Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

Οι ΔΕΘ του Κυριάκου Μητσοτάκη



Γράφει η  Αντα Ψαρρά

Από το 2015, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεκδικούσε την αρχηγία της Ν.Δ., αλλά και από τις δύο εμφανίσεις του ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ (2016-2017) έχει -είτε με μορφή εξαγγελιών είτε με τη μορφή  δεσμεύσεων- περιγράψει τους κύριους άξονες της πολιτικής του ατζέντας.

Στην πορεία βέβαια και παρακολουθώντας τις εξελίξεις στη χώρα είναι προφανώς κι αυτός αναγκασμένος να αναπροσαρμόζει τις προτεραιότητές του.

Το ίδιο θα αναγκαστεί να κάνει και σήμερα στη ΔΕΘ μετά τις πρωθυπουργικές δεσμεύσεις για σταδιακή μείωση της φορολογίας, ποσοστιαία μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση των εισφορών σε μεγάλες επαγγελματικές κατηγορίες (γιατροί, δικηγόροι, αγρότες κ.λπ.), αυξήσεις στον κατώτερο μισθό και φυσικά στο ζήτημα της δέσμευσης για μείωση των συντάξεων.

Ισχυρό και «αδιαπραγμάτευτο» πολιτικό επιχείρημα για τον Κ. Μητσοτάκη, μετά τη μεγάλη στροφή της Ν.Δ., είναι η Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ παραμένουν καθαρές οι επιλογές του στα ζητήματα παιδείας -με κύριο άξονα τη λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και τα «περίφημα» συμβούλια αξιολόγησης-, η κατάργηση του Νόμου Παρασκευόπουλου, η επιστροφή στην καταστολή και στο δόγμα Νόμου και Τάξης και πολύ πρόσφατα οι κατευθύνσεις για τη βαθμιαία ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος.

Αυτό το τελευταίο μάλιστα μάλλον πάγωσε το αίμα ακόμα και των οπαδών της Ν.Δ.

Οι καταγγελίες Μητσοτάκη περί διχασμού, αυταρχισμού, παρεμβάσεων και λαϊκισμού της κυβέρνησης επαναλαμβάνονται συστηματικά ως καταγγελίες, ενώ οι αναφορές Μητσοτάκη περί διαφθοράς, κράτους κολλητών, διορισμών και οικογενειοκρατίας προκαλούσαν και προκαλούν στους πολίτες πολλά χαμόγελα!

Το εύλογο βέβαια ερώτημα σήμερα είναι τι θα κάνει η Ν.Δ. και ο αρχηγός της αν όντως η κυβέρνηση υλοποιήσει όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και μάλιστα άμεσα. Δηλαδή, με δυο λόγια, ποια κοινωνικά και οικονομικά μέτρα ανακούφισης είναι εκείνα που θα «περισσέψουν» από την ατζέντα Μητσοτάκη ώστε στις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, να οδηγήσουν τους πολίτες στην επιλογή ανάδειξης του ίδιου ως πρωθυπουργού.

Ποιο πολιτικό επιχείρημα, εκτός από τη συνεχή εκμετάλλευση της τραγωδίας στο Μάτι και τα περί ιδεολογικών εμμονών του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να του χρησιμεύσει προκειμένου να πείσει για τις προθέσεις του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο Κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε από τη ΔΕΘ του 2017 τη μείωση του ΕΝΦΙΑ (κατά 30% σε δύο χρόνια), μόλις αυτό το δήλωσε καθαρά πριν από λίγες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» (14/9) έσπευσε να ενημερώσει τους αναγνώστες της ότι η εξαγγελία του πρωθυπουργού δεν έχει αντίκρισμα διότι δεν έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς!

Προφανώς εκτιμούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τα ανατρέψει όλα. Η απόλυτη σύγχυση δηλαδή.

Τι θα πει ο αρχηγός της Ν.Δ. στη ΔΕΘ όταν ένα βασικό σημείο της κριτικής του το 2017 ήταν η σύγκριση του επιτοκίου του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου με το αντίστοιχο της Πορτογαλίας όταν ήδη σήμερα έχει τόσο δραστικά μειωθεί;

Η μεγάλη μείωση του επιτοκίου και η ποσοστιαία ετήσια μείωση της ανεργίας (στο 19% το δεύτερο τρίμηνο του 2018 από 26,1% το τελευταίο τρίμηνο του 2014) στερούν από τον αρχηγό της Ν.Δ. άλλα δύο βασικά επιχειρήματα που προέβαλλε στις προηγούμενες ΔΕΘ.

Τέλος, οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (τον περασμένο Μάιο) περί ρυθμού αύξησης των επενδύσεων, με προοπτική μέσα στο 2018-2019 να προσεγγίζουν διψήφιο νούμερο, αποδυναμώνουν και τη βασική προτεραιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το παράδειγμα των αντιδράσεων για την περιβαλλοντοκτόνο επένδυση στις Σκουριές (μετά το ξεμπλοκάρισμα του Ελληνικού) έχει απομείνει απελπιστικά μόνο στις αναφορές του αρχηγού της Ν.Δ.

Απόλυτη προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση θα είναι η ταχύτατη υλοποίηση των σχεδιασμένων ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και η προώθηση εμβληματικών επενδύσεων, όπως το Ελληνικό και οι Σκουριές. Για λόγους ουσιαστικούς, αλλά και συμβολικούς

Κ. Μητσοτάκης, ΔΕΘ 2017

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *