Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

Ο Ντάισελμπλουμ το παραδέχεται: Η Ελλάδα έχει δίκιο για τις συντάξεις



Μπορεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς να στάθηκε σκληρά απέναντι στη χώρα μας, αλλά έφτασε η στιγμή που ο Γερούν Ντάισελμπλουμ παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα έχει και σε κάτι δίκιο! Και μάλιστα όχι σε οτιδήποτε, αλλά στο ζήτημα της μη περικοπής των συντάξεων.

Υπέρ της Αθήνας για τη μη περικοπή των συντάξεων τάσσεται ανοιχτά με άρθρο του ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup,  αφήνοντας αιχμές κατά της Γερμανίας. Γράφοντας στο προσωπικό του blog, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προτρέπει το Eurogroup να δείξει ευελιξία απέναντι στη Ελλάδα και να εστιάσει την προσοχή του σε άλλα συνταξιοδοτικά συστήματα, ιδιαίτερα σε αυτό της Γερμανίας.

Ο Ντάισελμπλουμ αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλά προκειμένου οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις να καταστήσουν το σύστημα βιώσιμο, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως έχουν κλείσει πολλά «παραθυράκια» για πρόωρη συνταξιοδότηση, την κατάργηση του ΕΚΑΣ και άλλων επιδομάτων.

Παραδέχεται επίσης ότι οι Έλληνες «έχουν ένα δίκιο ότι το μέτρο δεν έχει διαρθρωτικό αντίκτυπο» σε ό,τι αφορά το αν θα πρέπει οι αποδοχές όσων βγήκαν στη σύνταξη πριν από το 2016 να προσαρμοστούν προς τα κάτω, σύμφωνα με τη νέα φόρμουλα. «Μακροπρόθεσμα, δεν αποφέρει πολλά οικονομικά οφέλη, καθώς οι συνταξιούχοι φυσικά θα βγουν από το σύστημα. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει συμβολή στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος. Θα δημιουργούσε βραχυπρόθεσμα δημοσιονομικό χώρο ο οποίος, ευπρόσδεκτα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για άλλες μη συνταξιοδοτικές δαπάνες ή φορολογικές ελαφρύνσεις. Όπως έχουν τα πράγματα, δημοσιονομικός χώρος θα είναι διαθέσιμος αυτήν τη χρονιά και την επόμενη», σημειώνει.






















tvxs.gr
      

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *