Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

Έχουμε πρόβλημα με τις ζωντοχήρες;







Γράφει η Λώρη Κέζα

Από τον Πάνο Καμμένο το περιμέναμε. Αυτός είναι ο τρόπος που μιλάει. Χυδαίος, σεξιστικός και ομοφοβικός. Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων μέσα στο Κοινοβούλιο αποκάλεσε «νυφούλα» τον βουλευτή του Ποταμιού Γιώργο Αμυρά. 

Από τον Γιώργο Αμυρά δεν το περιμέναμε. Η απάντηση ήταν «καλύτερα νυφούλα παρά ζωντοχήρα». Εξήγησε ότι «τις νύφες όλοι τις θέλουν». Υπονόησε ότι τις ζωντοχήρες δεν τις θέλουν. Υπονόησε ότι οι διαζευγμένες γυναίκες έχουν απορριφθεί, γι’ αυτό δεν τις θέλουν. 

Αυτοί είναι οι βουλευτές της Ελλάδας, αυτός είναι ο καθρέφτης της χώρας. Ακόμη και ο εναλλακτικός Αμυράς, αυτός που μιλά για τα δικαιώματα και το σεβασμό σε κάθε τι διαφορετικό, αυτός ο ίδιος Αμυράς μιλά με απαξία για μια μερίδα του πληθυσμού και γίνεται ίδιος με τον Καμμένο. Ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημά του με τις γυναίκες που κάποτε παντρεύτηκαν αλλά πήραν διαζύγιο; 

Προφανώς δεν μπορεί να το εξηγήσει λογικά αλλά εκφράζεται αρνητικά όταν μιλά αυθόρμητα. Η έκφραση βγήκε από μέσα του αβίαστα και έτσι άρθρωσε την αληθινή του γνώμη για τις γυναίκες και όχι τη γνώμη που θα παρουσίαζε σε κάποιο συνέδριο ή μέσα από κάποια ανακοίνωση. 

Ο Γιώργος Αμυράς έκανε μια αναπαραγωγή του πιο παλαιομοδίτικου στερεότυπου για τις χωρισμένες γυναίκες. Είναι οι ανεπιθύμητες, είναι εκείνες που τις άφησε ο άνδρας και δεν τις θέλει κανείς. Ενώ τις νυφούλες που είναι πιο φρέσκιες, τις θέλουν όλοι. 

Αυτοί είναι οι βουλευτές και μιλούν όπως οι ψηφοφόροι τους, με περιφρόνηση εναντίον των γυναικών. Οι δυο χαρακτηρισμοί έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενους, σε εκφράσεις όπως «θα στηθείτε στα τέσσερα», «άντε μωρή καλτσοδέτα». Αυτά όλα εντάσσονται σε ένα σύστημα συμβολικής βίας μαζί με όλο το δημοφιλές υβρεολόγιο που χρησιμοποιείται καθημερινά, σε κάθε περίσταση, άνευ λόγου. Ένα υβρεολόγιο που αναπαράγει και σωματοποιεί πολιτισμικά στερεότυπα για την ανωτερότητα του φαλλού, ο οποίος υποτάσσει με τη διείσδυση. 

Ο Γιώργος Αμυράς και ο συνάδελφός του Πάνος Καμμένος αναπαράγουν κοινωνικές ανισότητες για τους gay και για τις γυναίκες. Και οι δυο τους διαιωνίζουν την ανδροκεντρική κοσμοθεώρηση της κοινωνίας. Και οι υπόλοιποι βουλευτές παρατηρούν χωρίς να σχολιάζουν. Όλα αυτά είναι φυσικά, τόσο φυσικά ώστε να μην σχολιάζει κανείς, ως άτομο, ως κόμμα, ως φορέας. Μπορούν ελεύθερα οι βουλευτές να ασχημονούν για μερίδες του πληθυσμού, για τον ερωτικό τους προσανατολισμό ή για την οικογενειακή τους κατάσταση. 

Το πιο αστείο ή πιο λυπηρό είναι ότι ο Γιώργος Αμυράς εξανίσταται για τη σιωπή των συναδέλφων του. Δήλωσε: «Αυτό που μου έκανε αλγεινή εντύπωση είναι ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είναι ευαίσθητοι σε θέματα σεξισμού έκαναν μόκο». Δεν έχει καν συναίσθηση του δικού το σεξισμού.



0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *