Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Μπαράζ παραιτήσεων υπουργών και πιθανότητα μομφής για την Τερέζα Μέι



Ραγδαίες εξελίξεις

Η βρετανική κυβέρνηση ενέκρινε το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit στο οποίο κατέληξαν Λονδίνο και Βρυξέλλες, σε μία συνεδρίαση που διήρκεσε 5 ώρες και κατά την οποία η Τερέζα Μέι ήρθε αντιμέτωπη με τις ενστάσεις των υπουργών της. Οι ενστάσεις δεν έμειναν εντός των κεκλεισμένων θυρών, καθώς το πρωί της Πέμπτης τρεις κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης Μέι, υπέβαλαν την παραίτησή τους. Πρόκειται για τον καθ’ολα αρμόδιο υπουργό για το Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ, τον αρμόδιο για την Βόρεια Ιρλανδία υπουργό Σέλις Βάρα και την υπουργό Εργασίας Εσθερ ΜακΒέι. Την ίδια στιγμή μέλη της σκληρά ευρωσκεπτικιστικής πτέρυγας των Συντηρητικών θέτουν ζήτημα αμφισβήτησης της ηγεσίας της Τερέζα Μέι, μετην καρέκλα της να τρίζει επικίνδυνα.

«Ναι» στη συμφωνία

Η Τερέζα Μέι εξασφάλισε την Τρίτη τη στήριξη του υπουργικού συμβουλίου για τη συμφωνία εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μετά δυσκολίας.

Σε δήλωσή της, μετά το πέρας της πολύωρης συνεδρίασης της κυβέρνησης, η πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η επιτευχθείσα συμφωνία είναι «το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, το οποίο θα μπορούσε να διαπραγματευτεί». Πρόκειται για μία συμφωνία, εξήγησε χαρακτηριστικά, η οποία «εξυπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου». «Αυτό είναι ένα αποφασιστικό βήμα που μας βοηθά να συνεχίσουμε», είπε.

«Όχι» στην παραμονή τους στην κυβέρνηση

Η εξασφάλιση του «ναι» του υπουργικού συμβουλίου δεν ήταν όμως μια εύκολη υπόθεση για την Βρετανίδα πρωθυπουργό.

Αν και κυβερνητικός αξιωματούχος έσπευσε να δηλώσει ότι υπήρχαν έντονες απόψεις που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης και πως δεν υπήρξαν απειλές για παραιτήσεις, τα ρεπορτάζ των βρετανικών ΜΜΕ παρουσιάζουν μια άλλη εκδοχή. Εκδοχή που επιβεβαιώθηκε, καθώς λίγες ώρες μετά το υπουργικό συμβούλιο δύο υπουργοί υπέβαλαν τηνπαραίτησή τους.

«Λυπούμαι που το λέω αυτό, ύστερα από τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τη συμφωνία του Brexit, πρέπει να παραιτηθώ», ανέφερε ο υπουργός Brexit, Ντομινίκ Ράαμπ, σε δήλωσή του στο Twitter. Ο Ράαμπ δήλωσε ότι το σχέδιο της Μέι απειλεί την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία, Σέλις Βάρα, ανακοίνωσε επίσης  ότι παραιτείται εξαιτίας της διαφωνίας του με το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit που συνομολογήθηκε από την κυβέρνησή του με την Ευρωπαϊκή ´Ενωση. «Δεν μπορώ να υποστηρίξω τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή ´Ενωση», έγραψε ο Βάρα στην επιστολή παραίτησής του που αναρτήθηκε στον λογαριαμσό του στο Twitter. «Η συμφωνία δεν τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», έγραψε στην επιστολή παραίτησής της η υπουργός Εργασίας, Εσθερ ΜακΒέι.

Το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στερείται πλέον κύρους μετά την παραίτηση του υπουργού αρμόδιου για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ.«Η κυβέρνηση διαλύεται μπροστά στα μάτια μας καθώς για δεύτερη φορά ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit αρνήθηκε να υποστηρίξει το σχέδιο της πρωθυπουργού», δήλωσε ο Τζον Τρίκετ, μέλος της ηγετικής περί τον Τζέρεμι Κόρμπιν ομάδας. «Είναι ο εικοστός υπουργός που παραιτείται από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι κατά την διετή της πρωθυπουργία. Δεν έχει μείνει κύρος στην Τερέζα Μέι και είναι σαφώς ανίκανη να φέρει εις πέρας μία συμφωνία για το Brexit που να συγκεντρώνει την υποστήριξη της κυβέρνησής της, πόσο μάλλον του κοινοβουλίου και του λαού της χώρας μας», είπε.

Οι φήμες για πρόταση μομφής

«Μεγάλη διάσπαση» επικράτησε στους κόλπους του υπουργικού συμβουλίου της Βρετανίας για το σχέδιο της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, είχε μεταδώσει νωρίτερα το Sky News, σημειώνοντας πως 10 υπουργοί φαίνεται πως αντιτάχθηκαν στο σχέδιο.

Η πολιτική συντάκτης του BBC, Laura Kuenssberg, σημείωνε σήμερα πως υπάρχει ενδεχόμενο παραίτησης υπουργών, ενώ δεν αποκλείεται και πρόταση μομφής κατά της Μέι. Ήδη από χθες, το BBC είχε αποκαλύψει ότι στελέχη της σκληρά ευρωσκεπτιστικής πτέρυγας των Συντηρητικών είναι τόσο εξοργισμένα με το προσχέδιο της Βρετανίδας πρωθυπουργού για το Brexit, που ήδη έχουν αποστείλει επιστολές στον επικεφαλής της επιτροπής των Συντηρητικών βουλευτών, ο οποίος είναι αρμόδιος για την εσωκομματική διαδικασία και διαχείριση κάθε αιτήματος αμφισβήτησης της ηγεσίας.

Όπως εξηγεί το Reuters, για να κατατεθεί εσωκομματική πρόταση μομφής θα πρέπει τουλάχιστον 48 από τους 315 βουλευτές των Συντηρητικών να καταθέσουν σχετικό αίτημα. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πόσες επιστολές προς αυτή την κατεύθυνση έχουν αποσταλεί. Σε περίπτωση που γίνει ψηφοφορία αμφισβήτησης και η Μέι κερδίσει την εμπιστοσύνη των βουλευτών της δεν μπορεί να τεθεί ζήτημα εμπιστοσύνης εναντίον της για 12 μήνες. Σε περίπτωση που χάσει, γίνεται εσωκομματική ψηφοφορία και ο διάδοχός της αναλαμβάνει τα ηνία του κόμματος αλλά και της χώρας μέχρι να προκηρυχθούν εθνικές εκλογές.

Τι θα ακολουθήσει

Εκτός απρόοπτων και έκτακτων εξελίξεων, τώρα που η συμφωνία, έστω και δύσκολα, επιβεβαιώθηκε από το υπουργικό συμβούλιο της Μέι, η πρωθυπουργός θα δημοσιοποιήσει στο κοινοβούλιο τη συμφωνία αποχώρησης καθώς και το περίγραμμα μιας συμφωνίας για τις μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ.  Θα ακολουθήσει συζήτηση, που αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες και θα τελειώσει με μια ψηφοφορία στην κάτω βουλή για την έγκριση της συμφωνίας.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έκανε γνωστό πως πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση να διεξάγει μια σύνοδο με τη Βρετανία, μετά το πράσινο φως της βρετανικής κυβέρνησης στο σχέδιο της συμφωνίας για το Brexit. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, η Σύνοδος Κορυφής θα διεξαχθεί την Κυριακή 25 Νοεμβρίου για να υπογραφεί το σχέδιο συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.







tvxs.gr
  

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *