Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Οι υποχρεώσεις του εργοδότη απέναντι στους ντελιβεράδες



Τι θα αναφέρει σχετική εγκύκλιος 

Eτοιμη η εγκύκλιος που ξεκαθαρίζει τις υποχρεώσεις που έχει ο εργοδότης στα καταστήματα που έχουν delivery στην εστίαση. Συγκεκριμένα η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες θα καθορίζει τις υποχρεώσεις των εργοδοτών στον χώρο της εστίασης που απασχολούν διανομείς με μηχανάκι.

Οπως ανέφερε στο ρ/σ «Κόκκινο Θεσσαλονίκης» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Ανδρέας Νεφελούδης και με αφορμή το συμβάν με τον ξυλοδαρμό εργαζόμενου από τον πρώην εργοδότη του, «έχουμε ένα τεράστιο θέμα με τους ντελιβεράδες» ενώ τόνισε πως «βγάζουμε αυτές τις μέρες την περίφημη εγκύκλιο μετά από μια πολύ μεγάλη επεξεργασία για το τι προβλέπει ο νόμος για να είμαστε προσεκτικοί απολύτως και να μην κάνουμε κάποιο λάθος».

«Η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει τις υποχρεώσεις που έχει ο εργοδότης στα καταστήματα που έχουν delivery στην εστίαση» ανέφερε ο γενικός γραμματέας και εξέφρασε την άποψη ότι «θα βοηθήσει πάρα πολύ στη διαδικασία κυρίως του ΣΕΠΕ, για να ξέρει τι ελέγχει, και βεβαίως το να μαζευτεί το «σύστημα» αυτό με τους τραμπουκισμούς και τις παραβατικότητες».

Όπως δήλωσε ο κ. Νεφελούδης η εγκύκλιος που θα εκδοθεί θα αναφέρει ότι:
Είναι υποχρεωμένος ο εργοδότης να παρέχει τον εξοπλισμό εργασίας, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και το μηχανάκι, με την υποχρέωση να το συντηρεί.
Πρέπει κάθε επιχείρηση να συντάσσει την γενική έκθεση επαγγελματικού κινδύνου, που παρομοιάζει με έκθεση δράσης για το ποιες υποχρεώσεις αναλαμβάνει για την ασφάλεια και την υγεία ο κάθε εργοδότης. Όταν δεν το έχει ή όταν δεν το τηρεί υπάρχει αιτία για πρόστιμο.

Πρέπει η επιχείρηση να παρέχει τα Μέσα Ατομικής Προστασίας εκτός από το κράνος, γιατί αυτό υπόκειται στην οδική ασφάλεια και είναι ευθύνη του οδηγού.
Παράλληλα ο κ. Νεφελούδης τόνισε πως «μόνο με την διαδικασία του συστηματικού ελέγχου μπορεί να διασφαλιστεί η τήρηση. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η παραβατικότητα η οποία είναι εντονότερη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τους φόβους που έχουν σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι να καταγγέλλουν την εργοδοτική αυθαιρεσία ο γενικός γραμματέας σημείωσε ότι «το κίνητρο που έχει ένας εργαζόμενος για να ενημερώσει τις αρχές ακόμα και ανώνυμα στον τηλεφωνικό αριθμό 15512 είναι ότι θα είναι πια ασφαλισμένος, θα έχει καλύτερο μισθό, δεν θα «φορτώνεται» τις βενζίνες, το μηχανάκι, τη συντήρηση κ.α. Η οικονομική ευχέρεια και η αξιοπρέπεια του».





















http://agitatoras.blogspot.com

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *