Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019

Ανανέωση με «σταγονίδια»;




Ο Κ. Μητσοτάκης αφήνει όλα τα ακροδεξιά... λουλούδια να ανθίσουν αφού εκτός των υποψηφίων που προέρχονται από το ΛΑΟΣ κατεβάζει στον Εβρο τον Π. Φαραντάτο, που έγινε γνωστός μέσα από δύο επεισόδια με βίαιο χαρακτήρα και... άρωμα επταετίας.

Η νέα εικόνα που φιλοτεχνεί για το κόμμα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παύει να μας ξαφνιάζει. Επηρεασμένος, καθώς φαίνεται, από την επιτυχία της σκληρής γραμμής Σαμαρά - Γεωργιάδη στις ευρωεκλογές, έχει εγκαταλείψει κάθε αναφορά στο πάλαι ποτέ κόμμα του μεσαίου χώρου και αναζητά συστηματικά υποστήριξη από τις πιο ακραίες φωνές της «δεξιάς πολυκατοικίας».

Οπως έχει επισημάνει η «Εφ.Συν.», θέση στα ψηφοδέλτιά του έχουν κερδίσει άκοπα στελέχη του «χώρου», με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις τον Θάνο Πλεύρη, τον Χαράλαμπο Καραθάνο και τον Κώστα Κιλτίδη που μπήκαν στην πολιτική μέσω του ΛΑΟΣ, όπως βέβαια και οι «παλιοί» Αδ. Γεωργιάδης και Μ. Βορίδης (Γιάννης Μπασκάκης, «Με άρωμα ΛΑΟΣ και Βενιζέλου τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ.», 19.6.2019).

Ξεχωριστή περίπτωση στα ψηφοδέλτια του κόμματος είναι ο απόστρατος Παναγιώτης Φαραντάτος, ο οποίος έχει τοποθετηθεί στο νεοδημοκρατικό ψηφοδέλτιο του Εβρου, ενώ δεν έχει καμιά σχέση με την περιοχή, εφόσον η οικογένειά του κατάγεται από την Κεφαλονιά. Φαίνεται ότι οι απόψεις τού εν λόγω αποστράτου ταιριάζουν με τις νέες απόψεις του κ. Μητσοτάκη για τα σύνορα.

Αλλά από πού έχει γίνει γνωστό το όνομα του κ. Φαραντάτου; Σύμφωνα με το κλασικό πλέον βιβλίο του Γιώργη Κρεμμύδα, «δύο γεγονότα θα δώσουν αφορμή για επικρίσεις στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το φθινόπωρο του 1982.

Το ένα είναι ο άγριος ξυλοδαρμός του πρωτοετή φοιτητή της Σχολής Ευελπίδων Παπαϊορδανίδη από τον αρχηγό της τέταρτης τάξης και της σχολής Π. Φαραντάτο (ακροδεξιό και γιο συνταγματάρχη) μαζί με τρεις άλλους τεταρτοετείς. Ο Φαραντάτος θα τιμωρηθεί με 40 μέρες φυλακή και οι άλλοι τρεις με 30 μέρες φυλακή ο καθένας. Ο Παπαϊορδανίδης θα τιμωρηθεί (!) με 20 μέρες φυλακή και θα παραιτηθεί από τη σχολή» («Οι άνθρωποι της Χούντας μετά τη Δικτατορία», εκδ. Εξάντας, Αθήνα 1984, σ. 204).

Επειδή οι μέρες είναι πονηρές, θα αντλήσω τις σχετικές πληροφορίες από «Τα Νέα» και «Το Βήμα», τα οποία είναι πλέον οι αγαπημένες εφημερίδες του κ. Μητσοτάκη.

Η σχετική είδηση είχε φιλοξενηθεί πρωτοσέλιδη: «Το επεισόδιο σημειώθηκε στις 15 Οκτωβρίου [1982]. Αργά το απόγευμα εκείνης της ημέρας η ομάδα των τεταρτοετών –σύμφωνα με μαρτυρίες φίλων του Παπαϊορδανίδη– έψαξε στα προσωπικά είδη του πρωτοετή εύελπι, όπου βρήκε και μία επιστολή φίλου του. Από επιτόπιο ρεπορτάζ των “Νέων” έγινε γνωστό ότι ο νεαρός φίλος του εύελπι Παπαϊορδανίδη τού περιέγραφε ανάμεσα στα άλλα και την προσπάθεια των δημοκρατικών δυνάμεων της περιοχής στη μάχη των δημοτικών εκλογών. Αυτό φαίνεται πως αποτέλεσε την αφορμή για τους τεταρτοετείς ευέλπιδες. Πάντα σύμφωνα με αφηγήσεις φίλων του Παπαϊορδανίδη, οι τεταρτοετείς με επικεφαλής τον αρχηγό Φαραντάτο πήγαν τα μεσάνυχτα και τον σήκωσαν από το κρεβάτι του. Στη συνέχεια επακολούθησε λοχομαχία, ξυλοκόπημα και πέταγμα έξω από τα συρματοπλέγματα της σχολής του πρωτοετή. Ο πρωτοετής εύελπις, σε κακά χάλια, κατάφερε να πάει στο σπίτι κάποιου θείου του, απ’ όπου κατάγγειλε το επεισόδιο την επομένη το πρωί στον διοικητή της σχολής υποστράτηγο Μπαλτά» («Τα Νέα», 30.10.1982).



Η υπόθεση πήρε μεγάλες διαστάσεις, με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εθνικής Αμυνας Ανδρέα Παπανδρέου να διατάσσει έρευνα σε βάθος και τον αρχηγό της Ν.Δ. Ευάγγελο Αβέρωφ να ρίχνει τις ευθύνες στο θύμα και τους… κομμουνιστές: «Το επεισόδιο αυτό αποδεικνύει προσπάθεια του Κομμουνιστικού Κόμματος να αλώσει τις Ενοπλες Δυνάμεις και παράλληλα ευθύνη και ανοχή της κυβέρνησης».

Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε απαντήσει με σκληρή τοποθέτηση: «Επωμίζεται τεράστια ευθύνη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφερόμενος αόριστα για κομματικές διεργασίες στα πλαίσια των Ενόπλων Δυνάμεων. Ισως να αποδίδει σε μας τις δικές του συνήθειες».

Και το ΚΚΕ είχε αντιδράσει έντονα κατηγορώντας τον Αβέρωφ ότι διαστρέβλωσε την αλήθεια και ότι «μεθοδεύει σκόπιμα κλίμα ανησυχίας και αντικομμουνισμού» («Τα Νέα», 29-30.10.1982).

Το 2ο περιστατικό

Η δεύτερη φορά που ακούστηκε στα μέσα ενημέρωσης το όνομα Φαραντάτος ήταν το 2011. Πρωταγωνιστής του νέου επεισοδίου ήταν και πάλι ένας τεταρτοετής εύελπις, ο Χρήστος, γιος του Παναγιώτη. Αυτή τη φορά το θέμα έγινε πρωτοσέλιδο στο «Βήμα» που το αποκάλυψε με τίτλο «Χουντο-σταγονίδια στη Σχολή Ευελπίδων. Εκδήλωση πρόκληση την ημέρα του Πολυτεχνείου. Ομάδα σπουδαστών έψαλε τον ύμνο των Απριλιανών» (27.11.2011).

Ο Π. Φαραντάτος επισκέφτηκε αμέσως τον γιο του για να του συμπαρασταθεί: «Επίσκεψη από τον ταξίαρχο πατέρα του, Παναγιώτη, δέχθηκε χθες το πρωί ο καθαιρεθείς αρχηγός της 4ης τάξης της Σχολής Ευελπίδων Χρήστος Φαραντάτος, ο οποίος την ημέρα του Πολυτεχνείου έβαλε ομάδα ευέλπιδων να τραγουδήσει τον χουντικό ύμνο –παραφρασμένο ώστε να καθίσταται “επίκαιρος”–, ενώ νωρίτερα είχε αποκαλέσει “μπούρδες” την εξέγερση του Πολυτεχνείου και “διαστρέβλωση” τα όσα ξέρουμε για την 21η Απριλίου. Πατέρας και γιος σίγουρα θα είναι στενοχωρημένοι καθώς ο 22χρονος παραπέμπεται στο πειθαρχικό με το ερώτημα της διαγραφής από τη Σχολή» («Σταγονίδια με ιστορία στη Σχολή Ευελπίδων», «Τα Νέα» 28.11.2011).

Η στενοχώρια τους κράτησε πολύ λίγο. Αυτή τη φορά ο εύελπις δεν τιμωρήθηκε. Με ψήφους 3-2 έγιναν δεκτοί οι ισχυρισμοί του ότι «τραγούδησαν διασκευασμένο τον ύμνο της χούντας για ανύψωση του ηθικού» («Το Βήμα», 5.2.2012).

Εκ μέρους της οικογένειας απάντησε αναλυτικά ο Αναστάσιος Φαραντάτος, αδελφός του Παναγιώτη και θείος του Χρήστου, φροντίζοντας να προειδοποιήσει τους «καχεκτικούς δημοσιογράφους» να μη θεωρούν ότι οι δικοί του είναι «τίποτε πλαδαροί σπασίκλες ή κακομαθημένοι μαμμόθρεφτοι. Τους συνιστώ να μην τους πλησιάσουν ποτέ γιατί ένα απλό φτέρνισμά τους είναι ικανό να τους στείλει στο νοσοκομείο με βαρείας μορφής πνευμονία».

Αλλά βέβαια αυτός δεν κοροϊδεύει κανέναν. Είναι ιδρυτικό στέλεχος και αναπληρωτής γραμματέας της Νέας Δεξιάς του Φαήλου Κρανιδιώτη.

Φοβάμαι ότι, έτσι όπως πάει ο κ. Μητσοτάκης, στην περίπτωση που καταφέρει να κερδίσει τις εκλογές, θα δούμε το έργο «Η Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση, το ΛΑΟΣ στην εξουσία».    

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *