλείας.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ζακύνθου, Νίκος Τσίπηρας, αναφέρει πως η μόνη περίφραξη στην περιοχή είναι γύρω από το κουφάρι του πλοίου “Παναγιώτης” που βρίσκεται στην παραλία. “Οι κατολισθήσεις στις δυτικές ακτές είναι συνεχές φαινόμενο. Ευτυχώς δεν είχαμε θύματα. Αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτα. Θα πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα. Πρέπει να προστατεύουμε τους επισκέπτες”, σημειώνει και τονίζει πως η πρόταση του καθηγητή Γεωλογίας Ευθύμη Λέκκα, για τη λήψη μέτρων στην περιοχή του Ναυαγίου, συζητείται εδώ και δύο χρόνια στην Περιφέρεια.

Σημειώνεται πως μετά την πρόσφατη κατολίσθηση, με εντολή του λιμενάρχη έχει απαγορευτεί προσωρινά η πρόσβαση κάθε πλωτού μέσου και των κολυμβητών στην περιοχή. Γεωλόγοι του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) θα πραγματοποιήσουν αυτοψία στο σημείο για να αποφανθούν αν υπάρχει κίνδυνος νέας κατολίσθησης και αν η παραλία θα πρέπει να παραμείνει κλειστή.

Η αντιμετώπιση του κινδύνου των κατολισθήσεων και η εκτίμηση των κινδύνων από τα φαινόμενα αυτά, αποτελούν στοιχεία του προγράμματος “ΛΑΕΡΤΗΣ” που ήδη έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στις 30-7-2018. Επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας Ευθ. Λέκκας, ενώ συμμετέχουν και πολλοί επιστημονικοί φορείς, όπως το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών κ.α. Το πρόγραμμα εξετάζει τον κίνδυνο κατολισθήσεων σε παραλίες των Ιονίων Νήσων, όπως το Ναυάγιο στη Ζάκυνθο, οι Εγκρεμνοί στη Λευκάδα, ο Μύρτος στην Κεφαλονιά. Το ίδιο σχέδιο εξετάζει και τους κινδύνους που προέρχονται και από άλλου είδους καταστροφές, όπως οι πυρκαγιές και οι σεισμοί.

“Μετά τις φυσικές καταστροφές, πυρκαγιές, σεισμούς και κατολισθήσεις των τελευταίων ετών, αποφασίσαμε να αντιμετωπίσουμε τα θέματα αυτά με επιστημονικό τρόπο. Ο “ΛΑΕΡΤΗΣ” έχει ακριβώς αυτόν τον στόχο και έχει ήδη ξεκινήσει η υλοποίησή του. Η αντιμετώπιση κατολισθήσεων στις ακτές του Ιονίου είναι ένα υποέργο, αυτού του σχεδίου που χρηματοδοτείται από πιστώσεις ΕΣΠΑ”, σημειώνει στη Real ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θεόδωρος Γαλιατσάτος. Το πρόγραμμα κατατέθηκε και εγκρίθηκε από τη Διαχειριστική Αρχή και έχει αποδοθεί στους επιστημονικούς φορείς, ώστε να υλοποιηθεί η μελετητική διαδικασία. “Σταδιακά η Περιφέρεια θα παραλαμβάνει τα συμπεράσματα για να συνταχθεί το τελικό πόρισμα επικινδυνότητας της περιοχής, ώστε να εξειδικεύονται τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και τα οποία θα σημαίνουν την ανάγκη νέων πιστώσεων”, προσθέτει ο κ. Γαλιατσάτος.
  
























tvxs.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *